Comunicat - incompatibilitate - 7 aleși locali

19 decembrie 2013, 12:30
Agenția Națională de Integritate a constatat existența stării de incompatibilitate în cazul a 7 aleși locali (2 primari, 2 viceprimari, 2 consilieri locali, și 1 consilier județean), ca urmare a încălcării de către aceștia a următoarele prevederi ale Legii nr. 161/2003:
 
  • art. 87, alin (1), lit. d), și g) din Legea nr. 161/2003,potrivit cărora Funcţia de primar şi viceprimar [...] este incompatibilă cu: funcţia de [...] administrator, membru al consiliului de administraţie [...] la societăţile comerciale [...] la instituţiile publice; […] calitatea de comerciant persoană fizică […]”.
 
  • art. 88, alin. (1), lit. c) și d) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora Funcția de consilier local este incompatibilă cu [...] calitatea de funcționar public sau angajat cu contract individual de muncă în aparatul propriu al consiliului local respectiv [...] funcţia de [...] director [...] la [...] societăţile comerciale de interes naţional care îşi au sediul sau care deţin filiale în unitatea administrativ-teritorială respectivă”.
 
  • art. 90, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia Consilierii locali [...] care au funcţia de [...] administrator [...] precum şi calitatea de [...] asociat la societăţile comerciale cu capital privat [...] nu pot încheia contracte comerciale [...] de furnizare de produse [...] cu autoritățile administrației publice locale din care fac parte, cu instituţiile sau regiile autonome de interes local aflate în subordinea ori autoritatea consiliului județean respectiv ori cu societățile comerciale înființate de consiliile județeane respective”.
 
Lista nominală a celor 7 aleși locali în cazul cărora Agenția a constatat încălcarea regimului juridic al incompatibilităților:
 
1.
GARCEA GHEORGHE-MIRCEA
Primar al Comunei Augustin
Jud. Brașov
S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 14.06.2012 – 25.07.2012, întrucât a deținut, simultan, funcțiile de Primar al Comunei Augustin și administrator al S.C. GARMIR SERVICE AUTO S.R.L.
2.
GEORGESCU IRINEL
 
Primar al Comunei Dobreşti
Jud. Argeş
S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 19.06.2008 – 10.03.2011, întrucât a deținut, simultan, funcțiile de Viceprimar al Comunei Dobreşti (19.06.2008 – 23.02.2012) și administrator al S.C. Iris Construct 2008 S.R.L. (19.06.2008 – 10.03.2011 ).
3.
PRICOP CRISTIAN SILVIU
Viceprimar al Orașului Măcin
Jud.Tulcea
S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 27.08.2012 – 21.11.2012, întrucât a deținut, simultan, funcția de Viceprimar al Orașului Măcin și calitatea de membru în Consiliul de Administrație al Spitalului Orășenesc Măcin.
 
Se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 21.11.2012, întrucât deține, simultan, funcțiile de Viceprimar al Orașului Măcin și Președinte al Consiliului de Administrație al Spitalului Orășenesc Măcin.
4.
RADU VIOREL
Viceprimar al Comunei Perieți
Jud. Ialomița
Se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 30.04.2013, întrucât deține, simultan, funcția de Viceprimar al Comunei Perieți și calitatea de titular întreprindere individuală în cadrul Radu Viorel Întreprindere Individuală.
5.
KAISER ȘTEFAN
Consilier județean în cadrul Consiliului Județean Satu Mare
Jud. Satu Mare
În perioada exercitării mandatului de Consilier județean în cadrul C.J. Satu Mare, a încheiat 3 contracte de furnizare de produse, prin care S.C. NEPTUN COMPANY S.R.L. (societate în cadrul căreia acesta deține funcția de administrator și calitatea de asociat unic) a fost promovată în cadrul Camerei Agricole Județene Satu Mare (instituție cu personalitate juridică, aflată în subordinea Consiliului Județean Satu Mare).
6.
BALEA MARIN
Consilier local în cadrul Consiliului Local al Orașului Țăndărei
Jud. Ialomița
În perioada exercitării primului mandat de Consilier local în cadrul C.L. al Orașului Țăndărei (2008 - 2012), acesta a încheiat, la datele de 17.01.2011 și 26.09.2010, în calitate de administrator al S.C. Prodlact S.R.L., două contracte de furnizare produse cu Spitalul Orășenesc Țăndărei (contractele au fost derulate după data preluării Spitalului Orășenesc Țăndărei de către Consiliul Local al Orașului Țăndărei).
 
În temeiul celor două contracte, S.C. Prodlact S.R.L. a încasat de la Spitalul Orășenesc Țăndărei suma totală de 23.812,28 Lei.
7..
DICAN GHEORGHE
Consilier local în cadrul Consiliului Local al Comunei Finta
Jud. Dâmbovița
S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 01.07.2009 - 31.05.2012, întrucât a deținut, simultan, calitatea de Consilier local în cadrul Consiliului Local al Comunei Finta și funcția de Șef stație apă - Serviciul Public de Alimentare cu Apă al Comunei Finta.
 
 
 
Persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiazã – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Persoanele evaluate au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.
 
„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligaţiilor legale privind […] starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective […]”.

„Persoana […] față de care s-a constatat […] starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică  […]  pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalității, confidenţialității, imparţialității, independenţei operaţionale, celerității, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare.

AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE, 19 decembrie 2013

Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024