Comunicat - conflict de interese penal și fals în declarații - PITEIU MARCEL ADRIAN, fost Director general al Societăţii Naţionale de Gaze Naturale „ROMGAZ” S.A. Mediaș

12 septembrie 2014, 09:00
Agenția Națională de Integritate a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie penală de către PITEIU MARCEL ADRIAN, fost Director general al Societăţii Naţionale de Gaze Naturale ROMGAZS.A. Mediaș.
În calitate de Director general și reprezentant al S.N.G.N. „ROMGAZ” S.A. Mediaș, PITEIU MARCEL ADRIAN a încheiat și semnat, în perioada 2009 - 2011, un număr de opt contracte de sponsorizare în valoare totală de 12.069.000 Lei (aprox. 2.850.000 Euro), între S.N.G.N. „ROMGAZ” S.A. Mediaș (în calitate de sponsor, reprezentat de persoana evaluată - director general) și Clubul Sportiv ”GAZ METAN” Mediaș (în calitate de beneficiar, în cadrul căruia persoana evaluată deține calitatea de membru al Consiliului Director).
Având în vedere cele de mai sus, Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Mediaș în vederea verificării indiciilor privind săvârșirea de către PITEIU MARCEL ADRIAN a infracțiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 301 din Codul Penal al României,potrivit căruia „Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”.
De asemenea, întrucât PITEIU MARCEL ADRIAN nu a menționat în declarațiile de interese depuse în perioada 2011 - 2012 funcția de membru în Consiliul Director al Clubului Sportiv GAZ METAN Mediaș, au rezultat indicii privind săvârșirea de către acesta a infracțiunii de fals în declarații, prevăzută și pedepsită de art. 326 din Codul Penal al României, conform căruia „Declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute la art. 175, în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte pentru producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”.
PITEIU MARCEL ADRIAN a deținut funcția de Director general al societăţii Naţionale de Gaze Naturale „Romgaz” S.A. Mediaș în perioada ianuarie 2009 - ianuarie 2012.
PITEIU MARCEL ADRIAN a deținut funcția de membru în Consiliul director al Clubului Sportiv ”GAZ METAN” Mediaș în perioada 24 martie 2005 - 15 mai 2008, iar, începând cu data de 01 martie 2010, persoana evaluată a fost numită din nou membru în Consiliul Director al clubului sportiv, în baza hotărârilor A.G.A. a Clubului Sportiv ”GAZ METAN” Mediaș.
Menţionăm că Agenția Națională de Integritate a mai constatat, la data de 06 februarie 2013, posibila săvârşire de către PITEIU MARCEL ADRIAN a infracțiunii de conflict de interese, prevăzută și pedepsită de Codul Penal al României, precum şi a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție (http://www.integritate.eu/Comunicate.aspx?PID=20&NewsID=693).
Persoana evaluată a fost informată despre declanșarea procedurii de evaluare.
Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalității, confidenţialității, imparţialității, independenţei operaţionale, celerității, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare.
AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE, 12 septembrie 2014

Related news: Back

11 984 354

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 15.04.2024