Comunicat - conflict de interese administrativ și penal - 3 aleși locali

19 decembrie 2013, 15:00
Agenția Națională de Integritate a constatat existența conflictului de interese de natură administrativă și / sau penală în cazul lui LUNGU FLORENTIN (Primar al Orașului Nehoiu, Jud. Buzău), CAREBA GAVRILĂ (Consilier local în cadrul Consiliului Local al Orașului Anina, Jud. Caraș-Severin)și STREDIE MARINEL (Primar al Comunei Cristinești, Jud. Botoșani).
1)         LUNGU FLORENTINa încălcat regimul juridic al conflictelor de interese în materie administrativă, întrucât, în perioada exercitării mandatului de Primar al Orașului Nehoiu, Jud. Buzău, a semnat la data de 14 august 2012 un proces-verbal încheiat între Primăria Orașului Nehoiu și S.C. PRODFOR S.R.L. (reprezentată de Oancea Vasile Genovel – administrator neasociat, în calitate de executant), prin care s-a convenit efectuarea plății în sumă de 273.735,77 Lei, reprezentând contravaloarea executării unui contract de lucrări. Acesta a fost încheiat în luna mai 2008 între Primăria Orașului Nehoiu, reprezentată de fostul primar, ALEXANDRU CORCODEL, și S.C. PRODFOR S.R.L., al cărei administrator era actualul primar, LUNGU FLORENTIN. Acesta deține și în prezent calitatea de asociat unic al societății comerciale.

Astfel, LUNGU FLORENTIN a încălcat dispozițiile art. 76 din Legea 161/2003, potrivit cărora „Primarii […] sunt obligați să nu emită un act administrativ […] în exercitarea funcției, care produce un folos material pentru sine, pentru soțul său ori rudele sale de gradul I” șidispozițiile art. 75, lit. a) și c) din Legea nr. 393/2004, potrivit cărora „Aleşii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorităţii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru: a) soţ, soţie, rude sau afini până la rude de gradul al doilea inclusiv; […] o societate comercială la care deţin calitatea de asociat unic, funcţia de administrator sau de la care obţin venituri”.
2)         CAREBA GAVRILĂ, Consilier local în cadrul Consiliului Local al Orașului Anina, Jud. Caraș-Severin, a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese în materie administrativă, întrucât, în perioada exercitării mandatului 2008 - 2012, a participat la ședințele ordinare ale C.L. Anina, în care s-au deliberat și adoptat hotărârile privind S.C. Gostrans S.A. Anina, în vederea stabilirii redevenței și majorării tarifelor practicate de societatea în cauză (societate comercială în cadrul căreia acesta deținea, la data participării sale la ședințele consiliului, atât calitatea de acționar, cât și funcția de administrator - președinte (manager, director general, președinte C.A.).
În perioada 2009 - 2010, persoana evaluată a obținut de la S.C. Gostrans S.A. venituri salariale în valoare de 87.421 Lei.

Astfel, CAREBA GAVRILĂ a încălcat dispozițiile art. 46, alin (1) din Legea nr. 215/2001, potrivit cărora „Nu poate lua parte la deliberare şi la adoptarea hotărârilor consilierul local care, fie personal, fie prin soţ, soţie, afini sau rude până la gradul al patrulea inclusiv, are un interes patrimonial în problema supusă dezbaterilor consiliului local”, dispoziţiile art. 75, lit. b) și c) din Legea nr. 393/2004, potrivit cărora „Aleşii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorităţii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru: orice persoană fizică sau juridică cu care au o relaţie de angajament, indiferent de natura acestuia; […] o societate comercială la care deţin calitatea de asociat unic, funcţia de administrator sau de la care obţin venituri”, precum șidispozițiile art.77, alin (1) din Legea nr. 393/2004, potrivit cărora „[…] Consilierii locali nu pot lua parte la deliberarea şi adoptarea de hotărâri dacă au un interes personal în problema supusă dezbaterii”.
3)         STREDIE MARINEL, Primar al Comunei Cristinești, Jud. Botoșani, a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese în materie administrativă, întrucât primăria a încheiat 3 contracte de servicii, în valoare totală de 35.679,4 Lei, cu S.C. AGROMEC DRAGALINA S.A., societate comercială în cadrul căreia persoana evaluată deține calitatea de acționar majoritar, iar soția sa funcția de gestionar, aceasta încasând, în perioada 2008 – 2012, venituri din salarii, în sumă totală de 28.643 Lei. Soția sa a deținut și funcția de cenzor în cadrul societății, în perioada 31.05.2006 – 15.10.2009.
Astfel, STREDIE MARINEL a încălcat dispozițiile art. 76 din Legea 161/2003, potrivit cărora „Primarii […] sunt obligați să nu emită un act administrativ […] în exercitarea funcției, care produce un folos material pentru sine, pentru soțul său ori rudele sale de gradul I” șidispozițiile art. 75, lit. a) din Legea nr. 393/2004, potrivit cărora „Aleşii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorităţii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru: soţ, soţie, rude sau afini până la rude de gradul al doilea inclusiv”.
De asemenea, Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava în vederea verificării indiciilor privind săvârșirea de către STREDIE MARINEL a infracțiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 2531 din Codul Penal al României: „Fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său […] se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă”.
Persoanele evaluate au fost informată despre declanșarea procedurii de evaluare, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. LUNGU FLORENTINnu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.
„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese […] constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective […]”.
„Persoana […] față de care s-a constatat existenţa conflictului de interese […] este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică  […]  pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.
Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalității, confidenţialității, imparţialității, independenţei operaţionale, celerității, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare.

 AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE, 19 decembrie 2013

Related news: Back

11 984 354

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 15.04.2024