Comunicat privind constatarea stării de incompatibilitate

9 februarie 2010, 10:05

Agenţia Naţională de Integritate a constatat, în baza prevederilor Legii 144/2007, republicată, faptul că domnul COSTIN FLORIAN s-a aflat, în perioada 01.07.2008 – 31.12.2008, în stare de incompatibilitate, întrucât a deținut simultan atât funcţia de Judecător la Judecătoria Tulcea, cât și calitatea de asociat la S.C. MEDIGROUP CONSULT S.R.L.

Agenția s-a sesizat din oficiu cu privire la faptul că domnul COSTIN FLORIAN nu a completat şi depus declaraţiile de avere şi de interese în termenul prevăzut de art. 44, alin. (2) din Legea nr. 144/2007, republicată.

În urma verificării prealabile, efectuate în temeiul Legii nr. 144/2007, republicată, au rezultat indicii temeinice referitoare la încălcarea de către domnul COSTIN FLORIAN a prevederilor legale privind regimul juridic al incompatibilităţilor.

Procedura de înştiinţare a fost îndeplinită în conformitate cu prevederile Legii nr. 144/2007, republicată, domnul COSTIN FLORIAN fiind informat cu privire la declanşarea procedurii de verificare, precum şi asupra drepturilor sale de a lua cunoştinţă de actele şi lucrările dosarului, de a fi asistat sau reprezentat de avocat şi de a prezenta orice elemente justificative pe care le consideră necesare.

În urma verificărilor efectuate şi a analizării informaţiilor şi documentelor transmise de instituțiile competente, au rezultat următoarele:

- domnul COSTIN FLORIAN a fost numit în funcția de judecător prin Decretul nr. 619/25.06.2008, publicat în Monitorul Oficial nr. 490/01.07.2008;

- la data numirii în funcția de Judecător la Judecătoria Tulcea, domnul COSTIN FLORIAN figura în evidențele Oficiului Național al Registrului Comerțului cu calitatea de asociat la S.C. MEDIGROUP S.R.L.;

- domnul COSTIN FLORIAN nu a declarat calitatea de asociat la S.C. MEDIGROUP CONSULT S.R.L., societate unde acesta deține un număr de 11 părți sociale, având o cotă de participare la beneficii de 52%;

- domnul COSTIN FLORIAN a realizat un venit net din transferul titlurilor de valoare, în anul fiscal 2007, în sumă de 26.000 lei, venit care nu a fost menționat în declarația de avere depusă;

- declarația de interese depusă în anul 2008 a fost datată eronat de către acesta, cu data de 18.08.2007. Potrivit documentelor transmise de Judecătoria Tulcea, a rezultat că declarația de interese, depusă de către domnul COSTIN FLORIAN pentru anul fiscal 2007, a fost înregistrată cu nr. 6/18.08.2008.

Potrivit prevederilor art. 102, lit. b din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare, „magistraților le este interzis să aibă calitatea de asociat, membru în organele de conducere, administrare sau control la societăți civile, societăți comerciale, inclusiv bănci sau alte instituții de credit, societăți de asigurare sau financiare, companii naționale, societăți naționale ori regii autonome”.

De asemenea, conform dispozițiilor art. 101 din același act normativ, „funcția de judecător și procuror este incompatibilă cu orice altă funcție publică sau privată, cu excepția funcțiilor didactice din învățământul superior”.

Având în vedere cele de mai sus, s-a constatat faptul că domnul COSTIN FLORIAN nu a respectat obligațiile referitoare la regimul juridic al incompatibilităților, acesta ocupând în perioada 01.07.2008 – 31.12.2008 atât funcția de Judecător la Judecătoria Tulcea, cât și calitatea de asociat la la S.C. MEDIGROUP CONSULT S.R.L.

Potrivit prevederilor art. 49, alin. 3 din Legea nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale  de Integritate, republicată, „fapta persoanei cu privire la care s-a constatat starea de incompatibilitate constituie temei pentru eliberarea din funcţie sau, după caz, constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementărilor aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective”.

De asemenea, în conformitate cu prevederile art. 49, alin 4 din același act normativ, dacă persoana cercetată nu mai ocupă o funcţie sau o demnitate publică, la data rămânerii definitive a actului de constatare, aceasta este decăzută din dreptul de a mai ocupa o funcţie sau o demnitate publică dintre cele prevăzute de lege, cu excepţia celor elective, pe o perioadă de 3 ani de la data rămânerii definitive a actului de constatare.

„În termen de 15 zile de la data comunicării actului de constatare a conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate, persoana verificată poate face contestaţie”, conform prevederilor legale.

Activitatea de verificare a averii dobândite în perioada exercitării mandatelor sau a îndeplinirii funcţiilor ori demnităţilor publice, după caz, a conflictelor de interese şi a incompatibilităţilor este supusă controlului judecătoresc.

Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalităţii, imparţialităţii, independenţei, celerităţii, dreptului la apărare şi bunei administrări.

AGENŢIA NAŢIONALĂ DE INTEGRITATE, 09 februarie 2010


Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024