Comunicat privind sesizarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Răcari

29 martie 2010, 14:02

Agenţia Naţională de Integritate, a sesizat, în baza prevederilor Legii 144/2007, republicată, Parchetul de pe lângă Judecătoria Răcari, Județul Dâmbovița, în vederea efectuării de cercetări cu privire la săvârșirea de către domnul ENACHE VICTOR VIOREL, Viceprimar al Comunei Lungulețu, Județul Dâmbovița, a infracțiunii de fals în declarații, prevăzută și pedepsită de art. 292, Cod Penal.

De asemenea, Agenția a constatat și starea de incompatiblitate în care se află domnul ENACHE VICTOR VIOREL, întrucât deține simultan atât funcția publică de Viceprimar al Comunei Lungulețu, cât și calitatea de administrator la mai multe societăți comerciale, respectiv calitatea de comerciant persoană fizică.

Agenția a fost sesizată de către Instituția Prefectului - Județul Dâmbovița cu privire la posibila nerespectare a prevederilor legale ce reglementeză regimul intereselor și regimul juridic al incompatibilităţilor de către domnul ENACHE VICTOR VIOREL, având în vedere că acesta exercită simultan atât funcția publică de Viceprimar al Comunei Lungulețu, cât și calitatea de administrator al mai multor societăți comerciale, respectiv calitatea de comerciant persoană fizică.

Procedura de înştiinţare, aşa cum este prevăzută de Legea nr. 144/2007, republicată, a fost îndeplinită în baza mandatului poştal (cu confirmare de primire) din data de 25.09.2009, prin care acesta a fost informat despre declanşarea procedurii de verificare referitoare la regimul juridic al conflictelor de interese și al incompatibilităţilor.

În urma analizării datelor înscrise în declarația de avere și interese, completată de către acesta în anul 2008, precum şi a documentelor transmise de instituţiile competente, a rezultat faptul că domnul ENACHE VICTOR VIOREL a completat şi depus spre înregistrare declaraţii care conţin informaţii ce nu corespund adevărului, datele înscrise fiind incomplete şi inexacte, după cum urmează:

- domnul ENACHE VICTOR VIOREL nu a menționat în declarația de interese funcția de administrator la societățile comerciale  MECHIM S.A., MARV BUTTERFLY S.R.L. și VENUS W S.R.L.;

- în declarația de avere, acesta a menționat faptul că deține o cotă parte de 52% din numărul de părți sociale la S.C. MECHIM S.A., față de 26,13 %, cât deține în realitate;

- de asemenea, aporturile la capitalul social în cadrul S.C. MARV BUTTERFLY S.R.L. și S.C. VENUS W S.R.L. nu au fost menționate în declarația de avere completată de către acesta pentru anul fiscal 2008.

Având în vedere existența indiciilor temeinice privind săvârşirea de către domnul  ENACHE VICTOR VIOREL a infracţiunii de fals în declaraţii, prevăzută şi pedepsită de art. 292, Cod Penal, asupra căreia doar organele judiciare au competenţa de a se pronunţa, s-a dispus sesizarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Răcari, Județul Dâmbovița.

Agenția a constatat și starea de incompatibilitate în care s-a aflat domnul ENACHE VICTOR VIOREL, întrucât acesta a deținut simultan, în perioada 18.06.2008  -  25.08.2009, atât funcția publică de Viceprimar al Comunei Lungulețu, Județul Dâmbovița, cât și funcţia de administrator al S.C. VENUS W S.R.L. De asemenea, domnul ENACHE VICTOR VIOREL se află și în prezent în stare de incompatibilitate, întrucât exercită în acelaşi timp atât funcţia de Viceprimar al Comunei Lunguleţu, cât şi funcţiile de administrator al S.C. MECHIM S.A., S.C. MARV BUTTERFLY S.R.L., concomitent cu deținerea calității de comerciant persoană fizică.

Conform art. 94, alin. (2) din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției, „funcționarii publici nu pot deține alte funcții și nu pot desfășura alte activități, remunerate sau neremunerate, după cum urmează: lit. c) în cadrul regiilor autonome, societăților comerciale ori în alte unități cu scop lucrativ, din sectorul public sau privat, în cadrul unei asociații familiale sau ca persoană fizică autorizată”.

„În termen de 15 zile de la data comunicării actului de constatare a conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate, persoana verificată poate face contestaţie”, conform prevederilor legale.

Activitatea de verificare a averii dobândite în perioada exercitării mandatelor sau a îndeplinirii funcţiilor ori demnităţilor publice, după caz, a conflictelor de interese şi a incompatibilităţilor este supusă controlului judecătoresc. Agenţia îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalităţii, imparţialităţii, independenţei, celerităţii, dreptului la apărare şi bunei administrări.

Verificările au fost suspendate până la soluționarea cauzei de către organul judiciar.

AGENŢIA NAŢIONALĂ DE INTEGRITATE, 29 martie 2010


Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024