Comunicat - incompatibilitate, conflict de interese administrativ și fals în declarații - 3 foști sau actuali aleși locali

8 iulie 2015, 16:30

Agenția Națională de Integritate a constatat încălcarea regimului juridic al incompatibilităților, existența conflictului de interese de natură administrativă, precum și posibila săvârșire a infracțiunii de fals în declarații în cazul a trei foști sau actuali aleși locali (un viceprimar, un fost consilier judeţean, un fost consilier local).

 

Lista nominală a celor trei foști sau actuali aleși locali în cazul cărora Agenția a constatat încălcarea regimului juridic al incompatibilităților, existența conflictului de interese de natură administrativă, precum și posibila săvârșire a infracțiunii de fals în declarații:

1. SZALKAY IOSIF CAROL Fost Consilier judeţean în cadrul Consiliului Judeţean Mureş

FALS ÎN DECLARAȚII

În perioada exercitării mandatului 2008 - 2012, nu a menţionat în declaraţiile de avere depuse la datele de 14 octombrie 2010, 15 iunie 2011, 15 iunie 2012 şi 02 iulie 2012, la rubrica Datorii”, trei contracte de împrumut încheiate în anul 2010 cu două persoane fizice de la care a obţinut cu titlu de împrumut suma de 85.000 Euro.

 

Agenția Națională de Integritate a dispus sesizarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Mureş, Județul Mureş, în vederea efectuării de cercetări cu privire la posibila săvârșire a infracțiunii de fals în declarații, prevăzută și pedepsită de art. 326 din Codul Penal al României.

 

Menționăm faptul că, la data de 31 octombrie 2012, Agenţia Naţională de Integritate a constatat în cazul lui SZALKAY IOSIF CAROL și încălcarea regimului juridic privind conflictul de interese în materie administrativă (http://bit.do/6VjG).

2. ILIEȘI AUREL Viceprimar al Comunei Gherăești, Jud. Neamț

INCOMPATIBILITATE

S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 15 ianuarie 2013 - 10 martie 2014, întrucât a deținut, simultan cu funcția de viceprimar, și calitatea de membru în Consiliul de Administrație al Școlii Gimnaziale Gherăești, încălcând, astfel, dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003.

3. DĂNESCU GHEORGHE Fost Consilier local în cadrul Consiliului Local al Comunei Domașnea, Jud. Caraș-Severin

CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV

În perioada exercitării mandatului de consilier local (2008 - 2012), a luat parte la deliberarea și adoptarea hotărârii Consiliului local al Comunei Domașnea din data de 24 martie 2011 privind aprobarea concesionării izlazului comunal al comunei către crescătorii de animale persoane fizice și a aprobării contractului de concesionare a izlazului comunal către crescătorii de animale persoane fizice.

 

La data de 11 mai 2011, ulterior aprobării acestei hotărâri, în baza cererii sale scrise, persoana evaluată a încheiat cu C.L. Domașnea un contract de concesiune, având ca obiect cedarea și preluarea în concesiune a terenului de pășunat situat în Localitatea Domașnea, în suprafață de 3,80 ha (durata concesiunii fiind de 5 ani).

 

Persoana evaluată a încălcat, astfel, dispozițiile art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/2001, art. 75, lit. a) și art. 77, alin. (1) și (2) din Legea nr. 393/2004.


Persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Persoanele evaluate au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

 

Persoanele menționate au încălcat următoarele prevederi legale:

 

·       art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „Funcția de primar […] este incompatibilă cu […] funcția de […] administrator, membru al consiliului de administrație […] la societățile comerciale […] precum și la instituțiile publice”;

 

·       art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/2001, potrivit căruia „Nu poate lua parte la deliberare şi la adoptarea hotărârilor consilierul local care, fie personal, fie prin soţ, soţie, afini sau rude până la gradul al patrulea inclusiv, are un interes patrimonial în problema supusă dezbaterilor consiliului local”;

 

·       art. 75, lit. a) din Legea nr. 393/2004, potrivit căruia „Aleșii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorității publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru: soț, soție, rude sau afini până la gradul al doilea inclusiv […]”;

 

·       art. 77, alin. (1) și (2) din Legea nr. 393/2004, potrivit căruia „[…] consilierii locali nu pot lua parte la deliberarea şi adoptarea de hotărâri dacă au un interes personal în problema supusă dezbaterii; În situaţiile prevăzute la alin. (1), consilierii locali […] sunt obligaţi să anunţe, la începutul dezbaterilor, interesul personal pe care îl au în problema respectivă”;

 

·       art. 326, alin. (1) din Codul Penal al României, potrivit căruia „Declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute la art. 175, în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte pentru producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”.

„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligațiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective […]”.

 

„Persoana […] față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

 

Agenția Națională de Integritate își exercită atribuțiile cu respectarea principiilor legalității, confidențialității, imparțialității, independenței operaționale, celerității, bunei administrări, precum și al dreptului la apărare.

 

 

AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE, 8 iulie 2015

 

 

Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024