Comunicat privind sesizarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție

24 martie 2010, 12:08

Agenţia Naţională de Integritate, în baza prevederilor Legii nr. 144/2007, republicată, a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în vederea efectuării de cercetări cu privire la săvârșirea de către domnul ANDREI VALENTIN SAVA, deputat în Parlamentul României (legislatura 2008-2012), a infracţiunii de fals în declarații, prevăzută şi pedepsită de art. 292 din Codul Penal.

În conformitate cu prevederile Legii nr. 144/2007, republicată, Agenţia s-a sesizat din oficiu în urma publicării în săptămânalul „Academia Cațavencu” a articolului ”Deputatul PD-L ANDREI VALENTIN SAVA are venituri nejustificate de 670.000 RON”, care semnala posibila nerespectare de către acesta a dispoziţiilor legale referitoare la completarea declaraţiilor de avere.

Potrivit prevederilor Legii nr. 144/2007, republicată, deputații reprezintă una dintre categoriile de persoane care au obligaţia declarării averii şi a intereselor.

Procedura de înştiinţare, aşa cum este prevăzută de Legea nr. 144/2007, republicată, a fost îndeplinită în baza mandatului poştal (cu confirmare de primire), domnul ANDREI VALENTIN SAVA fiind informat cu privire la declanşarea verificărilor, respectiv asupra drepturilor sale de a lua cunoştinţă de actele şi lucrările dosarului, de a fi asistat sau reprezentat de avocat şi de a prezenta orice elemente justificative pe care le consideră necesare.

Având în vedere cele de mai sus, la data de 02.02.2010, domnul ANDREI VALENTIN SAVA a făcut uz de drepturile sale, prezentându-se la Agenția Națională de Integritate cu scopul de a lua cunoștință de actele și lucrările dosarului, ocazie cu care a depus și un set de documente justificative.

În urma verificărilor efectuate şi a analizării informaţiilor şi documentelor primite de la instituțiile competente, s-au constatat următoarele:

1. în declarațiile de avere înregistrate la Camera Deputaților cu nr. 54/1596/15.12.2008 și nr. 54/306/15.06.2009, completate și depuse pentru anii fiscali 2007 și 2008, nu au fost menționate valorile reale ale dividendelor încasate în perioada 2007-2008 de la mai multe societăți comerciale, după cum urmează:

• pentru anul fiscal 2007, nu a menționat valorile reale ale dividendelor încasate de la următoarele societăți comerciale: S.C. MAXIGEL Infosystem S.R.L., S.C. ADVERT Marketing S.R.L., S.C. VISACO Distribution S.R.L., S.C. CATAVI Invest S.R.L., S.C. MAXIGEL Design S.R.L., S.C. MAXIGEL Construct S.R.L., S.C. MAXIGEL Consult S.R.L., precum și o serie de venituri obținute din salariile de la S.C. MAXIGEL S.R.L., respectiv cele aferente operațiunilor de transfer a titlurilor de valoare;

• pentru anul fiscal 2008, nu a menționat valorile reale ale dividendelor încasate de la următoarele societăți comerciale: S.C. MAXIGEL Construct S.R.L., S.C.  MAXIGEL Infosystem S.R.L., S.C. ADVERT Marketing S.R.L., S.C. VISACO Distribution S.R.L., S.C. CATAVI Invest S.R.L., S.C. MAXIGEL Design S.R.L., precum și salariile obținute de la S.C. MAXIGEL S.R.L. și S.C. Brazi Industrial Parc S.R.L., respectiv cele aferente operațiunilor de transfer a titlurilor de valoare.

2. domnul SAVA ANDREI VALENTIN nu a menționat în declarațiile de interese înregistrate la Camera Deputaților cu nr. 54/1784/17.12.2008 și 54/296/15.06.2009, completate pentru anii fiscali 2007 și 2008, toate calitățile și funcțiile deținute în cadrul a opt societăți comerciale (S.C. MAXIGEL Infosystem S.R.L., S.C. MAXIGEL Construct S.R.L., S.C. VISACO Distribution S.R.L., S.C. CATAVI Invest S.R.L., S.C. ONE INVEST GROUP S.R.L., S.C. MAXIGEL Design S.R.L., S.C. MAXIGEL Logistic & Distribution S.R.L., S.C. MAXIGEL Consult S.R.L.), acesta menționând doar calitatea de asociat în cadrul societății comerciale ADVERT MARKETING S.R.L.

Cu toate că domnul SAVA ANDREI VALENTIN s-a retras, în decursul anului 2008 (22.06.2008), din funcțiile și calitățile deținute la cele opt societăți comerciale, acesta nu a respectat regimul juridic al declarării averilor și  intereselor, deoarece, potrivit prevederilor legale, ”persoanele prevăzute de lege au obligația să depună sau să actualizeze declarațiile de avere și declarațiile de interese anual, cel mai târziu la data de 15 iunie, pentru anul fiscal anterior”.

Deoarece aspectele prezentate constituie indicii temeinice privind săvârşirea de către domnul SAVA ANDREI VALENTIN a infracţiunii de fals în declaraţii, prevăzută şi pedepsită de art. 292, Cod Penal, asupra căreia doar organele judiciare au competenţa de a se pronunţa, s-a dispus sesizarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Activitatea de verificare a averii dobândite în perioada exercitării mandatelor sau a îndeplinirii funcţiilor ori demnităţilor publice, după caz, a conflictelor de interese şi a incompatibilităţilor este supusă controlului judecătoresc. Agenţia îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalităţii, imparţialităţii, independenţei, celerităţii, dreptului la apărare şi bunei administrări.

Verificările au fost suspendate până la soluţionarea cauzei de către organele judiciare.

AGENŢIA NAŢIONALĂ DE INTEGRITATE, 24 martie 2010


Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024