Comunicat - conflict de interese administrativ - 2 foști sau actuali aleși locali

23 mai 2014, 09:00

Agenția Națională de Integritate a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă în cazul a doi  aleși locali (un fost viceprimar și un consilier local):

                1)    CERCEL FLORIAN, fost Viceprimar al Municipiului Olteniţa, Jud. Călăraşi (2008 - 2012), a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese în materie administrativă, întrucât, în perioada exercitării mandatului de viceprimar, având un interes personal de natură patrimonială, nu s-a abţinut de la vot, participând la deliberarea şi adoptarea următoarelor hotărâri ale Consiliului Local al Municipiului Olteniţa:

- Hotărârea privind trecerea unui teren din domeniul public al Municipiului Olteniţa în domeniul privat (ca urmare a unei solicitări formulate de către societatea reprezentată de către fiul acestuia, în calitate de asociat şi administrator și, respectiv, concesionar al terenului), participând, totodată, la deliberarea şi adoptarea acestei hotărâri;

- Hotărârea privind stabilirea unor măsuri pentru vânzarea spaţiilor proprietate privată a municipiului, cu destinaţia de cabinete medicale, precum şi a spaţiilor în care se desfăşoară activităţi conexe actului medical, şi a propus un reprezentant al consiliului local care să facă parte din comisia de vânzare a spaţiilor prevăzute în anexa proiectului de hotărâre. În baza acestei hotărâri, consiliul local a încheiat un contract de vânzare - cumpărare cu Cabinetul de Oncologie Medicală Dr. Cercel Felicia Marcela, reprezentat de soţia persoanei evaluate, în baza căruia consiliul local, în calitate de vânzător, a transmis cabinetului, în calitate de cumpărător, dreptul de proprietate asupra apartamentului, cu preţul de 10.500 Euro, echivalentul a 44.246 Lei.

 

CERCEL FLORIAN a încălcat, astfel, dispozițiile art. 76, alin. (1) din Legea 161/2003, art. 46, alin. (1) din Legea 215/2001 și art. 74, alin. (1), art. 75, lit. a) şi art. 77, alin. (1) şi (2) din Legea 393/2004. 

2)  ILBAN GRIGORE IOAN, Consilier local în cadrul Consiliului Local al Orașului Dragomirești, Jud. Maramureș, a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese în materie administrativă, întrucât, în perioada exercitării mandatului de consilier local, având un interes personal de natură patrimonială, nu s-a abţinut de la vot, participând la deliberarea şi adoptarea următoarelor hotărâri ale Consiliului Local al Orașului Dragomirești:

- Hotărârea privind rectificarea bugetului local al Orașului Dragomirești pentru anul 2011, implicit finanțarea programului derulat în școli (lapte corn + 18 mii lei)”, în condițiile în care, la momentul adoptării hotărârii, se aflau în derulare 3 contracte de furnizare de produse de panificație / lapte / mere, încheiate de către Primăria Orașului Dragomirești cu S.C. Pitiritean S.R.L. (societate comercială în cadrul căreia mama persoanei evaluate deține funcția de administrator și calitatea de asociat);

- Hotărârea privind aprobarea bugetului local al Orașului Dragomirești pentru anul 2012, la capitolul cheltuieli materiale primărie, inclusiv cheltuielile cu încălzirea primăriei. Ulterior aprobării bugetului, a fost încheiată o convenție prin care Primăria Orașului Dragomirești a cumpărat lemne de foc de la S.C. Birmond S.R.L. (societate comercială în cadrul căreia mama și sora persoanei evaluate dețin calitatea de asociați, mama sa deținând, totodată, și funcția de administrator al societății).

Valoarea totală a contractelor, respectiv a convenției încheiate, a fost de 97.944 Lei.

 ILBAN GRIGORE IOAN a încălcat, astfel, dispozițiile art. 46, alin. (1) din Legea 215/2001, art. 75, lit. a) şi art. 77, alin. (1) şi (2) din Legea 393/2004.

 La data de 28 aprilie 2014, Agenția Națională de Integritate a constatat și existența stării de incompatibilitate în perioada exercitării mandatului de consilier local (http://www.integritate.eu/Comunicate.aspx?Action=1&Year=2014&Month=4&NewsId=1569&M=NewsV2&PID=20).

Persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Persoanele evaluate au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

Persoanele evaluate au încălcat următoarele prevederi legale: 

art. 76, alin. (1) din Legea 161/2003, potrivit căruia „[…] viceprimarii […] sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul I”; 

art. 46, alin. (1) din Legea 215/2001
, potrivit căruia „Nu pot lua parte la deliberarea şi la adoptarea  hotărârilor consilierul local care, fie personal, fie prin soţ, soţie, afini sau rude până la gradul al patrulea inclusiv, are un interes personal în problema supusă dezbaterilor consiliului local”; 

art. 74, alin. (1) din Legea 393/2004
, potrivit căruiaAleşii locali sunt obligaţi să îşi facă publice interesele personale printr-o declaraţie pe propria răspundere, depusă în dublu exemplar la secretarul comunei, oraşului, municipiului, sectorului municipiului Bucureşti, respectiv la secretarul general al judeţului sau al municipiului Bucureşti, după caz”;

art. 75, lit. a) din Legea 393/2004,
potrivit căruiaAleşii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorităţii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru: a) soţ, soţie, rude sau afini până la gradul al doilea inclusiv”;

art. 77, alin. (1) şi (2)
din Legea 393/2004, potrivit căruia[…] conslierii locali nu pot lua parte la deliberarea şi adoptarea de hotărâri dacă au un interes personal în problema supusă dezbaterii. În situaţiile prevăzute la alin. 1, consilierii locali […] sunt obligaţi să anunţe la începutul dezbaterilor interesul personal pe care îl au în problema respectivă”.

„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese […] constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective […]”.

„Persoana […] față de care s-a constatat existenţa conflictului de interese […] este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalității, confidenţialității, imparţialității, independenţei operaţionale, celerității, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare.


AGEN
ȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE, 23 mai 2014


Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024