Comunicat - incompatibilitate și conflict de interese administrativ și penal - 12 foști sau actuali aleși locali

26 iunie 2015, 10:30
Agenția Națională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate, precum și existența conflictului de interese de natură administrativă și penală în cazul a 12 foști sau actuali aleși locali (un fost primar, doi foști viceprimari, patru consilieri locali și cinci foști consilieri locali).
 
Lista nominală a celor 12 foști sau actuali aleși locali în cazul cărora Agenția a constatat starea de incompatibilitate, precum și existența conflictului de interese de natură administrativă și penală:

1.
DECEBAL ARNĂUTU

Fost Primar al Orașului Tîrgu Neamț, Jud. Neamț

CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV

În perioada exercitării mandatului de primar (2008 - 2012), a semnat contractele de dare în administrare gratuită a islazurilor Osoi, Slatina și Aerodrom”, care aparțin domeniului privat al Orașului Tîrgu Neamț, încheiate între Primăria Orașului Târgu Neamț, Asociația Crescătorilor de Animale Humulești” și Asociația Crescătorilor de Animale Aerodrom” (asociații în cadrul cărora acesta deține calitatea de membru fondator), precum și expunerea de motive la proiectul de hotărâre privind aprobarea dării în administrare gratuită a islazurilor către cele două asociații.

 

Persoana evaluată a încălcat, astfel, dispozițiile art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003 și art. 75, lit. f) din Legea nr. 393/2004.

2. DINESCU ADINA Fost Consilier local în cadrul Consiliului Local al Comunei Drajna, Județul Prahova

CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV

În perioada exercitării mandatului de consilier local, a participat la deliberarea și adoptarea hotărârii Consiliului Local al Comunei Drajna din data de 09 iulie 2010, prin care a fost alocată din bugetul local suma de 200.000 Lei pentru Proiectul Constituirea GAL Drumul Fructelor”.

 

În cadrul proiectului menționat, DINESCU ADINA deține funcția de manager.


Persoana evaluată a încălcat, astfel, dispozițiile art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/2001,  art. 75 și art. 77, alin. (1) din Legea nr. 393/2004.

3. ALEXA CĂTĂLIN - VIRGIL Consilier local în cadrul Consiliului Local al Municipiului Botoșani, Jud. Botoșani, și fost Viceprimar al Municipiului Botoșani

INCOMPATIBILITATE

S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 20 iunie 2008 - 21 iunie 2012, întrucât a deținut, simultan cu funcția de viceprimar, și funcția de administrator al S.C. EDIFICO S.R.L., încălcând, astfel, dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003.

4. SIMION DAN DUMITRU Consilier local în cadrul Consiliului Local al Orașului Iernut, Jud. Mureș

CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV

În calitate de consilier local, a participat la deliberarea și adoptarea hotărârilor Consiliului Local al Orașului Iernut cu privire la aprobarea / rectificarea bugetului local, inclusiv a bugetului Unității de Asistență Medico-Socială Iernut, instituție la care acesta deținea funcția de director.

 

De asemenea, SIMION DAN DUMITRU, în calitate de Director al Unității de Asistență Medico-Socială Iernut, a semnat toate adresele prin care, în perioada de referință, Unitatea de Asistență Medico-Socială Iernut a solicitat Consiliului Local / Primăriei Iernut rectificarea bugetului aferent și alocarea unor sume de bani din bugetul consiliului local.

 

Persoana evaluată a încălcat, astfel, dispozițiile art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/2001 și art. 75, lit. b) din Legea nr. 393/2004.

5. DRASER UWE-WERNER Fost Consilier local în cadrul Consiliului Local al Comunei Șeica Mică, Jud.  Sibiu

INCOMPATIBILITATE

În perioada exercitării mandatului de consilier local (2008 - 2012), au fost încheiate șase contracte între Primăria Comunei Șeica Mică și S.C. SIEBENBURGISCHES NUGAT S.R.L., respectiv S.C. KLUWE S.R.L. (societăți în cadrul cărora acesta deține funcția de administrator și calitatea de asociat) și două contracte între Școala cu clasele I-VIII Șeica Mică și S.C. SIEBENBURGISCHES NUGAT S.R.L., contracte în valoare totală de aproximativ 94.278,56 Lei.

 

Persoana evaluată a încălcat, astfel, dispozițiile art. 90, alin. (1) din Legea nr. 161/2003.

