C O M U N I C A T - Conflict de interese administrativ - 3 aleși locali

7 mai 2014, 13:00
Agenția Națională de Integritate a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă în cazul a trei aleși locali (1 consilier local și 2 primari).
Lista nominală a celor trei aleși locali în cazul cărora Agenția a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă:
 
1.
CEICOVSCHI IULIAN
Consilier local în cadrul Consiliului Local al Comunei Mitoc, Jud. Botoșani
În perioada exercitării mandatului 2008 - 2012, CEICOVSCHI IULIAN a participat la deliberarea și adoptarea Hotărârii C.L. Mitoc privind concesionarea activității de gestiune a pășunilor aparținând domeniului privat al Comunei Mitoc. Ulterior, în calitate de membru fondator cu o cotă de participare la beneficii și pierderi de 10% și administrator – președinte al societății cooperatiste „Lunca Prutului Cooperativa Agricolă”, a semnat un contract de concesiune pășune, încheiat între Primăria Comunei Mitoc și societatea cooperatistă, încălcând, astfel, dispozițiile art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/ 2001, art. 75, lit. f) din Legea 393/2004 şi art. 77, alin. (1) din Legea nr. 393/2004.
Prin concesionarea pășunilor comunale, societatea cooperatistă a obținut venituri din folosirea și exploatarea pășunilor, venituri care, prin creșterea patrimoniului societății au crescut și patrimoniul personal al persoanei evaluate.
2.
CHIRIȚĂ VIOREL
 
Primarul Comunei I.C.Brătianu, Jud.Tulcea
Pe perioada exercitării mandatului 2008 - 2012, CHIRIȚĂ VIOREL, în calitate de primar, reprezentant al Consiliul Local al Comunei I.C. Brătianu, a încheiat patru contracte de închiriere a unor terenuri agricole aparținând domeniului privat al comunei, dintre care două cu fiicele sale și două cu societatea comercială la care acesta a deținut calitatea de asociat (la data renunțării la acțiuni, fiica sa a devenit acționar unic și administrator), încălcând, astfel, dispozițiile art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, art. 75, lit.a), b) și c) din Legea nr. 393/2004.
Contractele au fost încheiate între C.L. al Comunei I.C.Brătianu - în calitate de proprietar - și fiicele sale, respectiv societatea comercială - în calitate de chiriaș.
 
3.
VOINESCU MILICĂ
Primar Comuna Olari, Jud. Prahova
În calitatea sa de Primar al Comunei Olari, acesta a emis sau a încheiat mai multe acte (dispoziții, note de fundamentare, proiecte de hotărâre etc.) prin care s-a produs un folos material pentru soția sa.
 
 Persoana evaluată a încălcat, astfel, dispozițiile art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, art. 75, lit. a) din Legea nr. 393/2004.
 
Persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Persoanele evaluate au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.
 
 
Persoanele menționate au încălcat următoarele prevederi legale:
·         dispozițiile art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/2001, potrivit cărora Nu poate lua parte la deliberare şi la adoptarea hotărârilor consilierul local care, fie personal, fie prin soţ, soţie, afini sau rude până la gradul al patrulea inclusiv, are un interes patrimonial în problema supusă dezbaterilor consiliului local”,
 
·          dispozițiile art. 75, lit. a), b), c) și f) din Legea nr. 393/2004, potrivit cărora „Aleşii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorităţii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru: soț, soție, rude sau afini până la gradul al doilea inclusiv; orice persoană juridică cu care au o relaţie de angajament, indiferent de natura acestuia; o societate comercială la care dețin calitatea de asociat unic, funcția de administrator sau de la care obțin venituri; […] o asociaţie sau fundaţie din care fac parte”, precum și
 
·         dispozițiile art. 77, alin. (1) din Legea nr. 393/2004, potrivit cărora „[…] consilierii locali nu pot lua parte la deliberarea şi adoptarea de hotărâri dacă au un interes personal în problema supusă dezbaterii”,
 
·         dispozițiile art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora„Primarii [...] sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul I”.
„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese […] constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective […]”.
„Persoana […] față de care s-a constatat existenţa conflictului de interese […] este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.
Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalității, confidenţialității, imparţialității, independenţei operaţionale, celerității, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare.
AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE

Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024