Comunicat - conflict de interese administrativ - 3 foști sau actuali aleși locali

18 iunie 2015, 16:30

Agenția Națională de Integritate a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă de către trei foști sau actuali aleși locali (1 primar, 1 viceprimar și 1 consilier local).

 

Lista nominală a celor trei foști sau actuali aleși locali în cazul cărora Agenția a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă:


1.

POP EMERIC

Primar al Comunei Crasna, Jud. Sălaj

În perioada exercitării mandatului de primar, a emis acte administrative, a încheiat acte juridice și a emis dispoziții care au produs un folos material atât pentru sine, cât și pentru soţie și fiul său, încălcând, astfel, dispozițiile art.76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003.

2.

ENACHE DRAGOȘ

Fost Viceprimar al Orașului Oțelu Roșu, Jud. Caraș-Severin

În perioada exercitării mandatului de viceprimar, a participat la deliberări și a votat pentru aprobarea hotărârii Consiliului Local al Orașului Oțelu Roșu nr. 98/28.10.2010 privind stabilirea comisiei și a atribuțiilor ce îi revin în vederea distribuirii apartamentelor de tip A.N.L. din Orașul Oțelu Roșu.

 

Ulterior aprobării acestei hotărâri, ENACHE DRAGOȘ a depus o cerere la Primăria Orașului Oțelu Roșu în vederea repartizării unui apartament A.N.L., în baza căreia, ulterior, i-a fost repartizat un spațiu pentru locuit conform contractelor de închiriere nr. 12628/30.12.2010 și nr. 12815/15.12.2012.

 

Persoana evaluată a încălcat, astfel, dispozițiile art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/2001 și dispozițiile art. 75 și 77, alin. (1) și (2) din Legea nr. 393/2004.

3.

BONDOC ANTON

Consilier local în cadrul Consiliului Local al Comunei Malovăț, Jud.  Mehedinți

A participat la ședința Consiliului Local al Comunei Malovăț, Jud. Mehedinți, în cadrul căreia s-a adoptat hotărârea nr. 36/26.03.2010 privind concesionarea / arendarea suprafeței de 20 ha pășune / izlaz comunal al Comunei Malovăț pentru anul 2010, conform procesului-verbal de ședință aferent, acesta având un folos material pentru sine și soția sa prin încheierea contractului de arendă nr. 12/08.01.2010, în urma căruia aceștia au obținut subvenții acordate de către A.P.I.A. Mehedinți, în sumă totală de 125.542 Lei.

 

Persoana evaluată a încălcat, astfel, dispozițiile art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/2001 și dispozițiile art. 77, alin. (1) și (2) din Legea nr. 393/2004.


Persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. BONDOC ANTON și ENACHE DRAGOȘ nu au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

 

Persoanele menționate au încălcat următoarele prevederi legale:

 

·   art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „Primarii […] sunt obligați să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziție, în exercitarea funcției, care produce un folos material pentru sine, pentru soțul său ori rudele sale de gradul I”;

 

·   art. 75 din Legea nr. 393/2004, potrivit căruia „Aleșii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorității publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine […]”;

 

·    art. 77, alin. (1) și (2) din Legea nr. 393/2004, potrivit căruia „[…] consilierii locali nu pot lua parte la deliberarea și adoptarea de hotărâri dacă au un interes personal în problema supusă dezbaterii. În situațiile prevăzute la alin. 1, consilierii locali și consilierii județeni sunt obligați să anunțe la începutul dezbaterilor interesul personal pe care îl au în problema respectivă”;

 

·   art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/2001, potrivit căruiaNu pot lua parte la deliberarea și la adoptarea hotărârilor consilierul local care, fie personal, fie prin soț, soție, afini sau rude până la gradul al patrulea inclusiv, are un interes personal în problema supusă dezbaterilor consiliului local”;

 

„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese […] constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective […]”.

 

„Persoana […] față de care s-a constatat existenţa conflictului de interese […] este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică  […]  pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

 

Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalității, confidenţialității, imparţialității, independenţei operaţionale, celerității, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare.

 

AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE, 18 iunie 2015

Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024