6. PITICARI IOAN Consilier local în cadrul Consiliului Local al Municipiului Câmpulung Moldovenesc, Jud. Suceava

CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV

În calitate de consilier local, a participat la data de 29 aprilie 2010 la dezbaterea și adoptarea hotărârii Consiliului Local al Municipiului Câmpulung Moldovenesc cu privire la închirierea prin licitație publică a unor trupuri de pășune (proprietatea privată a Municipiului Câmpulung Moldovenesc), neanunțând la începutul ședinței că are un interes de natură patrimonială în problema supusă dezbaterii.

 

Ulterior adoptării hotărârii Consiliului Local al Municipiului Câmpulung Moldovenesc din data de 29 aprilie 2010, Primăria Municipiului Câmpulung Moldovenesc (în calitate de proprietar) a încheiat la data de 13 mai 2010 cu PITICARI IOAN (în calitatea de chiriaș) un contract având ca obiect închirierea trupului de pășune și pășune împădurită OBCIOARA II, în suprafață de 173 ha, pe o perioadă de 6 ani, începând cu data de 20 mai  2010 și până la data de 20 septembrie 2015.

 

Persoana evaluată a încălcat, astfel, dispozițiile art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/2001 și art. 75, lit. b) din Legea nr. 393/2004.

7. GHERGULESCU ION Consilier local în cadrul Consiliului Local al Municipiului Orșova, Jud. Mehedinți

CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV

A participat la deliberarea și adoptarea hotărârii Consiliului Local al Municipiului Orșova din data de 22 decembrie 2010 privind aprobarea trecerii din domeniul public al Municipiului Orșova în domeniul privat al Municipiului Orșova a unui teren în suprafață de 240 mp și concesionarea sa prin licitație publică.

 

Ulterior adoptării hotărârii de consiliu din data de 22 decembrie 2010, Primăria Municipiului Orșova (în calitate de concedent) a încheiat la data de 26 noiembrie 2012 cu GHERGULESCU ION (în calitatea de concesionar) un contract de concesiune având ca obiect cedarea și preluarea în concesiune a terenului având suprafața de 240 mp, concesionarea făcându-se în condițiile stabilite prin H.C.L. din data de 22 decembrie 2010, pe o perioadă de 49 de ani, începând cu data de 26 noiembrie 2012.

 

Persoana evaluată a încălcat, astfel, dispozițiile art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/2001 și art. 75, lit. b) din Legea nr. 393/2004.

8. ALEXANDRU TORMA Fost Viceprimar al Comunei Crasna, Jud.  Sălaj

INCOMPATIBILITATE

S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 16 septembrie 2010 - 20 iunie 2012, întrucât a deținut, simultan cu funcția de viceprimar, și calitatea de reprezentant al Consiliului Local al Comunei Crasna în Adunarea Generală a Asociaților la S.C. CRASNA SERV S.R.L. (societate comercială la care Consiliul local deținea calitatea de asociat unic), încălcând, astfel, dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. f) din Legea nr. 161/2003.

9. BOERIU TIBERIU Fost Viceprimar al Comunei Jibert, Jud. Brașov

CONFLICT DE INTERESE PENAL

În perioada exercitării mandatului de viceprimar, a participat la deliberarea și aprobarea hotărârii Consiliului Local al Comunei Jibert din data de 22 iunie 2010 privind aprobarea concesionării pășunilor comunale aparținând Comunei Jibert, în suprafață de 3.547,78 ha, prin atribuiredirectă a contractului de concesiune către Asociația Crescătorilor de Taurine Jibert”, asociație în cadrul căreia persoana evaluată deține calitatea de membru.

 

Persoana evaluată a obținut de la Asociația Crescătorilor de Taurine Jibert”,  în perioada evaluată, venituri în sumă totală de 19.736 Lei.

 

Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Rupea, Județul Brașov, în vederea verificării indiciilor privind posibila săvârșire a infracțiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 301 din Codul Penal al României.

10. FLITĂR LIVIU Fost Consilier local al Comunei Jibert, Jud. Brașov

CONFLICT DE INTERESE PENAL

În perioada exercitării mandatului de consilier local, a participat la deliberarea și aprobarea hotărârii Consiliului Local al Comunei Jibert din data de 22 iunie 2010 privind aprobarea concesionării pășunilor comunale aparținând Comunei Jibert, în suprafață de 3.547,78 ha, prin atribuire directă a contractului de concesiune către Asociația Crescătorilor de Taurine Jibert”, asociație în cadrul căreia atât persoana evaluată, cât și mama acestuia dețin calitatea de membru.

 

Atât persoana evaluată, cât și mama acestuia au obținut de la Asociația Crescătorilor de Taurine Jibert”, în perioada evaluată, venituri în sumă totală de 4.985 Lei.

