Comunicat privind sesizarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța

17 februarie 2010, 14:41

Agenţia Naţională de Integritate, în baza prevederilor Legii nr. 144/2007, republicată, a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța, în vederea efectuării de cercetări cu privire la săvârşirea de către doamna MIRCEA MARIANA, Primar al Orașului Cernavodă, a infracţiunii de fals în declaraţii, prevăzută şi pedepsită de art. 292, Cod Penal. De asemenea, Agenția a constatat starea de incompatibilitate în care s-a aflat doamna MIRCEA MARIANA în perioada 26.06.2007  – 17.01.2008, întrucât a deținut simultan atât funcția de Consilier local în cadrul Consiliului Local al Orașului Cernavodă, cât și pe cea de membru al Consiliului de Administrație în cadrul Societății Naționale Nuclearelectrica S.A.

Agenția s-a sesizat din oficiu cu privire la faptul că doamna MIRCEA MARIANA nu a completat şi depus declaraţiile de avere şi de interese în termenul prevăzut de art. 44, alin. (2) din Legea nr. 144/2007, republicată.

În urma verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că doamna MIRCEA MARIANA a completat, semnat și depus declarații de avere și de interese ce nu corespund realității, datele menționate de aceasta fiind incomplete și inexacte:

• doamna MIRCEA MARIANA nu a înscris în declarația de avere mai multe venituri, obținute după cum urmează:

- 8.866 lei de la Societatea Națională Nucleareletrica;

- 5.624 lei de la Primăria Orașului Cernavodă;

- 300 lei de la Global Nuclear Services S.A;

• un teren în suprafață de 400 mp nu a fost menționat în declarația de avere depusă pentru anul fiscal 2007;

• suprafețele terenurilor deținute de către doamna MIRCEA MARIANA sunt menționate eronat în declarația de avere depusă pentru anul fiscal 2007;

• în declarația de interese, datată 16.07.2008, doamna MIRCEA MARIANA nu a precizat calitatea de membru al Consiliului de Administrație la S.C. NUCLEARELECTRICA S.A., deținută în perioada iulie – decembrie 2007.

Deoarece aspectele prezentate constituie indicii temeinice privind săvârşirea de către doamna MIRCEA MARIANA a infracţiunii de fals în declaraţii, prevăzută şi pedepsită de art. 292, Cod Penal, asupra căreia doar organele judiciare au competenţa de a se pronunţa, s-a dispus sesizarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța.

În urma verificărilor efectuate, s-a constatat și existența stării de incompatibilitate în cazul doamnei MIRCEA MARIANA, întrucât, în perioada 26.06.2007  – 17.01.2008, a deținut simultan atât funcția de Consilier local în cadrul Consiliului Local al Orașului Cernavodă, cât și pe cea de membru al Consiliului de Administrație în cadrul Societății Naționale Nuclearelectrica S.A.

Potrivit prevederilor Legii nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției, cu modificările și completările ulterioare, „Funcția de consilier local sau consilier județean este incompatibilă cu funcția de președinte, vicepreședinte, director general, manager, asociat, administrator, membru al consiliului de administrare sau cenzor la regiile autonome și societățile comerciale de interes local înființate sau aflate sub autoritatea consiliului local ori a consiliului județean respectiv sau la regiile autonome și societățile comerciale de interes național care își au sediul sare care dețin filiale în unitatea administrativ teritorială respectivă”.

„În termen de 15 zile de la data comunicării actului de constatare a conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate, persoana verificată poate face contestaţie”, conform prevederilor legale.

Activitatea de verificare a averii dobândite în perioada exercitării mandatelor sau a îndeplinirii funcţiilor ori demnităţilor publice, după caz, a conflictelor de interese şi a incompatibilităţilor este supusă controlului judecătoresc. Agenţia îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalităţii, imparţialităţii, independenţei, celerităţii, dreptului la apărare şi bunei administrări.

Verificările au fost suspendate până la soluţionarea cauzei de către organul judiciar.

AGENŢIA NAŢIONALĂ DE INTEGRITATE, 17 februarie 2010


Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024