Comunicat - conflict de interese penal și fals în declarații - VOICU VICTOR, Director în cadrul Centrului de Cercetări Științifice Medico-Militare al Ministerului Apărării Naționale

18 februarie 2014, 09:00
Agenția Națională de Integritate a constatat existența conflictului de interese de natură penală și săvârșirea infracțiunii de fals în declarații în cazul lui VOICU VICTOR, Director în cadrul Centrului de Cercetări Științifice Medico-Militare al Ministerului Apărării Naționale.
VOICU VICTOR a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie penală, întrucât, în perioada exercitării funcției de conducere, a semnat trei contracte de prestări servicii încheiate de Centrul de Cercetări Științifice Medico-Militare al Ministerului Apărării Naționale cu o societate comercială la care soția sa deține calitatea de acționar și funcția de cenzor, îndeplinind, astfel, acte prin care s-au realizat, direct, foloase materiale pentru soţia sa.
În baza celor trei contracte încheiate, societatea comercială a încasat suma totală de 52.960 Lei.
Astfel, VOICU VICTOR a încălcat prevederile art. 301, alin. (1) din Noul Cod Penal al României, potrivit căroraconflictul de interese reprezintăFapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său [...]”.
De asemenea, întrucât acesta nu a menționat în declarațiile de interese depuse în anii 2011 și 2012 contractele încheiate de Centrul de Cercetări Științifice Medico-Militare cu societatea comercială la care soția sa deține calitatea de acționar și funcția de cenzor, au rezultat și indicii temeinice privind săvârșirea infracțiunii de fals în declarații, prevăzută de dispozițiile art. 326 din Legea nr. 286/2009 din Noul Cod Penal al României, potrivit cărora constituie fals în declarații „declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unităţi în care aceasta îşi desfăşoară activitatea în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte la producerea acelei consecinţe”.
Având în vedere cele de mai sus, Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 1, București, în vederea verificării indiciilor privind săvârșirea de către VOICU VICTOR a infracțiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 301, alin. (1) din Noul Cod Penal al României, și a infracțiunii de fals în declarații, prevăzută de dispozițiile art. 326 din Legea nr. 286/2009 din Noul Cod Penal al României.
Persoana evaluată a fost informată despre declanșarea procedurii de evaluare, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. VOICU VICTOR a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.
Menţionăm că, la data de 13 decembrie 2013, Agenția Națională de Integritate a constatat și încălcarea regimului juridic privind conflictul de interese în materie administrativă de către VOICU VICTOR, Director în cadrul Centrului de Cercetări Științifice Medico-Militare al Ministerului Apărării Naționale (http://www.integritate.eu/2051/section.aspx/3693) .
Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalității, confidenţialității, imparţialității, independenţei operaţionale, celerității, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare.
AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE, 18 februarie 2014

Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024