Comunicat - conflict de interese penal - COJOCARI IOAN, Secretar al Primăriei Municipiului Timișoara

29 noiembrie 2013, 13:00
Agenția Națională de Integritate a constatat existența conflictului de interese de natură penală, precum și posibila sâvârşire a infracțiunii de folosire, în orice mod, de informații ce nu sunt destinate publicității, în cazul lui COJOCARI IOAN, Secretar al Primăriei Municipiului Timișoara, întrucât, în perioada 2007 - 2011, Primăria Municipiului Timișoara, prin Serviciul Juridic (serviciu subordonat direct secretarului), a încheiat un număr de 36 acte notariale cu Biroul Notarilor Publici Cojocari Paula & Tomus Aurelia (cabinet notarial în cadrul căruia fiica acestuia este notar).
 
Pentru legalizarea actelor notariale, primăria a plătit suma de 274,029.7 Lei (aprox. 70,264 Euro), reprezentând plățile onorariilor și taxelor notariale.
 
Astfel, COJOCARI IOAN a încălcat prevederile art. 2531 din Codul Penal al României, potrivit cărora „Fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material […] pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani […]”.
 
De asemenea, au rezultat și indicii privind posibila săvârșire a infracţiunii de folosire, în orice mod, de informații ce nu sunt destinate publicității, prevăzute de prevederile art. 12, lit. a) și b) din Legea nr. 78/2000, potrivit cărora „Sunt pedepsite cu închisoarea de la 1 la 5 ani următoarele fapte, dacă sunt săvârşite în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite: efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale; folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii”.
 
Având în vedere cele de mai sus, Agenția Națională de Integritate a sesizat organele judiciare competente, în vederea verificării indiciilor privind săvârșirea de către COJOCARI IOAN a infracțiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 2531 din Codul Penal al României, precum și a infracțiunii de folosire, în orice mod, de informații ce nu sunt destinate publicității, prevăzută de art. 12, lit. a) și b) din Legea nr. 78/2000.
 
Persoana evaluată a fost informată despre declanșarea procedurii de evaluare, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. COJOCARI IOAN a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.
 
Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalității, confidenţialității, imparţialității, independenţei operaţionale, celerității, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare.
 
AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE, 29 noiembrie 2013

Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024