Comunicat - sesizarea D.N.A. (fapte de natură penală) - BAGHINĂ DANIELA-GABRIELA, funcționar public în cadrul C.J. Bihor

10 februarie 2016, 09:00

 

Agenția Naționalã de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție cu privire la existența indiciilor privind posibila săvârșire de către BAGHINĂ DANIELA-GABRIELA, consilier la Direcția Generală Economică-Compartimentul Contabilitate din cadrul Consiliului Județean Bihor, a infracțiunii de conflict de interese precum și a infracțiunii asimilate infracțiunilor de corupție. 

 

BAGHINĂ DANIELA-GABRIELA a încălcat regimul juridic al infracțiunii asimilate infracțiunilor de corupție întrucât în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a avut acces direct la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii (referitoare la bugetul instituțiilor publice, programele de investiții anuale ce urmează a fi executate, investițiile cuprinse în programele anuale ce urmează a fi efectuate), informații pe care le-a folosit ulterior pentru obținerea unor sume de bani pentru S.C. Bidanisim Consulting S.R.L.(societate comercială în cadrul căreia mama persoanei evaluate deține calitățile de asociat unic și administrator) și S.C. Dumexim S.R.L. (societate comercială al cărei administrator este rudă de gradul II cu fostul administrator al S.C. Bidanisim Consulting S.R.L.), după cum urmează:

 

- pentru S.C. Bidanisim Consulting S.R.L. a facilitat încheierea și atribuirea a patru contracte de consultanță și cinci achiziții directe, în valoare de 26.730 lei (aprox. 6.683 euro).

 

- pentru S.C. Dumexim S.R.L. a facilitat încheierea și atribuirea unui număr de șapte contracte de lucrări (inclusiv acorduri-cadru), în valoare de 3.135.423,12  lei  (aprox. 752.236 euro).

 

 

BAGHINĂ DANIELA-GABRIELA a încălcat regimul juridic al conflictului de interese în materie penală întrucât din poziția de expert (inginer constructor) cooptată de către diferite primării din județul Bihor în cadrul procedurilor de achiziție publică finanțate din bugetul local al acestora, aceasta a facilitat încheierea mai multor contracte, atât în interes  personal (un contract prin atribuire directă în valoare de 3.696 lei cu Primăria Comunei Tarcea și o achiziție directă de servicii de consultanță în valoare de 1.190 lei cu Primăria Comunei Ineu) cât și în interesul societăților comerciale S.C. Bidanisim Consulting S.R.L ( patru contracte de consultanță și cinci achiziții directe în valoare de 26.730 lei, aprox. 6.683 euro) și S.C. Dumexim S.R.L. (șapte contracte de lucrări inclusiv acorduri-cadru în valoare de 3.135.423,12  lei, aprox. 752.236 euro).

 

BAGHINĂ DANIELA a participat în Comisiile de evaluare a ofertelor constituite în cadrul procedurilor de licitație, ocazie cu care a semnat Raportul procedurii și procesul verbal de ședintă cu ocazia deschiderii ofertelor în vederea atribuirii contractelor de licitație publică. S.C. Bidanisim Consulting S.R.L. a asigurat servicii de consultanță în cadrul procedurilor de achiziție publică.

 

Prevederi legale invocate de Agenția Naționalã de Integritate în sesizarea transmisă Direcției Naționale Anticorupție:

  • conflict de interese, prevãzut de art. 301 din Codul Penal al României, potrivit cãruia „Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obținut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soțul sãu, pentru o rudã ori pentru un afin pânã la gradul II inclusiv sau pentru o altã persoanã cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncã în ultimii 5 ani sau din partea cãreia a beneficiat ori beneficiazã de foloase de orice naturã, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitãrii dreptului de a ocupa o funcție publicã”.
  • infracțiuni asimilate infracțiunilor de corupție, prevãzute de art. 12, lit. b) din Legea nr. 78/2000, potrivit cãruia Sunt pedepsite cu închisoarea de la 1 la 5 ani următoarele fapte, dacă sunt săvârşite în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite: folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii”.

Având în vedere cele de mai sus, Agenția Naționalã de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție, în vederea verificãrii indiciilor privind sãvârșirea de cãtre BAGHINĂ DANIELA-GABRIELA a infracțiunii de conflict de interese, prevãzutã de art. 301 din Codul Penal al României, potrivit cãruia „Fapta funcþionarului public care, în exercitarea atribuþiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obþinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soþul sãu, pentru o rudã ori pentru un afin pânã la gradul II inclusiv sau pentru o altã persoanã cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncã în ultimii 5 ani sau din partea cãreia a beneficiat ori beneficiazã de foloase de orice naturã, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitãrii dreptului de a ocupa o funcție publicã”.

 

Persoana evaluatã a fost informatã despre declanșarea procedurii de evaluare.

 

Agenția Naționalã de Integritate își exercitã atribuțiile cu respectarea principiilor legalitãții, confidențialitãții, imparțialitãții, independenței operaționale, celeritãții, bunei administrãri, precum și al dreptului la apãrare.

 

AGENȚIA NAȚIONALÃ DE INTEGRITATE, 10 februarie 2016

Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024