Comunicat - incompatibilitate - cinci foști sau actuali aleși locali

20 februarie 2014, 08:00
Agenția Națională de Integritate a constatat existența stării de incompatibilitate în cazul a cinci foști sau actuali aleși locali (trei viceprimari, un primar, un fost consilier local), ca urmare a exercitării simultane de funcții și calități, încălcând, astfel, următoarele prevederi ale Legii nr. 161/2003:
 
  • art. 87, alin (1), lit. d) și g) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „Funcţia de primar şi viceprimar […] este incompatibilă cu:funcţia de [...] administrator [...] la societăţile comerciale; calitatea de comerciant persoană fizică [...]”.
 
  • art. 90, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „Consilierii locali […] care au funcţia de preşedinte […] administrator […] la societăţile comerciale cu capital privat […] nu pot încheia contracte comerciale de prestări de servicii, de executare de lucrări, de furnizare de produse sau contracte de asociere cu autorităţile administraţiei publice locale din care fac parte, cu instituţiile sau regiile autonome de interes local aflate în subordinea ori sub autoritatea consiliului local sau judeţean respectiv ori cu societăţile comerciale înfiinţate de consiliile locale sau consiliile judeţene respective[…]”.
 
 
Lista nominală a celor cinci foști / actuali aleși locali în cazul cărora Agenția a constatat încălcarea regimului juridic al incompatibilităților:
 
1.
ANTAL ATTILA
Viceprimar al Municipiului Miercurea Ciuc
Jud. Harghita
S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 20 iunie 2008 – 13 decembrie 2013, întrucât a deținut, simultan, atât funcția de Viceprimar al Municipiului Miercurea Ciuc, cât și funcția de administrator al S.C. PSIHOCONSULT S.R.L.
2.
MINICĂ MARIUS VASILE
Viceprimar al Comunei Icuşeşti
Jud. Neamţ
S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 27 iunie 2012 – 15 februarie 2013, întrucât a deținut, simultan, atât funcția de Viceprimar al Primăriei Comunei Icuşeşti, cât și funcția de administrator al S.C. Buyfree Invest S.R.L.-D.
3.
SZILAGYI ZOLTAN
Viceprimar al Comunei Biharia
Jud. Bihor
Se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 18 iunie 2012, întrucât deține, simultan, funcția de Viceprimar al Comunei Biharia și calitatea de persoană fizică autorizată - P.F.A.
4.
MOLDOVAN DANIEL
Primar al Comunei Cetate
Jud. Bistrița-Năsăud
Se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 20 iunie 2012, întrucât deține, simultan, funcția de Primar al Comunei Cetate și calitatea de comerciant persoană fizică - P.F.A.
5.
ȚÎRDEA FĂNICĂ
Fost Consilier local în cadrul Consiliului Local Tulnici (în perioada 25 iunie – 31 august 2012)
Jud. Vrancea
S-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât, în perioada exercitării mandatului de Consilier local în cadrul Consiliului Local al Comunei Tulnici, S.C. Tulnicipan Prod S.R.L. (societate în cadrul căreia persoana evaluată deține funcția de administrator și calitatea de asociat unic) a încheiat contracte de servicii în valoare totală de 64.480 Lei cu Primăria Comunei Tulnici.
 
 
Persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiazã – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le considerã necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Toate persoanele evaluate au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligaţiilor legale privind […] starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective […]”.

„Persoana […] față de care s-a constatat […] starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică  […]  pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalității, confidenţialității, imparţialității, independenţei operaţionale, celerității, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare.

AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE, 20 februarie 2014

Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024