Comunicat - incompatibilitate și înșelăciune - OLTEANU ANGHEL, Primar al Comunei Unirea, Jud. Călărași

15 ianuarie 2015, 15:00

Agenția Națională de Integritate a constatat existența stării de incompatibilitate în cazul lui  OLTEANU ANGHEL, Primar al Comunei Unirea, Județul Călărași, întrucât, simultan cu funcția de primar, a deținut și funcția de administrator al unei societăți comerciale.

De asemenea, Agenția Națională de Integritate a constatat și posibila săvârșire a infracțiunii de înșelăciune, întrucât persoana evaluată a continuat să exercite funcția de administrator și după revocarea din funcție (în temeiul unei procuri de mandat), inducând, astfel, în eroare orice persoană care putea să constate situația de incompatibilitate în care se afla.

Astfel, OLTEANU ANGHEL a încălcat atât dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „Funcţia de primar [...] este incompatibilă cu [...] funcţia de administrator”, cât și dispoziţiile art. 244, alin. (1) din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal, potrivit cărora „Inducerea în eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial injust şi dacă s-a pricinuit o pagubă, se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani”.

Având în vedere cele de mai sus, Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Călărași în vederea verificării indiciilor privind săvârșirea de către OLTEANU ANGHEL a infracțiunii de înșelăciune, prevăzută de art. 244, alin. (1) din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal.

OLTEANU ANGHEL a fost informat despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază - de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Persoana evaluată a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective […]”.

„Persoana […] față de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică  […]  pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

 

Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalității, confidenţialității, imparţialității, independenţei operaţionale, celerității, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare.

AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE, 15 ianuarie 2015

Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024