Comunicat - conflict de interese administrativ - trei foști sau actuali aleși locali

6 iunie 2014, 10:30
Agenția Națională de Integritate a constatat existența conflictului de interese de natură administrativă în cazul a trei foști sau actuali aleși locali (doi primari, un fost primar).
 
Lista nominală a celor trei foști / actuali aleși locali în cazul cărora Agenția a constatat existența conflictului de interese de natură administrativă:
 
1.
BALEA NICOLAE
Primar al Comunei Feleacu și fost Viceprimar
Jud. Cluj
În perioada exercitării primuluimandat (2008 - 2012), în calitate de Președinte al Comisiei locale pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Feleacu, a încheiat acte aferente emiterii titlului de proprietate în favoarea sa, în baza cărora a primit dreptul de proprietate pentru o suprafață de 499 mp, încălcând, astfel, dispozițiile art. 75, lit. a) din Legea nr. 393/2004 și art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003.
2.
CIOBANU MARCEL
Fost Primar al Comunei Uda
(2008-2012)
Jud. Argeș
În perioada exercitării mandatului 2008 - 2012, acesta a semnat, în calitate de Primar al Com. Uda, un contract de concesiune încheiat între Consiliul Local al Comunei Uda și asociația în cadrul căreia acesta deținea calitatea de membru, contract prin care a fost concesionată folosirea islazului comunal, în suprafață de 612 ha, către asociație, încălcând, astfel, dispozițiile art. 76, alin. (1)  din Legea nr. 161/2003.
3.
MATEI GHEORGHE
Primar al Comunei Mihăești
Jud. Argeș
În calitate de Primar al Comunei Mihăești, a semnat, a aprobat și a avizat ”bun de plată” documente ce au avut ca finalitate efectuarea de plăți în valoare de 8.702,79 Lei către două societăți comerciale la care soția acestuia deținea calitatea de asociat și administrator, încălcând, astfel, dispozițiile art. 75, lit. a) din Legea 393/2004 și art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003.
 
Persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Persoanele evaluate au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.
 
Persoanele menționate au încălcat următoarele prevederi legale:
  • art. 75, lit. a) din Legea nr. 393/2004, potrivit căruia„Aleșii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorității publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru […] soț, soție, rude sau afini până la gradul al doilea inclusiv”;
 
  • art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003,potrivit căruia Primarii și viceprimarii […] sunt obligați să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziție, în exercitarea funcției, care produce un folos material pentru sine, pentru soțul său ori rudele sale de gradul I”.
  „Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese […] constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective […]”.
 
„Persoana […] față de care s-a constatat existenţa conflictului de interese […] este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică  […]  pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.
 
Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalității, confidenţialității, imparţialității, independenţei operaţionale, celerității, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare.
 
AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE, 6 iunie 2014

Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024