Comunicat - conflict de interese administrativ și incompatibilitate - 6 aleși locali

16 decembrie 2013, 12:00
Agenția Națională de Integritate a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă, precum și încălcarea regimului juridic al incompatibilităților de către SCUTARIU SORIN(Consilier local în cadrul C.L. al Comunei Mitoc, Jud. Botoşani), SIMINIC IULIAN (Consilier local în cadrul C.L. al Comunei Mitoc, Jud. Botoşani), ȚĂRMURE GAVRILĂ (Consilier local în cadrul C.L. al Municipiului Bistrița, Jud. Bistrița-Năsăud), URLET SORIN – ANTON (Consilier local în cadrul C.L. al Comunei Săceni, Jud. Teleorman, și Viceprimar al Comunei Săceni), VORONEANU PETRU (fost Viceprimar al Comunei Bîrgăuani, Jud. Neamț) și MUNTEAN LIVIU (Primar al Comunei Nădrag, Jud. Timiş).

1)                         SCUTARIU SORIN, în calitate de Consilier local în cadrul C.L. al Comunei Mitoc, Jud. Botoşani, a participat la vot în şedinţa consiliului în care s-a aprobat proiectul privind concesionarea păşunilor aflate în proprietatea comunei, a depus în nume personal dosarul de participare la licitaţia deschisă pentru obţinerea prin concesionare a unei părţi din teren cu scopul păşunării animalelor pe care le deţine şi a încheiat cu primăria, în urma acestei licitații, un contract de concesiune a unui teren în suprafaţă de 560 ha, cu destinația păşunat, aflat în domeniul privat al Comunei Mitoc, cât şi un contract de păşunat având ca obiect exploatarea unui teren în suprafaţă 9,15 ha, aflat în proprietatea concedentului.
 
2)                         SIMINIC IULIAN, în calitate de Consilier local în cadrul C.L. al Comunei Mitoc, Jud. Botoşani, a participat la vot în şedinţa consiliului în care s-a aprobat proiectul privind concesionarea păşunilor aparţinând domeniului privat al Comunei Mitoc, a participat în calitate de candidat persoană fizică la licitaţia deschisă organizată de primărie, și a încheiat cu primăria, în urma acestei licitații, un contract de concesiune şi un contract de păşunat, obiectul contractelor fiind exploatarea terenului în suprafaţă de 8.70 ha, aflat în proprietatea Comunei Mitoc, având ca scop păşunatul.
 
Astfel, SCUTARIU SORIN și SIMINIC IULIAN au încălcat dispozițiile art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/2001, potrivit căroranu poate lua parte la deliberare şi la adoptarea hotărârilor consilierul local care, fie personal, fie prin soţ, soţie, afini sau rude până la gradul al patrulea inclusiv, are un interes patrimonial în problema supusă dezbaterilor consiliului local [...]”.
 
3)                         ȚĂRMURE GAVRILĂ a participat, în calitate de Consilier local în cadrul C.L. al Municipiului Bistrița, Jud. Bistrița-Năsăud, la şedinţele consiliului, votând pentru adoptarea hotărârilor privind aprobarea bugetelor de venituri și cheltuieli ale municipiului pe anul 2010 - 2011, a hotărârii privind rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli a municipiului pe anul 2011 (prin care se finanțează Fundația Societatea de Concerte Bistrița, al cărei fondator și președinte este persoana evaluată) și a hotărârilor privind aprobarea proiectelor care vor beneficia de cofinanțare de la bugetul local (hotărâri care prevedeau și bugetarea unor proiecte ale fundației, în suma totală de 113.000 Lei).
 
Totodată, ȚĂRMURE GAVRILĂ a încheiat, în calitate de Președinte al Fundației Societatea de Concerte Bistrița, două contracte de prestări servicii cu Centrul Cultural Municipal „George Coșbuc” Bistrița, prin care fundația a primit de la consiliul local (prin intermediul Centrului Cultural Municipal „George Coșbuc” Bistrița) suma totală de 140.000 Lei.
 
