Comunicat - conflict de interese penal, abuz în serviciu și infracțiuni asimilate infracțiunilor de corupție - MANEA SANDA, Șef catedră în cadrul Universității Tehnice de Construcții București

27 noiembrie 2014, 13:00

Agenția Națională de Integritate a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie penală, săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, precum și infracțiuni asimilate infracțiunilor de corupție de către MANEA SANDA, Șef catedră în cadrul Universității Tehnice de Construcții București (U.T.C.B.).

În perioada 2004 - 2009, persoana evaluată, în calitate de executant al unor lucrări specifice geotehnice (domeniul de specialitate al catedrei pe care o conducea), a încheiat prin intermediul MANEA SANDA PERSOANĂ FIZICĂ AUTORIZATĂ un număr de 43 contracte și subcontracte cu Universitatea Tehnică de Construcții București (U.T.C.B.),  lucrări ce au constituit obiectul unor contracte încheiate anterior de U.T.C.B., în calitate de executant, cu diverși agenți economici, în calitate de beneficiari.

 

În baza contractelor încheiate, persoana evaluată, prin MANEA SANDA PERSOANĂ FIZICĂ AUTORIZATĂ, a realizat de la Universitatea Tehnică de Construcții București, în perioada 2004 - 2009, venituri în sumă totală de 78.429,91 Lei, conform facturilor fiscale emise și achitate.

Având în vedere cele de mai sus, Agenția Națională de Integritate a sesizat organele de cercetare penală în vederea verificării indiciilor privind săvârșirea de către MANEA SANDA a infracțiunilor de conflict de interese, abuz în serviciu și a infracțiunii asimilate infracțiunilor de corupție.

            Persoana evaluată a încălcat următoarele prevederi legale:

  • art. 301 din Codul Penal al României, potrivit căruia „Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”; 
  • art. 297, alin. (1) din Codul Penal al României, potrivit căruia „Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”;
  • art. 12, lit. b) din Legea nr. 78/2000, potrivit căruia „Sunt pedepsite cu închisoarea de la 1 la 5 ani următoarele fapte, dacă sunt săvârşite în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite: folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii”

MANEA SANDA a deținut funcția de Șef al Catedrei de Geotehnică și Fundații din cadrul Universității Tehnice de Construcții București în perioada 2004 - 2011, în prezent deținând funcția de Director al Departamentui de Geotehnică și Fundații.

Persoana evaluată a fost informată despre declanșarea procedurii de evaluare. MANEA SANDA nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalității, confidenţialității, imparţialității, independenţei operaţionale, celerității, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare.

AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE, 27 noiembrie 2014
Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024