COMUNICAT AL CONSILIULUI NAȚIONAL DE INTEGRITATE

23 iunie 2014, 10:50
Consiliul Naţional de Integritate, în calitatea sa de garant al independenței operaționale a Agenției Naționale de Integritate, condamnă declarațiile publice ale domnilor Mugur Ciuvică și Sorin Roșca Stănescu la adresa Președintelui Agenției Naționale de Integritate, domnul Horia Georgescu, și a membrilor C.N.I. Prin lansarea în spațiul public de informații false, se încearcă acreditarea ideii existenței unor probleme de integritate în cazul conducerii A.N.I. și faptul că C.N.I. nu a reușit nici măcar să soluționeze problemele de integritate.
Atragem atenția asupra tentativelor repetate de decredibilizare, prin campanii mediatice de dezinformare, la adresa Agenției Naționale de Integritate, instituție aflată în prima linie a combaterii corupției în România. De asemenea, aducem în atenție faptul că moderatorii emisiunilor din spațiul audiovizual au obligația de a respecta prevederile art. 40, alin. (2) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual: moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acuzaţiile”, în cazul de față, această obigație nefiind respectată.
Pentru corecta și completa informare a opiniei publice, menționăm faptul că aspectele sesizate cu privire la respectarea de către domnul Horia Georgescu a regimului declarării averii și al incompatibilităților au făcut obiectul cercetării Comisiei de evaluare din cadrul C.N.I., în luna februarie 2014, respectiv în decembrie 2012, nefiind identificate elemente de încălcare de către acesta a legislației referitoare la regimul averilor sau al incompatibilităților, urmând toate procedurile prevăzute de lege. Aceste aspecte au fost aduse la cunoștința opiniei publice prin mai multe comunicate de presă remise de Consiliul Național de Integritate.
Menționăm faptul că ultimul raport de audit extern independent privind evaluarea calității managementului A.N.I., realizat de compania Deloitte pentru anul 2013, a fost dezbătut și aprobat în unanimitate, fără recomandări, de către membrii Consiliului Național de Integritate în sedința publică din data de 5 mai 2014.
Raportul constată faptul că „managementul ANI a continuat linia stabilită prin documentele programatice ale instituției, Strategia pentru combaterea și prevenirea acumulării averilor nejustificate, conflictelor de interese și a stărilor de incompatibilitate (2011 - 2014) și Planul de management pentru 2012 - 2016, axându-se pe dezvoltarea instrumentelor informatice de lucru ale personalului instituției, îmbunătățirea istoricului de cazuri, asigurarea urmării eficiente a cazurilor instrumentate, în sensul obținerii de rezultate disuasive”.
De asemenea, ultimul Raport MCV al Comisiei Europene, remis opiniei publice în luna ianuarie 2014, a apreciat atât rezultatele obținute de Agenția Națională de Integritate, cât și activitatea Consiliului Național de Integritate, punctând faptul că acesta și-a îndeplinit misiunea de garant al independenței operaționale a Agenției Naționale de Integritate.
Consiliul Național de Integritate este un organism reprezentativ, cu activitate nepermanentă, format în prezent dintr-un număr de membri desemnați de către fiecare grup parlamentar din Senat, plus grupul minorităților naționale din Camera Deputaților, reprezentanți ai Ministerului Justiției, Ministerului Finanțelor Publice, Asociaţiei Municipiilor din România, Asociaţiei Oraşelor din România, Asociației Comunelor din România, precum și reprezentanți ai funcționarilor publici.
 
CONSILIUL NAŢIONAL DE INTEGRITATE

Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024