În anii 2010 și 2011, ca urmare a aprobării acestor documente, fundația a beneficiat de suma totală de 529.003,58 Lei. ȚĂRMURE GAVRILĂrealizat, în anii 2009 și 2010, venituri în sumă totală de 53.000 Lei, reprezentând drepturi obținute în calitate de Coordonator de proiecte sau Director de programe în cadrul Fundației Societatea de Concerte Bistrița. a
 
Astfel, ȚĂRMURE GAVRILĂ nu a respectat dispozițiile art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/2001, dispozițiile art. 75, lit. b) și f) din Legea nr. 393/2004, potrivit cărora„Aleşii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorităţii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru [...] orice persoană [...] juridică cu care au o relaţie de angajament, indiferent de natura acestuia [...] o [...] fundaţie din care fac parte”, câtși dispozițiile art. 77, alin. (1) și (2) din Legea nr. 393/2004, potrivit căroraConsilierii locali [...] nu pot lua parte la deliberarea şi adoptarea de hotărâri dacă au un interes personal în problema supusă dezbaterii [...] În situaţiile prevăzute la alin. 1 [...] consilierii locali sunt obligaţi să anunţe la începutul dezbaterilor interesul personal pe care îl au în problema respectivă”.
 
4)                         URLET SORIN – ANTON a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese în materie administrativă, întrucât, în calitate de Consilier local în cadrul C.L. al Comunei Săceni, Jud. Teleorman, și Viceprimar al Comunei Săceni, a adoptat hotărârea consiliului prin care a fost aprobată închirierea unor suprafețe de teren din pajiștea comunală asociațiilor crescătorilor de animale din Comuna Săceni.
 
Astfel, în baza acestei Hotărâri, Primăria Comunei Săceni a încheiat un contract de închiriere cu Asociația Crescătorilor de Animale Săceni, Jud. Teleorman (asociație în cadrul căreia soția sa deține calitatea de asociat, precum și funcția de președinte-director general), prin care s-a dat în folosință suprafața de 460 ha teren islaz comunal, teren aflat în proprietatea privată a Consiliului Local al Comunei Săceni.
 
Astfel, URLET SORIN – ANTON nu a respectat dispozițiile art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, potrivit căroraPrimarii şi viceprimarii [...] sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul I”, dispozițiile art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/2001 și dispozițiile art. 77 alin. (1) și (2) din Legea nr. 393/2004.
 
5)                         VORONEANU PETRU, în exercitarea mandatului de Viceprimar al Comunei Bîrgăuani, Jud. Neamț (04 februarie 2009 – 30 iunie 2012), în calitate de reprezentat al primăriei, a încheiat și semnat cu Asociația Crescătorilor de Animale ”ANIBAL” Bălănești (asociație al cărei reprezentant este fiul său), un contract de arendare a unui teren în suprafață de 119,80 ha, situat în extravilanul comunei, cu destinația păşunat.
 
Prin încheierea contractului de arendare, Asociația Crescătorilor de Animale ”ANIBAL” Bălănești a solicitat sprijin financiar și a beneficiat de plăți din partea Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Județean Neamț, în anul 2011, în sumă de 47.608,48 Lei.
 
Astfel, VORONEANU PETRU nu a respectat dispozițiile art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, dispozițiile art. 75, lit. a) și c) din Legea nr. 393/2004, potrivit căroraAleşii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorităţii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru: a) soţ, soţie, rude sau afini până la rude de gradul al doilea inclusiv [...] Aleşii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorităţii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru: o societate comercială la care deţin calitatea de asociat unic, funcţia de administrator sau de la care obţin venituri”.
 
6)     MUNTEAN LIVIU s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada exercitării mandatului de Primar al Comunei Nădrag, Jud. Timiş, întrucât, simultan cu deținerea funcției de primar, a exercitat şi funcţia de reprezentant al Unității Administrativ Teritoriale al Comunei Nădrag în Adunarea Generală a Acționarilor a S.C. ECOSAL-GNSC S.R.L.Astfel, acesta nu a respectat dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. f) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „Funcţia de primar [...] este incompatibilă cu [...] funcţia de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local [...]”.

Persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază - de a fi asistate sau reprezentate de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. SIMINIC IULIAN, VORONEANU PETRU şi MUNTEAN LIVIU nu au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective […]”.
„Persoana […] față de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică  […]  pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.
Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalității, confidenţialității, imparţialității, independenţei operaţionale, celerității, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare.
AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE, 16 decembrie 2013

Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024