Comunicat - incompatibilitate - opt aleși locali

11 iulie 2014, 09:10
Agenția Națională de Integritate a constatat existența stării de incompatibilitate în cazul a opt aleși locali (patru primari, un viceprimar, un consilier județean și doi consilieri locali), ca urmare a exercitării simultane de funcții și calități, încălcând, astfel, mai multe articole ale Legii nr. 161/2003.

Lista nominală a celor opt aleși locali în cazul cărora Agenția a constatat încălcarea regimului juridic al incompatibilităților:
1.
ȘTEFĂNESCU SORIN-IULIAN
Primar al Comunei Bărbătești
Jud. Gorj
S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 17 decembrie 2010 - 10 iunie 2012, întrucât, simultan cu funcția de primar, a deținut și calitatea de reprezentant al Unității Administrativ Teritoriale Bărbătești în cadrul Adunării Generale a Acționarilor S.C. SALUBRIS GILORT S.R.L., încălcând, astfel, dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. f) din Legea nr. 161/2003.
2.
BELU MARIAN
Primar al Comunei Afumați și fost Viceprimar (2008 - 2012)
Jud. Dolj
Se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 23 iunie 2009, întrucât a exercitat, simultan, atât funcția de viceprimar și, ulterior, pe cea de primar, cât și calitatea de persoană fizică autorizată BELU MARIAN PERSOANĂ FIZICĂ AUTORIZATĂ, încălcând, astfel, dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 161/2003.
 
3.
NIȚESCU NICOLAE
Primar al Comunei Mărașu
Jud. Brăila
Se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 13 august 2010, întrucât, simultan cu funcția de primar, deține și calitatea de reprezentant al Comunei Mărașu în Adunarea Generală a Acționarilor S.C. Compania de Utilități Publice Dunărea Brăila S.A. Totodată, acesta a întreprins în perioada 2008 - 2012 și alte activități remunerate pe lângă cea de primar, de pe urma cărora a încasat venituri de la Instituția Prefectului Județului Brăila, Direcția pentru Agricultură Brăila (Jud. Brăila) și Primăria Orașului Făurei (Jud. Brăila), încălcând, astfel, dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. f) și k) din Legea nr.161/2003.
4.
MANEA ION
Primar al Municipiului Orșova și fost Consilier local în cadrul Consiliului Local al Mun. Orșova (21 iunie 2008 - 20 iunie 2012)
Jud. Mehedinți
S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada exercitării mandatului de consilier local, întrucât, în perioada 03 iulie 2008 - 05 august 2011, societatea în cadrul căreia acesta a deținut funcția de administrator și calitatea de asociat unic a emis un număr de 103 facturi fiscale decontate de Liceul „Traian Lălescu”, Orșova (instituție aflată sub autoritatea Consiliului Local Orșova), în valoare totală de 1.301.513,31 Lei (TVA inclus), încălcând, astfel, dispozițiile art. 90, alin. (1) din Legea nr. 161/2003.
 
5.
GÁBOR CSISZER
Viceprimar al Comunei Păuleni Ciuc
Jud. Harghita
Se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 27 octombrie 2010, întrucât, simultan cu funcţia de viceprimar, deține şi calitatea de persoană fizică autorizată CSISZER GABOR PERSOANĂ FIZICĂ AUTORIZATĂ, încălcând, astfel, dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. g) din Legea 161/2003.
6.
RISTACHE COSTINEL DANIEL
Consilier județean în cadrul Consiliului Județean Caraș Severin
Jud. Caraș Severin
S-a aflat în stare de incompatibilitate în 06 septembrie 2010 - 31 iulie 2011, întrucât societatea la care acesta este administrator și asociat unic a furnizat produse și servicii către C.J. Caraș Severin (în calitate de beneficiar), încălcând, astfel, dispozițiile art. 90, alin. (1) din Legea nr. 161/2003.
Suma totală achitată de către C.J. Caraș Severin pentru produsele și serviciile de care a beneficiat a fost de 7.143,9 Lei.
7.
ANDRIȚĂ VALERIU
Consilier local în cadrul Consiliului Local Piatra-Neamț
Jud. Neamț
Se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 31 iulie 2012, întrucât, simultan cu funcţia de consilier local, deține şi funcția de reprezentant al Consiliului Local Piatra Neamț în cadrul Adunării Generale a Acționarilor S.C. PUBLISERV S.R.L. și S.C. LOCATIV SERV S.R.L., încălcând, astfel, dispozițiile art. 88, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003.
 
8.
BLAGA GICĂ
Consilier local în cadrul Consiliului Local al Comunei Zănești
Jud. Neamț
S-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât societatea comercială în cadrul căreia mama sa deține calitatea de asociat și funcția de administrator a încheiat cu Primăria comunei Zănești un contract de lucrări în valoare de 11.765 Lei (la care se adaugă TVA: 2.235 Lei), încălcând, astfel, dispozițiile art. 90, alin. (1) și (2) din Legea nr. 161/2003.
Menționăm faptul că BLAGA GICĂ a fost împuternicit de către mama sa să administreze cu puteri depline societatea comercială în cadrul căreia aceasta deține funcția de administrator.

Persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. BELU MARIAN nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

Persoanele menționate au încălcat următoarele prevederi ale Legii nr. 161/2003:
  • art. 87, alin. (1), lit. f), g), k),potrivit căruia „Funcţia de primar şi viceprimar […] este incompatibilă cu: […] funcţia de reprezentant al unităţii administrativ – teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local;calitatea de comerciant persoană fizică; […] orice alte […] activități remunerate, în țară […] cu excepția funcției de cadru didactic sau a funcțiilor în cadrul unor asociații, fundații sau alte organizații neguvernamentale”; 
  • art. 88, alin. (1), lit. d),potrivit căruiaFuncția de consilier local este incompatibilă cu: [...] funcția de […] membru al consiliului de administrație […] la […] societățile comerciale de interes local înființate sau aflate sub autoritatea consiliului local […]”; 
  • art. 90, alin. (1) și (2), potrivit căruia „Consilierii locali […] care au funcția de […] administrator, […]precum și calitatea de […] asociat la societățile comerciale cu capital privat […]nu pot încheia contracte comerciale de prestări de servicii, de executare de lucrări, de furnizare de produse […] cu autoritățile administrației publice locale din care face parte […]. Prevederile alin. (1) se aplică şi în cazul în care funcţiile sau calităţile respective sunt deţinute de soţul sau rudele de gradul I ale alesului local”.
„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligaţiilor legale privind […] starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective […]”.
„Persoana […] față de care s-a constatat […] starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […]  pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.
Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalității, confidenţialității, imparţialității, independenţei operaţionale, celerității, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare.
AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE, 11 iulie 2014

Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024