Comunicat - incompatibilitate și conflict de interese administrativ - 10 aleși locali

10 februarie 2016, 10:00
Agenția Naționalã de Integritate a constatat starea de incompatibilitate precum și existența conflictului de interese de naturã administrativã în cazul a zece aleși locali (trei primari, doi viceprimari și cinci consilieri locali), dupã cum urmeazã:

 1.

BREAZU GHEORGHE

Primar al comunei Putineiu, jud.  Giurgiu

INCOMPATIBILITATE

S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 20 iunie 2012 – 05 august 2014 întrucât a deținut simultan funcțiile de primar și administrator al S.C. AGRICOM BREAZU S.R.L., încãlcând, astfel, dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003.

 2.

MILER AURELIAN

Primar al comunei Voinești, jud.  Vaslui

INCOMPATIBILITATE

S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada iunie 2012 – iulie 2014 întrucât a deținut simultan funcția de primar și calitatea de membru în cadrul Consiliului de administrație al Școlii gimnaziale nr. 1 Voinești, încãlcând, astfel, dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003.

 3.

NEAGA OVIDIU-MIRCEA

Primar al comunei Dezna, jud.  Arad

INCOMPATIBILITATE

S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 24 iunie 2012  - 26 august 2014 întrucât a deținut simultan funcția de primar și calitatea de comerciant persoană fizică - membru în cadrul Neaga Lavinia Maria  „Neaga Sport Dezna” Întreprindere Familială, încălcând, astfel, prevederile art. 87, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 161/2003,

 4.

STROI GHEORGHE

Viceprimar în cadrul Primăriei comunei Ivănești, jud. Vaslui

INCOMPATIBILITATE

Se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 25 iunie 2012 întrucât deține simultan funcția de viceprimar și calitatea de comerciant persoană fizică, respectiv titular al Stroi Gheorghe Întreprindere Individuală”.

 

De asemenea, acesta s-a aflat în stare de incompatibilitate și în perioada 29 august 2012 – 30 iunie 2014 întrucât a deținut simultan cu funcția de viceprimar și calitatea de membru în cadrul Consiliului de administrație al Școlii gimnaziale Ionel Miron” Ivănești.

 

Persoana evaluată a încălcat, astfel, dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) și g) din Legea nr. 161/2003.

 5.

OLTEANU BOGDAN GABRIEL

Viceprimar al comunei Butimanu, jud. Dâmbovița

INCOMPATIBILITATE

S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 20 martie 2014 – 24 noiembrie 2014 întrucât a deținut simultan funcțiile de viceprimar și administrator al S.C. CONSTELAȚIA SOARELUI AGRI-SERV” S.R.L, încãlcând, astfel, dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003.

 6.

GEORGESCU CRISTIAN

Consilier local în cadrul Consiliului Local al comunei Crasna, jud.  Gorj

INCOMPATIBILITATE

În perioada exercitării mandatului de consilier local, S.C. FLAVISDADA S.R.L.-D (societate în cadrul căreia soţia persoanei evaluate deţine calitatea de asociat unic şi funcţia de administrator), a furnizat Primăriei comunei Crasna şi Şcolii Gimnaziale Cărpiniş, judeţul Gorj, produse în valoare de 10.513,19 lei, încãlcând, astfel, dispozițiile art. 90, alin. (1) și (2) din Legea nr. 161/2003 coroborat cu dispozițiile art. 92, alin. (1) din același act normativ.

 7.

VĂCĂROIU AURELIAN

Consilier local în cadrul Consiliului local al comunei Vintileasca, jud. Vrancea

INCOMPATIBILITATE

În perioada exercitării mandatului de consilier local, S.C. PAHONIX COM S.R.L. (societate în cadrul căreia persoana evaluată deține funcția de administrator și calitatea de asociat) a furnizat Primăriei comunei Vintileasca și Școlii Gimnaziale Regina Maria” Vintileasca, produse în valoare totală de 6.299,61 lei, încãlcând, astfel, dispozițiile art. 90, alin. (1) din Legea nr. 161/2003 coroborat cu dispozițiile art. 92, alin. (1) din același act normativ.

 8.

DAN VICU

Consilier local în cadrul Consiliului Local al Comunei Seimeni, Jud.  Constanța

INCOMPATIBILITATE

S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 16 iulie 2013 – 21 aprilie 2015 întrucât a deținut simultan funcția de consilier și calitatea de angajat cu contract individual de muncă în cadrul aparatului propriu de specialitate al Primarului Comunei Seimeni, încãlcând, astfel, dispozițiile art. 88, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 161/2003.

 9.

BUIGA TRAIAN OVIDIU

Consilier local în cadrul Consiliului local al Comunei Apahida, jud. Cluj

CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV

În perioada exercitãrii mandatului de consilier local, a participat la deliberarea și adoptarea Hotărârii Consiliului local Apahida din data de 31 ianuarie 2013 privind acordarea unui sprijin financiar Clubului Sportiv Someșul 2010 Apahida (club sportiv în cadrul căruia deține calitatea de membru fondator și funcția de președinte, iar soția acestuia deține calitatea de membru fondator și funcția de secretar) semnând de asemenea și raportul de avizare al proiectului de hotărâre privind acordarea unui sprijin clubului sportiv.

