Comunicat privind constatarea stării de incompatibilitate

5 februarie 2010, 10:00

Agenţia Naţională de Integritate a constatat, în baza prevederilor Legii 144/2007, republicată, faptul că domnul GHEORGHE POGEA s-a aflat, în perioada 22.12.2008 – 26.02.2009, în stare de incompatibilitate, întrucât a deținut simultan atât funcţia de Ministru al  Finanţelor Publice, cât și calitatea de administrator al S.C. TITAN MAR S.R.L.

În perioada 2005 – 2006, domnul GHEORGHE POGEA a exercitat funcția de Ministru de Stat, iar, în perioada decembrie 2008 – decembrie 2009, a deținut funcţia de Ministru al Finanţelor Publice.

Potrivit dispoziţiilor art. 41, alin. 1, pct. 4 din Legea 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, republicată, membrii Guvernului au obligația declarării averii și a intereselor.

Agenția Naţională de Integritate s-a sesizat din oficiu, conform dispoziţiilor Legii nr. 144/2007, republicată, în urma publicării mai multor articole de presă care semnalau posibila nerespectare de către domnul GHEORGHE POGEA, în calitate de Ministru al Finanţelor Publice, a dispoziţiilor legale referitoare la regimul juridic al incompatibilităților.

În urma verificării prealabile, efectuate în temeiul Legii nr. 144/2007, republicată, au rezultat indicii temeinice referitoare la încălcarea de către domnul GHEORGHE POGEA a prevederilor legale privind regimul juridic al incompatibilităţilor.

Procedura de înștiințare cu privire la declanşarea procedurii de verificare şi, respectiv, de informare a domnului GHEORGHE POGEA asupra drepturilor sale de a lua cunoştinţă de actele şi lucrările dosarului, de a fi asistat sau reprezentat de avocat şi de a prezenta orice elemente justificative pe care le consideră necesare, a fost îndeplinită în conformitate cu dispoziţiile Legii nr. 144/2007, republicată. Până în prezent, domnul GHEORGHE POGEA nu a făcut uz de drepturile sale legale.

În urma verificărilor efectuate şi a analizării informaţiilor şi documentelor transmise de instituțiile competente, au rezultat următoarele:

- domnul GHEORGHE POGEA este asociat unic al S.C. GP MANAGEMENT EXPERTS S.R.L.;

- funcția de administrator al S.C. GP MANAGEMENT EXPERTS S.R.L. este deținută de către soţia acestuia, doamna NINA POGEA;

- activitatea desfășurată de către S.C. GP MANAGEMENT EXPERTS S.R.L. a fost suspendată începând cu data de 01.11.2008, pentru  o periodă de doi ani;

- domnul GHEORGHE POGEA a deţinut calitatea de administrator al S.C. TITAN MAR S.R.L., în perioada 24.08.2004 - 07.11.2005 şi în perioada 14.08.2007 - 26.02.2009;

- domnul GHEORGHE POGEA a declarat că a realizat în anul 2008, din exercitarea funcţiei de Director general al S.C. TITAN MAR S.R.L., venituri în sumă de 186.100 lei.

Conform prevederilor Legii nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare, funcţia de membru al Guvernului este incompatibilă cu funcţia de administrator în cadrul societăților comerciale.

Având în vedere cele de mai sus, s-au constatat următoarele:

- domnul GHEORGHE POGEA, în calitate de persoană care exercită o funcție de demnitate publică, nu a respectat obligaţiile referitoare la regimul juridic al incompatibilităţilor;

- starea de incompatibilitate a domnului GHEORGHE POGEA a intervenit începând cu data de 22.12.2008 (Decretul nr.1360/22.12.2008, publicat în Monitorul Oficial nr. 869/22.12.2008),  ca urmare a exercitării simultane a funcţiei de ministru al Finanţelor Publice, respectiv a funcţiei de  administrator al S.C. TITAN MAR S.R.L.;

- starea de incompatibilitate a domnului GHEORGHE POGEA s-a menținut până la data de 26.02.2009, dată la care s-a retras din funcţia de administrator al S.C. TITAN MAR S.R.L.

Potrivit prevederilor art. 49, alin. 3 din Legea nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, republicată, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat starea de incompatibilitate constituie temei pentru eliberarea din funcţie sau, după caz, constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementărilor aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective.

De asemenea, în conformitate cu prevederile art. 49, alin 4 din același act normativ, dacă persoana cercetată nu mai ocupă o funcţie sau o demnitate publică, la data rămânerii definitive a actului de constatare, aceasta este decăzută din dreptul de a mai ocupa o funcţie sau o demnitate publică dintre cele prevăzute de lege, cu excepţia celor elective, pe o perioadă de 3 ani de la data rămânerii definitive a actului de constatare.

„În termen de 15 zile de la data comunicării actului de constatare a conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate, persoana verificată poate face contestaţie”, conform prevederilor legale.

Activitatea de verificare a averii dobândite în perioada exercitării mandatelor sau a îndeplinirii funcţiilor ori demnităţilor publice, după caz, a conflictelor de interese şi a incompatibilităţilor este supusă controlului judecătoresc.

Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalităţii, imparţialităţii, independenţei, celerităţii, dreptului la apărare şi bunei administrări.

AGENŢIA NAŢIONALĂ DE INTEGRITATE, 05.02.2010


Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024