Comunicat - conflict de interese administrative - șase foști sau actuali aleși locali

1 aprilie 2014, 13:00
 
Agenția Națională de Integritate a constatat existența conflictului de interese de natură administrativă în cazul a șase foști sau actuali aleși locali (doi primari, un fost primar, trei consilieri locali).
 
Lista nominală a celor șase foști / actuali aleși locali în cazul cărora Agenția a constatat existența conflictului de interese de natură administrativă:
 
1.
NASTASĂ NECULAI
Primar al Comunei Agapia
Jud. Neamț
A semnat două contracte de concesiune cu Asociația Crescătorilor de Animale “Răchitiș” Agapia, asociație în cadrul căreia fiul persoanei evaluate deține calitatea de membru fondator, încălcând, astfel, dispozițiile art. 75, lit. a) din Legea nr. 393/2004 și art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003.
2.
TILIBAȘA GHEORGHE
Primarul Comunei Glăvănești
Jud. Bacău
A eliberat opt adeverințe în baza cărora soția acestuia, în calitate de persoană fizică / persoană juridică (TILIBAȘA MARGARETA P.F.A.), cât și în calitate de asociat unic și administrator al S.C. TIGIMARG COM S.R.L., a obținut subvenții de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură - Centrul Județean Bacău, în cadrul schemelor de sprijin pe suprafață (campaniile 2009 - 2012), încălcând, astfel, dispozițiile art. 76 din Legea nr. 161/2003 și art. 75, lit. a) din Legea nr. 393/2004.
3.
IUSEIN VISEL
Fost primar al Comunei Dobromir
(mandatul 2008 - 2012)
Jud. Constanța
S-a aflat în conflict de interese în perioada februarie 2009 - iunie 2012, întrucât, în calitate de Primar al Comunei Dobromir:
- a propus și prezentat expunerile de motive privind arendarea unor suprafețe de pășune, situate pe raza Comunei Dobromir;
- a propus și prezentat proiectul de hotărâre privind arendarea de către tatăl său a unei suprafețe de pășune de 63,99 ha din perimetrul Comunei Dobromir;
- a semnat un contract de prin care a fost arendată de tatăl său suprafața de 63,99 ha din pășunea Comunei Dobromir, pe o durată de 5 ani, prețul arendei fiind stabilit la 50 Lei/ha/an;
- a semnat un contract de închiriere prin care a închiriat personal un spațiu comercial în suprafață de 40 mp, pe o durată de 5 ani, cu prețul de 80 Lei/an/mp, spațiu ce aparține Primăriei Comunei Dobromir. Ulterior semnării acestui contract, la adresa unde spațiul comercial închiriat figurează, s-a deschis un punct de lucru (sediu secundar) al S.C. VISEL SALIM S.R.L. (societate în cadrul căreia persoana evaluată deține calitatea de asociat și funcția de administrator);
- a semnat un contract de închiriere prin care tatăl său, a închiriat un spațiu în suprafață de 32 mp, pe o durată de 5 ani, cu prețul de 5 Lei/lună/mp, spațiu ce aparține Primăriei Comunei Dobromir. Ulterior semnării acestui contract, la adresa unde spațiul închiriat figurează, s-a deschis un punct de lucru (sediu secundar) al S.C. AGRICOL IUSEIN S.R.L. (societate în cadrul căreia persoana evaluată deține calitatea de asociat).
 
Persoana evaluată a încălcat, astfel, dispozițiile art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003.
4.
TODOR MARIUS EMIL
Consilier local în cadrul Consiliului Local al Comunei Iara
Jud. Cluj
În perioada deţinerii calităţii de Consilier local în cadrul Consiliului Local al Comunei Iara și Preşedinte al Asociaţiei crescătorilor de bovine şi de păstrare a tradiţiilor culturale Iara - Faget, având un interes personal în problema supusă dezbaterii, TODOR MARIUS EMIL, fără a anunţa la începutul dezbaterilor interesul personal pe care îl are în calitate de preşedinte al asociaţiei, a participat, în calitate de consilier local, la deliberarea şi adoptarea a trei hotărâri ale C.L. al Comunei Iara, prin care:
- s-a aprobat repartizarea păşunatului, în urma căreia Asociaţia crescătorilor de bovine şi de păstrare a tradiţiilor culturale Iara - Faget a primit o suprafaţă totală de 127 ha;
- s-a aprobat încheierea contractului de arendă pentru o suprafaţă de 141,97 ha cu Asociaţia crescătorilor de bovine şi de păstrare a tradiţiilor culturale Iara - Faget, în urma căreia s-a încheiat contractul de arendă între consiliu şi asociaţie;
           - s-a dispus rectificarea contractului de arendă, în sensul diminuării suprafeței de pășune arendate, şi atribuirea acesteia asociaţiei.
 