 

Persoana evaluatã a încãlcat, astfel, dispozițiile art. 46, alin. (1) și (2) din Legea nr. 215/2011, dispozițiile art.  75, lit. a)  și art. 77, alin. (1) și (2)  din Legea nr. 393/2004.

 10.

DĂNILĂ ILIE

Consilier local în cadrul Consiliului Local al comunei I.C. Brătianu, jud.  Tulcea

CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV

În perioada exercitãrii mandatului de consilier local, a participat la ședința Consiliului Local al comunei I.C. Brătianu din data de 26.03.2013, în cadrul căreia s-a adoptat Hotărârea privind stabilirea taxei pentru închirierea terenurilor agricole situate în extravilan din domeniul privat al comunei, pentru anul agricol 2012-2013 (până la 2 ha – 100 lei/ha, peste 2 ha – 200 lei/ha).

 

Anterior adoptării acestei hotărâri, la data de 03 martie 2011, DĂNILĂ ILIE a încheiat cu Primăria comunei I.C. Brătianu un contract de închiriere a unui teren agricol în suprafață de 1 ha (pe o perioadă de 15 ani începând cu anul agricol 2000/2001 și terminând cu anul agricol 2014/2015), prețul închirierii fiind de 250 lei/an.

Astfel, conform contractului de închiriere acesta avea un folos material prin reducerea taxei de închiriere a terenurilor agricole de la 250 lei/ha la 100 lei/ha.

 

Persoana evaluatã a încãlcat, astfel, dispozițiile art. 46, alin. (1) și (2) din Legea nr. 215/2011, dispozițiile art.  75 și art. 77, alin. (1) și (2)  din Legea nr. 393/2004.


Persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiazã - de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le considerã necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. REAZU GHEORGHE și DAN VICU nu au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apãrare.

 

Persoanele menționate au încãlcat urmãtoarele prevederi legale:

- art. 87, alin. (1), lit. d) și g) din Legea nr. 161/2003, potrivit cãruia „Funcția de primar […]  este incompatibilã cu […] funcția de […]administrator […] la societãțile comerciale […]; calitatea de comerciant persoană fizică”.

-
art. 88, alin. (1) lit. c) din Legea nr. 161/2003, potrivit cãruia „Funcţia de consilier local sau consilier judeţean este incompatibilă cu […] calitatea de […] angajat cu contract individual de muncă în aparatul propriu al consiliului local respectiv […]”.

- art. 90, alin. (1) și (2) din Legea nr. 161/2003, potrivit cãruia „Consilierii locali […] care au funcția de […] administrator […] la societãțile comerciale cu capital privat sau cu capital majoritar de stat ori cu capital al unei unitãți administrativ-teritoriale nu pot încheia […] de furnizare de produse […]  cu autoritãțile administrației publice locale din care fac parte, cu instituțiile sau regiile autonome de interes local aflate în subordinea ori sub autoritatea consiliului local sau județean respectiv ori cu societãțile comerciale înființate de consiliile locale sau consiliile județene respective. Prevederile alin. (1) se aplică şi în cazul în care funcţiile sau calităţile respective sunt deţinute de soţul sau rudele de gradul I ale alesului local”;

- art. 92, alin. (1) din  Legea nr. 161/2003, potrivit cãruia „Încălcarea dispoziţiilor art. 90 atrage încetarea de drept a mandatului de ales local de la data încheierii contractelor”;

-
art. 46 din Legea nr. 215/2001 , potrivit cãruiaNu poate lua parte la deliberare şi la adoptarea hotărârilor consilierul local care, fie personal, fie prin soţ, soţie, afini sau rude până la gradul al patrulea inclusiv, are un interes patrimonial în problema supusă dezbaterilor consiliului local. (Hotărârile adoptate de consiliul local cu încălcarea dispoziţiilor alin. (1) sunt nule de drept. Nulitatea se constată de către instanţa de contencios administrativ. Acţiunea poate fi introdusă de orice persoană interesată”;

- art. 75, lit. a) din Legea nr. 393/2004, potrivit cãruia „Aleşii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorităţii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru: soţ, soţie, rude sau afini până la gradul al doilea inclusiv”;

-
art. 77 alin. (1) și (2)  din Legea nr. 393/2004, potrivit cãruia „Consilierii judeţeni şi consilierii locali nu pot lua parte la deliberarea şi adoptarea de hotărâri dacă au un interes personal în problema supusă dezbaterii. În situaţiile prevăzute la alin. (1), consilierii locali şi consilierii judeţeni sunt obligaţi să anunţe, la începutul dezbaterilor, interesul personal pe care îl au în problema respectivă. […].”

„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încãlcarea obligațiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinarã și se sancționeazã potrivit reglementãrii aplicabile demnitãții, funcției sau activitãții respective […]”.

„Persoana […] fațã de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decãzutã din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publicã […] pe o perioadã de 3 ani de la data eliberãrii, destituirii din funcția ori demnitatea publicã respectivã sau a încetãrii de drept a mandatului. Dacã persoana a ocupat o funcție eligibilã, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadã de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Agenția Naționalã de Integritate își exercitã atribuțiile cu respectarea principiilor legalitãții, confidențialitãții, imparțialitãții, independenței operaționale, celeritãții, bunei administrãri, precum și al dreptului la apãrare. 

 

  AGENȚIA NAȚIONALÃ DE INTEGRITATE, 10 februarie 2016

 


Related news: Back

11 984 354

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 15.04.2024