Comunicat - conflict de interese administrativ - COVIC ADRIAN-CONSTANTIN, Șef de secție în cadrul Spitalului Clinic „Dr. C.I. Parhon” din Iași

20 ianuarie 2014, 08:00
Agenția Națională de Integritate a constatat existența conflictului de interese în materie administrativă în cazul lui COVIC ADRIAN-CONSTANTIN, Șef al Secției Clinice de Nefrologie și Coordonator la Compartimentul de Medicină Internă din cadrul Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon din Iași (începând cu 21 mai 2012), întrucât, în perioada exercitării funcțiilor de conducere de Manager al spitalului (29 mai 2006 – 20 mai 2012) și Șef de secție, acesta a deținut  și deține, împreună cu soția și mama sa, interese la două societăți comerciale care au stabilit relații comerciale cu acest spital public, în perioada 29 mai 2006 – 27 mai 2013.
 
Spitalul Clinic Dr. C.I. Parhon din Iași a încheiat în perioada 29 mai 2006 – 27 mai 2013, 114 contracte comerciale și 27 de acte adiționale în valoare totală de 5.244.982 Lei (aprox. 1.190.000 Euro) cu cele două societăți comerciale de la care persoana evaluată, mama și soția acestuia au realizat venituri de natură salarială, în perioada fiscală 2006 – 2012, după cum urmează:
 
-          de la S.C. FRESENIUS MEDICAL CARE ROMANIA S.R.L., a obținut venituri COVIC ADRIAN-CONSTANTIN, ca urmare a prestării de servicii cu caracter de consultanță științifică în domeniul medical, în temeiul contractelor de consultanță științifică încheiate
-          de la S.C. FRESENIUS NEPHROCARE ROMANIA S.R.L., au obținut venituri: COVIC ADRIAN-CONSTANTIN ca urmare a exercitării funcțiilor de coordonator centru, coordonator științific medical și medic primar-nefrologie și a prestării de către acesta de servicii cu caracter de consultanță științifică în domeniul medical, soția sa, ca urmare a exercitării de către aceasta a funcției de operator introducere, validare și prelucrare date, precum și mama acestuia, ca urmare a exercitării de către aceasta a funcției de medic primar.
 
COVIC ADRIAN-CONSTANTIN a deținut, în cadrul Spitalului Clinic „Dr. C.I. Parhon” din Iași, funcțiile de Director general (20.03.2003 - 15.04.2006) și Manager spital (29.05.2006 – 20.05.2012), în prezent deținând funcția de Șef al Secției Clinice de Nefrologie și Coordonator la Compartimentul de Medicină Internă (începând cu 21 mai 2012). De asemenea, începând cu data de 01.03.2012, COVIC ADRIAN-CONSTANTIN deține și funcția de Prorector al Universității de Medicină și Farmacie Iași.
 
COVIC ADRIAN-CONSTANTIN nu a depus declarații de avere și de interese în perioada exercitării funcției de Director general al Spitalului Clinic „Dr. C.I. Parhon” din Iași și nici după data începerii exercitării funcției de Șef de secție în cadrul spitalului. Mai mult, în declarațiile de avere depuse în perioada 2007 – 2011, COVIC ADRIAN-CONSTANTIN nu a menționat toate veniturile realizate.
 
Astfel, având în vedere că COVIC ADRIAN-CONSTANTIN a încălcat dispozițiile art. 180, alin. (2) din Legea nr. 95/2006, potrivit cărora „Constituie conflict de interese deținerea de către manager persoană fizică […]  de […] interese la societăți comerciale […] care stabilesc relații comerciale cu spitalul la care persoana în cauză exercită sau intenționează să exercite funcția de manager. Dispoziția de mai sus se aplică și în cazurile în care astfel de […] interese sunt deținute de către rudele ori afinii până la gradul al IV-lea inclusiv ale persoanei în cauză”, coroborate cu dispozițiile art. 184, alin. (12) din Legea nr. 95/2006, potrivit cărora „Dispozițiile art. 180 alin. (1) lit. b), c) și d) referitoare la incompatibilități și ale art. 180 alin. (2) referitoare la conflictul de interese, sub sancțiunea rezilierii contractului de administrare, se aplică și șefilor de secție, de laborator și de serviciu medical din spitalele publice”, dispozițiile art. 180, alin. (4) din Legea nr. 95/2006, potrivit cărora „Dacă managerul selectat prin concurs se află în stare de incompatibilitate sau în conflict de interese, acesta este obligat să înlăture motivele de incompatibilitate ori conflict de interese în termen de 30 zile de la apariția acestora. În caz contrar, contractul de management este reziliat de plin drept […]și ale art. 187, alin. (1), alin. (2), alin. (3), alin. (4) și alin. (5) din Legea nr. 95/2006, potrivit cărora „Persoanele din conducerea spitalului public, respectiv managerul […] șefii de secție […] au obligația de a depune o declarație de interese, precum și o declarație cu privire la incompatibilitățile prevăzute la art. 180, în termen de 15 zile de la numirea în funcție […]; Declarația […] se actualizează ori de câte ori intervin modificări în situația persoanelor în cauză; actualizarea se face în termen de 30 zile de la data apariției modificării, precum și a încetării funcțiilor sau activităților; declarațiile se afișează pe site-ul spitalului; modelul declarației de interese și cel al declarației referitoare la incompatibilități se aprobă prin ordin al ministrului sănătății publice; în condițiile prevăzute la alin. (1) și (2), persoanele din conducerea spitalului au obligația de a depune și o declarație de avere, al cărei model se aprobă prin ordin al ministrului sănătății publice”.
 
Persoana evaluată a fost informată despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. COVIC ADRIAN-CONSTANTIN a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere în exercitarea dreptului la apărare.
 
„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligaţiilor legale privind […] starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective […]”.
 
„Persoana […] față de care s-a constatat […] starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.
 
Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalității, confidenţialității, imparţialității, independenţei operaţionale, celerității, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare.
 
AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE, 20 ianuarie 2014

Related news: Back

11 984 354

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 15.04.2024