Persoana evaluată a încălcat, astfel, dispozițiile art. 46, alin. (1) din Legea 215/2001, precum și dispozițiile art. 75, lit. f), art. 77, alin.(1) şi (2) din Legea nr. 393/2004.
5.
SERENDAN TRAIAN CORNEL MIHAI
Consilier local în cadrul Consiliului Local al Municipiului Brașov
Jud. Brașov
În perioada deţinerii calităţii de Consilier local în cadrul Consiliului Local al Municipiului Brașov și asociat și administrator al S.C. OFTAPLUS S.R.L., având un interes personal în problema supusă dezbaterii, SERENDAN TRAIAN CORNEL MIHAI, fără a anunţa la începutul dezbaterilor interesul personal pe care îl are în calitate de administrator al societății:
- a participat, în calitate de consilier local, la deliberarea şi aprobarea proiectului de hotărâre privind concesionarea unui teren în suprafață de 6,40 mp, situat în Brașov, către S.C. OFTAPLUS S.R.L.,
- a adoptat hotărârea consiliului privind concesionarea terenului către societate, fără licitație publică,
- a adoptat hotărârea consiliului în urma căreia s-a încheiat contractul de concesiune între consiliu și S.C. OFTAPLUS S.R.L.
 
Persoana evaluată a încălcat, astfel, dispozițiile art. 46, alin. (1) din Legea 215/2001, precum și dispozițiile art. 75, lit. c), art. 77, alin.(1) şi (2) din Legea nr. 393/2004.
6.
CHERA GHEORGHE
Consilier local în cadrul Consiliului Local al Comunei Viișoara
Jud. Teleorman
A participat în calitate de Consilier local în cadrul Consiliului Local al Comunei Viișoara, la deliberarea și adoptarea unei hotărâri a consiliului local privind prelungirea prin act adițional pe o perioadă de 5 ani  a contractului având ca obiect închirierea suprafeței de 611 ha teren din pajiștea comunală, contract încheiat între Primăria Comunei Viișoara (în calitate de proprietar, reprezentată prin primar) și Asociația crescătorilor de animale Viișoara - Teleorman (în calitate de chiriaș, reprezentată prin președintele asociației, CHERA GHEORGHE).
 
Persoana evaluată a încălcat, astfel, dispozițiile art. 46, alin. (1) din Legea 215/2001, precum și dispozițiile art. 75, lit. f), art. 77, alin.(1) şi (2) din Legea nr. 393/2004.
 
Persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Dintre acestea, IUSEIN VISEL nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.
 
Persoanel menționate au încălcat următoarele prevederi legale:
  • art. 75, lit. a), c) și f) din Legea nr. 393/2004, potrivit căruia„Aleșii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorității publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru […] soț, soție, rude sau afini până la gradul al doilea inclusiv; o societate comercială la care deţin calitatea de asociat unic, funcţia de administrator sau de la care obţin venituri; o asociaţie sau o fundaţie din care fac parte […]”;
 
  • art. 77, alin. (1) şi (2) din Legea nr. 393/2004, potrivit căruia[…] consilierii locali nu pot lua parte la deliberarea şi adoptarea de hotărâri dacă au un interes personal în problema supusă dezbaterii. În situaţiile prevăzute la alin. 1, consilierii locali […] sunt obligaţi să anunţe la începutul dezbaterilor interesul personal pe care îl au în problema respectivă”;
 
  • art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003,potrivit căruia Primarii și viceprimarii […] sunt obligați să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziție, în exercitarea funcției, care produce un folos material pentru sine, pentru soțul său ori rudele sale de gradul I”;
 
  • art. 46, alin. (1) din Legea 215/2001, potrivit căruia „Nu pot lua parte la deliberarea şi la adoptarea hotărârilor consilierul local care, fie personal, fie prin soţ, soţie, afini sau rude până la gradul al patrulea inclusiv, are un interes personal în problema supusă dezbaterilor consiliului local”.
 
 „Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese […] constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective […]”.
 
„Persoana […] față de care s-a constatat existenţa conflictului de interese […] este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică  […]  pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.
 
Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalității, confidenţialității, imparţialității, independenţei operaţionale, celerității, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare.
 
AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE, 1 aprilie 2014

Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024