Comunicat privind propunerile legislative de modificare a regimului incompatibilităților prevăzut de Legea nr. 176/2010, adoptate tacit de către Camera Deputaților

9 decembrie 2015, 15:00

Agenția Națională de Integritate reiterează faptul că cele două propuneri legislative de modificare a art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176/2010 (http://goo.gl/LBoQCV,http://goo.gl/92cfyD) urmăresc eliminarea sancțiunilor ce decurg din încălcarea regimului conflictelor de interese și al incompatibilităților în așa fel încât persoana în cauză să nu mai poată ocupa aceeași funcție eligibilă care a generat starea de incompatibilitate ori conflictul de interese, dar să poată ocupa orice altă funcție aleasă ori numită.

De asemenea, prin aceste propuneri se instituie posibilitatea rotirii în funcțiile publice în condițiile în care sunt incompatibili sau în conflict de interese. Spre exemplu, un primar care a încălcat regimul conflictelor de interese sau al incompatibilităților, în exercitarea mandatului de ales local, ar putea candida pentru un mandat de membru al Parlamentului.

Mai mult, adoptarea acestor amendamente, în condițiile în care anul viitor urmează să fie organizate alegeri locale și parlamentare, va da posibilitatea persoanelor incompatibile sau aflate în conflict de interese să ocupe funcții sau demnități publice, cu toate că în cazul acestora operează interdicția de trei ani (https://goo.gl/GRrHgi).

Menționăm faptul că cele două propuneri de amendare a cadrului legislativ contravin Deciziei Curții Constituționale nr. 418/2014, „a accepta interpretarea conform căreia unei persoane constatate a fi în stare de incompatibilitate sau conflict de interese îi este interzis să mai ocupe doar funcția care a generat starea de incompatibilitate sau conflictul de interese, putând, în schimb ocupa orice altă funcție eligibilă, ar pune, practic, la îndemâna categoriilor de persoane vizate de Legea 176/2010 un procedeu extrem de simplu de eludare a legii și aplicabilității sancțiunilor instituite de aceasta, aspect de neconceput într-un stat de drept.

În altă ordine de idei, Agenția Națională de Integritate solicită instituțiilor abilitate clarificarea elementelor care țin de procedura de adoptare într-o manieră transparentă a celor două propuneri legislative având în vedere informațiile contradictorii cu privire la termenele constituționale de adoptare tacită.

Cele patru puncte de vedere transmise de ANI instituțiilor relevante cu privire la propunerile legislative de modificare a art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176/2010 pot fi consultate pe pagina de Internet a Agenției, la secțiunea „PUNCTE DE VEDERE LEGISLAȚIE”  (https://goo.gl/RQ6iWb, https://goo.gl/665h39, https://goo.gl/LXJ8TY, https://goo.gl/N3Q954).

 

AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE, 9 decembrie 2015

Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024