Comunicat - conflict de interese administrativ - 3 foști sau actuali funcționari publici

3 octombrie 2014, 09:00

Agenția Națională de Integritate a constatat existența conflictului de interese de natură administrativă în cazul lui BĂLĂȘOIU OTILIA - fost Director executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) - Centrul Județean Călărași, ALEXANDRU BĂLESCU - Director executiv al Direcției de Sănătate Publică a Județului Brașov și ENACHE DORIN VALTER - Director executiv al Direcției Sanitar Veterinare și Pentru Siguranța Alimentelor Brașov.

 

1)    În perioada exercitării funcției publice, BĂLĂȘOIU OTILIA a semnat / aprobat cererile prin care societatea în cadrul căreia fostul său soț deține calitatea de asociat, a obținut subvenții acordate de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, Centrul Județean Călărași,  în cuantum total de 259.476,87 Lei.

 

2)    În calitate de Director coordonator al Direcției de Sănătate Publică a Județului Brașov (funcție publică de conducere), ALEXANDRU BĂLESCU a semnat autorizație sanitară de funcționare pentru propriul Cabinet medical individual „Dr. Bălescu Alexandru”.

 

Astfel, BĂLĂȘOIU OTILIA și ALEXANDRU BĂLESCU au încălcat dispozițiile art. 79, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora Funcţionarul public este în conflict de interese dacă se află în una dintre următoarele situaţii: […] interesele  sale patrimoniale, ale soţului sau rudelor sale de gradul I pot influenţa deciziile pe care trebuie să le ia în exercitarea funcţiei publice”.

 

3)    În calitate de Director executiv în cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Brașov, ENACHE DORIN VALTER a semnat o serie de documente având ca obiect încheierea mai multor contracte de prestări servicii între Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Brașov și societatea comercială în cadrul căreia fiica acestuia a deținut calitatea de asociat.

Astfel, ENACHE DORIN VALTER a încălcat dispozițiile art. 79, alin. (1), lit. a) și c) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „”Funcţionarul public este în conflict de interese dacă se află în una dintre următoarele situaţii: este chemat să rezolve cereri, să ia decizii sau să participe la luarea deciziilor cu privire la persoane fizice şi juridice cu care are relaţii cu caracter patrimonial […] interesele sale patrimoniale, ale soţului sau rudelor sale de gradul I pot influenţa deciziile pe care trebuie să le ia în exercitarea funcţiei publice. […]”.

Persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. ENACHE DORIN VALTER nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese […] constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective […]”.

 „Persoana […] față de care s-a constatat existenţa conflictului de interese […] este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică  […]  pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

 

Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalității, confidenţialității, imparţialității, independenţei operaţionale, celerității, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare.

AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE, 3 octombrie 2014

Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024