Comunicat - incompatibilitate - STĂNICĂ NICOLAE CRISTIAN, fost Vicepreședinte al I.N.S.

27 mai 2015, 13:00

Agenția Națională de Integritate a constatat existența stării de incompatibilitate în cazul lui STĂNICĂ NICOLAE CRISTIAN, fost Vicepreședinte al Institutului Național de Statistică, întrucât, în perioada 13 noiembrie 2009 - 27 iunie 2012, a deținut și calitatea de membru în Consiliul de Supravegehere al Fondului Român de Contragarantare S.A.

 

STĂNICĂ NICOLAE CRISTIAN a deținut funcția de Vicepreședinte al Institutului Național de Statistică, cu rang de de Subsecretar de stat, în perioada 02 noiembrie 2005 - 05 iulie 2012.

 

Conform art. 7, alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 957/2005 privind organizarea şi funcţionarea Institutului Naţional de Statistică, republicată, cu modificările și completările ulterioare, Institutul Naţional de Statistică este condus de un preşedinte cu rang de secretar de stat, ajutat de 3 vicepreşedinţi cu rang de subsecretar de stat”.

 

Astfel, STĂNICĂ NICOLAE CRISTIAN a încălcat dispozițiile art. 84, alin. (2) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora funcția de secretar de stat, funcţia de subsecretar de stat [...] sunt incompatibile cu exercitarea altei funcţii publice de autoritate, precum şi cu exercitarea funcţiilor prevăzute la alin. (1) lit. b) - i”, coroborat cu dispozițiile art. 84, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora Raportul de serviciu al funcționarului public se suspendă până la încetarea funcției eligibile sau a funcției de deminitate publică, în cazul în care funcționarul public a fost ales sau numit”.

 

Persoana evaluată a fost informată despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistată sau reprezentată de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. STĂNICĂ NICOLAE CRISTIAN a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

 

„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligaţiilor legale privind […] starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective […]”.

 

„Persoana […] față de care s-a constatat […] starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […]  pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

 

Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalității, confidenţialității, imparţialității, independenţei operaţionale, celerității, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare.


AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE, 27 mai 2015
 

Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024