Comunicat privind sesizarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție

26 ianuarie 2010, 10:09

Agenţia Naţională de Integritate, în baza prevederilor Legii nr. 144/2007, republicată, a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în vederea efectuării de cercetări cu privire la săvârşirea de către domnul NICOLĂESCU GHEORGHE EUGEN, deputat în Parlamentul României, a infracţiunii de fals în declaraţii, prevăzută şi pedepsită de art. 292, Cod Penal.

Domnul NICOLĂESCU GHEORGHE EUGEN exercită în prezent cel de-al treilea mandat succesiv de deputat în Parlamentul României. De asemenea, domnul NICOLĂESCU GHEORGHE EUGEN a deţinut în perioada 2005 - 2008 şi funcţia de ministru în cadrul Ministerului Sănătăţii Publice.

Agenţia Naţională de Integritate, în conformitate cu dispozițiile Legii nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, republicată, s-a sesizat din oficiu, în urma publicării la data de 15 aprilie 2009, de către Academia Caţavencu, a articolului <<Eugen Nicolăescu (deputat PNL): „Eu, personal, nu am luat nimic acasă”>>, cu privire la posibila nerespectare de către domnul deputat NICOLĂESCU GHEORGHE EUGEN a dispoziţiilor legale referitoare la completarea şi depunerea declaraţiilor de avere.

Procedura de înştiinţare a fost îndeplinită în conformitate cu prevederile Legii nr. 144/2007, republicată, domnul NICOLĂESCU GHEORGHE EUGEN fiind informat, la data de 16.07.2009, despre declanşarea procedurii de verificare a respectării dispoziţiilor legale referitoare la completarea şi depunerea declaraţiilor de avere, precum şi cu privire la drepturile sale de a lua cunoştinţă de actele şi lucrările dosarului, de a fi asistat sau reprezentat de avocat şi de a prezenta orice elemente justificative pe care le consideră necesare.

În urma verificărilor efectuate şi a analizării informaţiilor şi documentelor primite de la instituţiile competente, pentru anii fiscali 2005 – 2008, au rezultat următoarele:

- domnul NICOLĂESCU GHEORGHE EUGEN a deţinut, în perioada de referinţă, conturi bancare la B.C.R. S.A., Raiffeisen Bank şi Bancpost S.A.;

- în urma rulajelor debitoare şi creditoare, în perioada 30.10.2008 – 15.12.2008,  în contul deschis la B.C.R. S.A., pe numele domnului NICOLĂESCU GHEORGHE EUGEN a fost depusă suma totală de 174.200 lei;

- conform extraselor de cont, s-a constatat faptul suma de 174.200 lei a fost integral utilizată pentru plata de bunuri promoţionale (pelerine, saci de rafie, pungi, servicii de publicitate în ziar, cărţi vizită, cărţi poştale, căciuli, fulare etc.);

- domnul NICOLĂESCU GHEORGHE EUGEN, în declarația de avere înregistrată la data de 03.06.2009, nu a menţionat sumele rulate prin contul bancar deschis pe numele său la B.C.R. S.A.

Făcând uz de dreptul prevăzut de lege de a prezenta orice elemente justificative pe care le consideră necesare, faţă de cele de mai sus, domnul NICOLĂESCU GHERGHE EUGEN a declarat că sumele rulate prin contul bancar provin de la diverse persoane fizice şi constituie cotizaţii aferente campaniei electorale.

Potrivit art. 3 din Legea nr. 344/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, sursele de finanţare ale unui partid politic sunt „cotizaţii ale membrilor de partid, donaţii, legate şi alte liberalităţi, venituri provenite din activităţi proprii, subvenţii de la bugetul de stat”, iar „donaţiile şi legatele primite după deschiderea campaniilor electorale pot fi folosite pentru campania electorală numai după declararea lor la Autoritatea Electorală Permanentă” (art. 23, alin. 1). Acelaşi act normativ prevede la art. 8, alin. 2 faptul că: „Donaţiile de bunuri şi servicii prestate cu titlu gratuit vor fi reflectate în contabilitate ...”.

Conform prevederilor Legii nr. 144/2007, republicată, declaraţiile de avere şi de interese trebuie completate la toate rubricile prevăzute de formular, inclusiv rubrica „Cadouri, servicii sau avantaje primite gratuit sau subvenţionate faţă de valoarea de piaţă, din partea unor persoane, organizaţii, societăţi comerciale ... inclusiv burse, credite, garanţii, decontări de cheltuieli sau alte asemenea, a căror valoare individuală depăşeşte 300 EURO”.

Prin „bunuri” se înţelege obiecte sau sume de bani, iar, prin „donaţie”, actul prin care o persoană transmite cu titlu gratuit un bun unei alte persoane. Pe cale de consecinţă, depunerile efectuate în timpul campaniei electorale în contul bancar al domnului NICOLĂESCU GHEORGHE EUGEN reprezintă donaţii a căror valoare individuală depăşeşte suma de 300 Euro.

Astfel, în urma verificărilor efectuate, s-a constatat că situaţia patrimonială reală a domnului NICOLĂESCU GHEORGHE EUGEN nu este corect reflectată în declaraţia de avere depusă la data de 03.06.2009, deoarece domnul deputat a omis să înscrie donaţiile efectuate în perioada 30.10.2008 – 15.12.2008 în contul bancar deschis pe numele său la B.C.R. S.A.

Având în vedere că aspectele menţionate anterior constituie indicii temeinice privind săvârşirea de către domnul deputat NICOLĂESCU GHEORGHE EUGEN a infracţiunii de fals în declaraţii, prevăzută şi pedepsită de art. 292, Cod Penal, asupra căreia doar organele judiciare au competenţa de a se pronunţa, s-a dispus sesizarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Activitatea de verificare a averii dobândite în perioada exercitării mandatelor sau a îndeplinirii funcţiilor ori demnităţilor publice, după caz, a conflictelor de interese şi a incompatibilităţilor este supusă controlului judecătoresc. Agenţia îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalităţii, imparţialităţii, independenţei, celerităţii, dreptului la apărare şi bunei administrări.

Verificările au fost suspendate până la soluționarea cauzei de către organul judiciar.

AGENