Comunicat - avere nejustificată și fals în declarații - IAMANDI MIRCEA, agent șef principal în cadrul Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatricularea Vehiculelor

13 martie 2014, 08:00

Agenția Națională de Integritate a constatat existenţa unei diferenţe nejustificate, în cuantum de 222.150 Lei  (aprox. 49.921 Euro), între averea dobândită şi veniturile realizate împreună cu familia de către IAMANDI MIRCEA, agent șef principal în cadrul Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatricularea Vehiculelor.

În perioada 01 ianuarie 2005 – 31 decembrie 2007, IAMANDI MIRCEA a realizat venituri salariale în cuantum de 134.954 Lei, iar modificările patrimoniale intervenite în aceeași perioadă au fost în cuantum de 357.104 Lei, rezultând o diferență nejustificată de 222.150 Lei (aprox. 49.921 Euro).

Având în vedere cele de mai sus, Agenția Națională de Integritate a dispus sesizarea Comisiei de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel București în vederea începerii acţiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite şi veniturile realizate de către IAMANDI MIRCEA în perioada exercitării funcţiei publice.

Întrucât IAMANDI MIRCEA nu a menționat în nicio declarație de avere depusă până în prezent imobilele achiziționate împreună cu soția sa în perioada exercitării funcției publice, activele deținute de cei doi (respectiv bunurile imobile și activele care au generat însăși diferența semnificativă între averea dobândită și veniturile realizate de aceștia), precum și împrumuturile care ar justifica sumele necesare achizițiilor făcute, au rezultat indicii privind săvârșirea de către acesta a infracțiunii de fals în declarații, prevăzută și pedepsită de art. 326 din Noul Cod Penal al României, conform căruia „Declararea necorespunzătoare adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute la art. 175, în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte pentru producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”.

Având în vedere aspectele menționate mai sus, Agenția Națională de Integritate a dispus sesizarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4, București, în vederea efectuării de cercetări cu privire la posibila săvârșire a infracțiunii de fals în declarații, prevăzută și pedepsită de art. 326 din Noul Cod Penal al României.

IAMANDI MIRCEA a fost informat despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Persoana evaluată a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere.

Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalității, confidenţialității, imparţialității, independenţei operaţionale, celerității, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare.

AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE, 13 martie 2014


Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024