Comunicat - conflict de interese administrativ, 2 aleși locali

30 martie 2015, 15:00

 

Agenția Națională de Integritate a constatat existența conflictului de interese de natură administrativă în cazul a doi aleși locali (un primar și un consilier local).

Lista nominală a celor doi aleși locali în cazul cărora Agenția a constatat existența conflictului de interese de natură administrativă:

1.       

NEMȚARU ILIE

Primar al Comunei Fărcaș

Jud. Dolj

La data de 12 martie 2009, în calitate de primar, a semnat dispoziția privind transformarea a trei posturi contractuale în funcții publice, prin care a fost numită și soția sa în funcția publică de inspector (din funcția contractuală de referent de specialitate în cadrul Primăriei Comunei Fărcaș), precum și actul adițional încheiat în anul 2008 la contractul individual de muncă încheiat la data de 02 decembrie 2005 între primărie și soția persoanei evaluate. Persoana evaluată a încălcat, astfel, dispozițiile art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003.

2.

ARTUR LUDOVIC KOVACI

Consilier local în cadrul Consiliului Local Hațeg

Jud. Hunedoara

În calitate de consilier local, a participat la deliberarea și adoptarea a 14 hotărâri ale Consiliului Local Hațeg cu privire la aprobarea / rectificarea bugetului local, inclusiv a bugetului Spitalului Orășenesc Hațeg, spital în cadrul căruia acesta deține funcția de membru titular, reprezentant al primarului în consiliul de administrație.

Persoana evaluată a încălcat, astfel, dispozițiile art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/2001 și dispozițiile art. 75, lit. b) din Legea nr. 393/2004.


Persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Persoanele evaluate au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

Persoanele menționate au încălcat următoarele prevederi legale:

·       art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruiaPrimarii […] sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul I”;

·       art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/2001, potrivit căruia „Nu poate lua parte la deliberare şi la adoptarea hotărârilor consilierul local care, fie personal, fie prin soţ, soţie, afini sau rude până la gradul al patrulea inclusiv, are un interes patrimonial în problema supusă dezbaterilor consiliului local”;

·       art. 75, lit. b) din Legea nr. 393/2004, potrivit căruia „Aleşii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorităţii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru […] orice persoană fizică sau juridică cu care au o relație de angajament, indiferent de natura acestuia […]”.

                „Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese […] constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective […]”.


„Persoana […] față de care s-a constatat existenţa conflictului de interese […] este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică  […]  pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalității, confidenţialității, imparţialității, independenţei operaţionale, celerității, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare.

AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE, 30 martie 2015

Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024