 

Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Rupea, Județul Brașov, în vederea verificării indiciilor privind posibila săvârșire a infracțiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 301 din Codul Penal al României.

11. BĂȚARU VIOREL Fost Consilier local în cadrul Consiliului Local al Comunei Homocea, Jud. Vrancea

CONFLICT DE INTERESE PENAL

În perioada exercitării mandatului de consilier local, a participat la deliberarea și aprobarea hotărârii Consiliului Local al Comunei Homocea din data de 31 ianuarie 2011 privind aprobarea scutirii de la plata impozitului pe clădiri și teren a persoanelor care activează ca voluntari în cadrul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență, la nivelul Comunei Homocea, Jud. Vrancea, persoane între care se regăsește și persoana evaluată.

 

Prin participarea la adoptarea acestei hotărâri, s-a realizat un folos patrimonial constând în scutirea persoanei evaluate de la plata impozitului pe clădiri și pe teren.

 

Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Adjud, Județul Vrancea, în vederea verificării indiciilor privind posibila săvârșire a infracțiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 301 din Codul Penal al României.

12. PETREA MIHAI Fost Consilier local în cadrul Consiliului Local al Comunei Homocea, Jud. Vrancea

Prin participarea la adoptarea acestei hotărâri, s-a realizat un folos patrimonial constând în scutirea persoanei evaluate de la plata impozitului pe clădiri și pe teren.

Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Adjud, Județul Vrancea, în vederea verificării indiciilor privind posibila săvârșire a infracțiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 301 din Codul Penal al României.

CONFLICT DE INTERESE PENAL
În perioada exercitării mandatului, a participat, în calitate de consilier local și președinte de ședință, la deliberarea și aprobarea hotărârii Consiliului Local al Comunei Homocea din data de 31 ianuarie 2011 privind aprobarea scutirii de la plata impozitului pe clădiri și teren a persoanelor care activează ca voluntari în cadrul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență, la nivelul Comunei Homocea, Jud. Vrancea, persoane între care se regăsește și persoana evaluată.

Prin participarea la adoptarea acestei hotărâri, s-a realizat un folos patrimonial constând în scutirea persoanei evaluate de la plata impozitului pe clădiri și pe teren.

Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Adjud, Județul Vrancea, în vederea verificării indiciilor privind posibila săvârșire a infracțiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 301 din Codul Penal al României.

Persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Persoanele evaluate au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

Persoanele menționate au încălcat următoarele prevederi legale:


·    art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „Primarii […] sunt obligați să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziție, în exercitarea funcției, care produce un folos material pentru sine, pentru soțul său ori rudele sale de gradul I”;

·    art. 87, alin. (1), lit. d) și f) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „Funcția de primar și viceprimar […] este incompatibilă cu […] funcția […] administrator, membru al consiliului de administrație […] la societățile comerciale, […] precum și la instituțiile publice; […] funcția de reprezentant al unității administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăților comerciale de interes local”;

·    art. 90, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „Consilierii locali […] care au funcția de președinte, vicepreședinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administrație sau cenzor ori alte funcții de conducere, precum și calitatea de acționar sau asociat la societățile comerciale cu capital privat sau cu capital majoritar de stat ori cu capital al unei unități administrativ-teritoriale nu pot încheia contracte comerciale de prestări de servicii, de executare de lucrări, de furnizare de produse sau contracte de asociere cu autoritățile administrației publice locale din care fac parte, cu instituțiile sau regiile autonome de interes local aflate în subordinea ori sub autoritatea consiliului local sau județean respectiv ori cu societățile comerciale înființate de consiliile locale sau consiliile județene respective”;

·    art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/2001, potrivit căruiaNu pot lua parte la deliberarea și la adoptarea hotărârilor consilierul local care, fie personal, fie prin soț, soție, afini sau rude până la gradul al patrulea inclusiv, are un interes personal în problema supusă dezbaterilor consiliului local”;

·    art. 75, lit. b) din Legea nr. 393/2004, potrivit căruia „Aleșii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorității publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru […] orice persoană fizică sau juridică cu care au o relație de angajament, indiferent de natura acestuia”;

·    art. 301, alin. (1) din Codul Penal al României, potrivit căruia „Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obținut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani, sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”.

 

„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligațiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective […]”.
 
„Persoana […] față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică  […]  pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.
 
Agenția Națională de Integritate își exercită atribuțiile cu respectarea principiilor legalității, confidențialității, imparțialității, independenței operaționale, celerității, bunei administrări, precum și al dreptului la apărare.
 

 

AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE, 26 iunie 2015
 

Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024