Comunicat - incompatibilitate, fals în declarații - BURAGA GIANIN-LOREDAN, Primar al Com. Mihălășeni, Jud. Botoșani

3 aprilie 2014, 11:00
Agenția Națională de Integritate a constatat încălcarea regimului juridic al incompatibilităților, precum și posibila săvârșire a infracțiunii de fals în declarații, în cazul lui BURAGA GIANIN-LOREDAN, Primar al Comunei Mihălășeni, Județul Botoșani.

BURAGA GIANIN-LOREDAN s-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât, simultan cu funcția de Primar al Comunei Mihălășeni, Jud. Botoșani, a deținut în perioada 17 iunie 2008 - 25 septembrie 2013 funcția de administrator al S.C. MOLD-AGRO-TERRA S.R.L. și a desfășurat activități specifice funcției de administrator în cadrul S.C. AGRARA CORPORATION S.R.L.

Astfel, BURAGA GIANIN-LOREDAN a încălcat dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „Funcția de primar […] este incompatibilă cu […] funcția de […] administrator […] la societățile comerciale […]”, precum și dispozițiile art. 91, alin. (3), teza I din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora Alesul local poate renunța la funcția deținută înainte de a fi numit sau ales în funcția care atrage starea de incompatibilitate, în cel mult 15 zile de la numirea sau alegerea în această funcție”.

De asemenea, întrucât BURAGA GIANIN-LOREDAN nu a menționat în declarațiile de interese depuse în perioada 2008 – 2013 deținerea calității de asociat și a funcției de administrator al S.C. MOLD-AGRO-TERRA S.R.L., au rezultat indicii privind săvârșirea de către acesta a infracțiunii de fals în declarații, prevăzută și pedepsită de art. 326 din Codul Penal al României, conform căruia „Declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute la art. 175, în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte pentru producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”.
 
Având în vedere aspectele menționate mai sus, Agenția Națională de Integritate a dispus sesizarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Săveni în vederea efectuării de cercetări cu privire la posibila săvârșire a infracțiunii de fals în declarații, prevăzută și pedepsită de art. 326 din Codul Penal al României.
BURAGA GIANIN-LOREDAN a fost informat despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Persoana evaluată nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere.
„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligaţiilor legale privind […] starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective […]”.
„Persoana […] față de care s-a constatat […] starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.
 Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalității, confidenţialității, imparţialității, independenţei operaţionale, celerității, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare.
AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE, 3 aprilie 2014

Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024