Comunicat - incompatibilitate - 3 aleși locali

2 aprilie 2015, 15:00

Agenția Națională de Integritate a constatat încălcarea regimului juridic al incompatibilităților de către trei aleși locali (doi primari, un consilier local), ca urmare a exercitării simultane de funcții și calități, încălcând, astfel, mai multe articole ale Legii nr. 161/2003.

 

Lista nominală a celor trei aleși locali în cazul cărora Agenția a constatat încălcarea regimului juridic al incompatibilităților:

1)

MIREA IONEL

Primar al Comunei Crîmpoia

Jud. Olt

S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 21 iunie 2012 - 25 februarie 2014, întrucât a deținut, simultan cu funcția de primar, și funcția de administrator în cadrul S.C. AGROPREST MIREA S.R.L., încălcând, astfel, dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003.

 

2)

 

POPOLAN GHEORGHE-VALERIAN

Primar al Comunei Dăești

Jud. Vâlcea

Se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 30 iulie 2012, întrucât deține, simultan cu funcția de primar, și calitatea de titular întreprindere individuală în cadrul POPOLAN GHEORGHE-VALERIAN ÎNTREPRINDERE INDIVIDUALĂ, încălcând, astfel, dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 161/2003.

3)

BOCA ROMAN

Consilier local în cadrul Consiliului Local al Municipiului Vatra Dornei

Jud. Suceava

S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 26 februarie 2009 – 02 martie 2010, întrucât, pe durata mandatului de consilier local, S.C. DORNA MEDICAL S.R.L. (societate comercială în cadrul căreia soția acestuia deține funcția de administrator și calitatea de asociat unic) a avut relații comerciale cu Primăria Municipiului Vatra Dornei, în baza cărora a emis 3 facturi fiscale către primărie, în valoare totală de 320,5 Lei, încălcând, astfel, dispozițiile art. 90, alin. (1) și (2) din Legea nr. 161/2003.


 

Persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Persoanele evaluate au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

 

Persoanele menționate au încălcat următoarele prevederi legale:

 

·  art. 87, alin. (1), lit. d) și g) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „Funcţia de primar […] este incompatibilă cu funcţia de […] administrator […] la societăţile comerciale, inclusiv băncile sau alte instituţii de credit, societăţile de asigurare şi cele financiare[…] calitatea de comerciant persoană fizică”;

 

·  art. 90, alin. (1) și (2) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „Consilierii locali […] care au funcția de […] administrator […] precum și calitatea de […] asociat la societățile comerciale cu capital privat […] nu pot încheia contracte comerciale de prestări de servicii, de executare de lucrări, de furnizare de produse […] cu autoritățile administrației publice locale din care face parte […]. Prevederile alin. (1) se aplică şi în cazul în care funcţiile sau calităţile respective sunt deţinute de soţul sau rudele de gradul I ale alesului local”.

 

„Persoana […] față de care s-a constatat […] starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

 

Agenția Națională de Integritate își exercită atribuțiile cu respectarea principiilor legalității, confidențialității, imparțialității, independenței operaționale, celerității, bunei administrări, precum și al dreptului la apărare.

 

AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE, 2 aprilie 2015

 

 

Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024