Comunicat privind constatarea stării de incompatibilitate

24 februarie 2010, 11:04

Agenţia Naţională de Integritate a constatat, în baza prevederilor Legii 144/2007, republicată, faptul că domnul DUMEA ERONIM - EDUARD s-a  aflat în stare de incompatibilitate în perioada  25.05.2009-12.10.2009, întrucât a deținut simultan atât funcţia de Director coordonator în cadrul Direcției de Muncă și Protecție Socială Iași, cât și calitatea de Consilier local în cadrul Consiliului Local al Municipiului Pașcani, Județul Iași.

Agenția a fost sesizată de către Instituția Prefectului Județului Iași cu privire la posibila nerespectare a prevederilor legale ce reglementeză regimul juridic al incompatibilităţilor de către domnul DUMEA ERONIM - EDUARD, având în vedere că acesta exercita funcția de Director coordonator în cadrul Direcției de Muncă și Protecție Socială Iași simultan cu deținerea calității de Consilier local în cadrul Consiliului Local al Municipiului Pașcani, Județul Iași.

În urma verificării prealabile, efectuate în temeiul Legii nr. 144/2007, republicată, au rezultat indicii temeinice referitoare la încălcarea de către domnul DUMEA ERONIM - EDUARD a prevederilor legale privind regimul juridic al incompatibilităţilor.

Urmare a verificărilor efectuate şi a analizării informaţiilor şi documentelor transmise de instituțiile competente, au rezultat următoarele:

• În baza Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Pașcani nr. 2/26.01.2009, domnul DUMEA ERONIM – EDUARD a fost validat în calitatea de Consilier local în cadrul Consiliului Local al Municipiului Pașcani, Județul Iași;

• Domnul DUMEA ERONIM - EDUARD a fost numit în funcția de Director coordonator în cadrul Direcției de Muncă și Protecție Socială Iași în baza Ordinului nr. 838/25.05.2009 al Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale;

• În data 12.10.2009, domnul DUMEA ERONIM – EDUARD, a fost revocat din funcția de Director coordonator în cadrul Direcției de Muncă și Protecție Socială Iași în baza ordinului nr. 237/12.10.2009 al Agenției Naționale pentru Prestații Sociale – Cabinet Președinte.

Menționăm faptul că domnul DUMEA ERONIM – EDUARD a ocupat funcția de Director coordonator în cadrul Direcției de Muncă și Protecție Socială Iași în baza unui contract de management, asimilat contractului individual de muncă.

Conform art. III, alin. (9) din Ordonanța de Urgență nr. 37/22.04.2009, respectiv, art. IV, alin. (9) din Ordonanța de Urgență nr. 105/6.10.2009, „Pe perioada executării contractului de management, persoanele care ocupă funcții dintre cele prevăzute la alin. (3) li se aplică prevederile art. 70, 71, 79, 94-96 și 111-114 din cartea I, titlul IV din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare”, de unde rezultă faptul că persoanelor care execută un contract de management în cadrul instituțiilor publice le sunt opozabile prevederile cuprinse în Legea nr. 161/2003 ce privesc regimul juridic al incompatibilităților, conflictelor de interese, precum și celelalte norme și principii generale aplicabile funcționarilor publici.

Având în vedere cele de mai sus, s-a constatat faptul că domnul DUMEA ERONIM - EDUARD nu a respectat obligațiile referitoare la regimul juridic al incompatibilităților în perioada 25.05.2009-12.10.2009, acesta ocupând atât funcţia de Director coordonator în cadrul Direcției de Muncă și Protecție Socială Iași, cât și calitatea de Consilier local în cadrul Consiliului Local al Municipiului Pașcani, Județul Iași.

Potrivit prevederilor art. 49, alin. (3) din Legea nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale  de Integritate, republicată, „fapta persoanei cu privire la care s-a constatat starea de incompatibilitate constituie temei pentru eliberarea din funcţie sau, după caz, constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementărilor aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective”.

„În termen de 15 zile de la data comunicării actului de constatare a conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate, persoana verificată poate face contestaţie”, conform prevederilor legale.

Activitatea de verificare a averii dobândite în perioada exercitării mandatelor sau a îndeplinirii funcţiilor ori demnităţilor publice, după caz, a conflictelor de interese şi a incompatibilităţilor este supusă controlului judecătoresc.

Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalităţii, imparţialităţii, independenţei, celerităţii, dreptului la apărare şi bunei administrări.

AGENŢIA NAŢIONALĂ DE INTEGRITATE, 24 februarie 2010


Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024