Comunicat privind propunerile legislative de modificare a art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176/2010

13 mai 2015, 16:30

Având în vedere cele două propuneri legislative de modificare a art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176/2010 (http://goo.gl/LBoQCV, http://goo.gl/92cfyD), prin care se stabilește faptul că persoanele care s-au aflat în stare de incompatibilitate sau conflict de interese vor putea ocupa orice altă funcție, cu excepția celei care a generat incidentul de integritate, Agenția Națională de Integritate consideră că adoptarea acestor propuneri ar afecta iremediabil activitatea de evaluare desfășurată de inspectorii de integritate, eliminând complet caracterul disuasiv al sancțiunilor aplicate, precum și obiectivele asumate în contextul Mecanismului de Cooperare și Verificare.

Astfel, cele două propuneri legislative urmăresc diminuarea sancțiunilor ce decurg din încălcarea regimului conflictelor de interese și al incompatibilităților în așa fel încât persoana în cauză să nu mai poată ocupa aceeași funcție eligibilă care a generat starea de incompatibilitate ori conflictul de interese, dar să poată ocupa orice altă funcție aleasă ori numită. Mai mult, prin aceste propuneri se instituie posibilitatea rotirii în funcțiile publice în condițiile în care sunt incompatibili sau în conflict de interese.

Spre exemplu, o persoană care a încălcat regimul conflictelor de interese sau al incompatibilităților în exercitarea calității de ales local (e.g. un primar, un consilier local etc.) ar putea candida pentru un mandat de membru al Parlamentului (e.g. senator).

De asemenea, potrivit Deciziei Curții Constituționale nr. 418/2014, „a accepta interpretarea conform căreia unei persoane constatate a fi în stare de incompatibilitate sau conflict de interese îi este interzis să mai ocupe doar funcția care a generat starea de incompatibilitate sau conflictul de interese, putând, în schimb ocupa orice altă funcție eligibilă, ar pune, practic, la îndemâna categoriilor de persoane vizate de Legea 176/2010 un procedeu extrem de simplu de eludare a legii și aplicabilității sancțiunilor instituite de aceasta, aspect de neconceput într-un stat de drept.

Menționăm faptul că Agenția a transmis instituțiilor relevante nu mai puțin de patru puncte de vedere cu privire la propunerile legislative de modificare a art. 25, alin. (2). Acestea se regăsesc pe pagina de Internet a Agenției, la secțiunea „PUNCTE DE VEDERE LEGISLAȚIE” (http://goo.gl/J0wgNw, http://goo.gl/ReEUxv, http://goo.gl/Er2iwh, http://goo.gl/s2gtiu).

 

AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE, 13 mai 2015