Comunicat - conflict de interese administrativ - 4 foști sau actuali aleși locali

27 ianuarie 2015, 14:00

Agenția Națională de Integritate a constatat existența conflictului de interese de natură administrativă în cazul a patru foști sau actuali aleși locali (un primar, un consilier local, doi foști consilieri locali).

 

Lista nominală a celor patru foști / actuali aleși locali în cazul cărora Agenția a constatat existența conflictului de interese de natură administrativă:


1.

SAGHIN VIRGIL

Primar al Comunei Vatra Moldoviței

Jud. Suceava

În calitate de primar, a semnat un contract de furnizare a masei lemnoase, în valoare totală de 88.924,5 Lei, cu societatea comercială la care acesta deține calitatea de asociat, încălcând, astfel, dispozițiile art. 76 din Legea nr. 161/2003, coroborat cu dispozițiile art. 75, lit. b) din Legea 393/2004.

2.

HOJDA GRIGORE

Consilier local în cadrul Consiliului Local al Orașului Cavnic

Jud. Maramureș

A participat la ședința Consiliului Local al Orașului Cavnic în care s-a votat hotărârea privind scoaterea la licitație publică în vederea concesionării pe o perioadă de 49 ani a 20 parcele de teren pentru construire căsuțe de vacanțe, precum și desemnarea comisiei de evaluare a ofertelor depuse în cadrul procedurii de concesionare prin licitație publică deschisă, comisie în cadrul căreia persoana evaluată a fost desemnată membru.

 

Ulterior aprobării hotării de consiliu, persoana evaluată a participat la licitația organizată, atât în calitate de membru al comisiei de evaluare, cât și în calitate de ofertant, acesta fiind declarat câștigător al unei parcele în suprafață de 238 mp, situată în Cavnic.

 

HOJDA GRIGORE a încălcat , astfel, dispozițiile art. 75, lit. a) din Legea nr. 393/2004, art. 77 din Legea nr. 393/2004, art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/2001.

3.

VOLINAȘI COSTIN

Fost Consilier local în cadrul Consiliului Local Botoșani

Jud. Botoșani

A participat la deliberarea și adoptarea a șase hotărâri emise de Consiliul Local Botoșani\ privind adoptarea, respectiv rectificarea bugetului aferent anilor 2008, 2009, 2010, 2011, hotărâri în care au fost alocate sume de bani Teatrului ”Mihai Eminescu” Botoșani, instituție în cadrul căreia persoana evaluată deținea funcția de director artistic, încălcând, astfel, dispozițiile art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/2001, art. 75, lit. b) și art. 77 din Legea 393/2004.

 

4.

CĂLIN COSTICĂ

Fost Consilier local în cadrul Consiliului Local al Comunei Homocea

Jud. Vrancea

A participat la ședința Consiliului Local al Comunei Homocea, în cadrul căreia s-a adoptat hotărârea privind aprobarea scutirii de plata impozitului pe clădiri și teren a persoanelor care activează ca voluntari în cadrul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență la nivelul Comunei Homocea, cu toate că acesta figura pe lista voluntarilor.

 

CĂLIN COSTICĂ a încălcat, astfel, dispozițiile art. 77 din Legea nr. 393/2004 și art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/2001.


Persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. VOLINAȘI COSTIN nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

 

Persoanele menționate au încălcat următoarele prevederi legale:

  • art. 75, lit. a), b) și f) din Legea nr. 393/2004, potrivit căruia „Aleșii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorității publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru […] soț, soție, rude sau afini până la gradul al doilea inclusiv; orice persoană fizică sau juridică cu care au o relaţie de angajament, indiferent de natura acestuia […] o asociație sau fundație din care fac parte” ;
  • art. 77, alin. (1) și (2) din Legea nr. 393/2004, potrivit căruia „[…] consilierii locali nu pot lua parte la deliberarea şi adoptarea de hotărâri dacă au un interes personal în problema supusă dezbaterii. În situaţiile prevăzute la alin. (1), consilierii locali […] sunt obligaţi să anunţe, la începutul dezbaterilor, interesul personal pe care îl au în problema respectivă”;
  • art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/2001, potrivit căruia „Nu poate lua parte la deliberare şi la adoptarea hotărârilor consilierul local care […] are un interes patrimonial în problema supusă dezbaterilor consiliului local”;

 

  • art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia Primarii și viceprimarii […] sunt obligați să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziție, în exercitarea funcției, care produce un folos material pentru sine, pentru soțul său ori rudele sale de gradul I”.

 

 „Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese […] constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective […]”.

 

„Persoana […] față de care s-a constatat existenţa conflictului de interese […] este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică  […]  pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

 

Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalității, confidenţialității, imparţialității, independenţei operaţionale, celerității, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare.

 

AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE, 27 ianuarie 2015

Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024