Comunicat - incompatibilitate - ULEIA ION și SMARANDACHE CĂTĂLIN GABRIEL, foști manageri spital

1 aprilie 2014, 13:55
Agenția Națională de Integritate a constatat existența stării de incompatibilitate în cazul lui ULEIA ION, fost Manager al Spitalului Orășenesc Bicaz, Jud. Neamț, precum și în cazul lui SMARANDACHE CĂTĂLIN GABRIEL, fost Manager al Spitalului Clinic de Urgență Pentru Copii Marie Sklodowska Curie, București, ca urmare a exercitării simultane de funcții.
 
1.     ULEIA ION s-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât, în perioada deținerii funcției de Manager al Spitalului Orășenesc Bicaz (22 decembrie 2010 - 20 decembrie 2013), a deținut, simultan, și funcția de Consilier local în cadrul Consiliului Local al Orașului Bicaz, Jud. Neamț(mandatele 2008 - 2012 și 2012 - 2016).
 
2.     SMARANDACHE CĂTĂLIN GABRIEL s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 09 octombrie 2009 (data numirii în funcția de manager interimar) - 02 octombrie 2013 (data rezilierii contractului de management), întrucât a exercitat, simultan, funcțiile de Manager interimar / Manager al Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Marie Sklodowska Curie”, București, medic specialist în cadrul Institutului Medico - Militar București, respectiv, Șef compartiment (medic specialist, medic primar) în cadrul Institutului Medico - Militar București.
 
Astfel, ULEIA ION și SMARANDACHE CĂTĂLIN GABRIEL au încălcat dispozițiile art. 180, alin. (1), lit. a) și alin. (4) din Legea nr. 95/2006, potrivit cărora Funcția de manager persoană fizică este incompatibilă cu […] exercitarea oricăror alte funcții salarizate, nesalarizate sau / și indemnizate cu excepția funcțiilor sau activităților în domeniul medical în aceeași unitate sanitară a activităților didactice, de cercetare ștințifică și de creație literar-artistică; Dacă managerul selectat prin concurs se află în stare de incompatibilitate sau în conflict de interese, acesta este obligat să înlăture motivele de incompatibilitate ori conflict de interese în termen de 30 zile de la apariția acestora”.

Persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Persoanele evaluate au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere în exercitarea dreptului la apărare.
 
„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligaţiilor legale privind […] starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective […]”.

„Persoana […] față de care s-a constatat […] starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalității, confidenţialității, imparţialității, independenţei operaţionale, celerității, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare.
 
AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE, 1 aprilie 2014

Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024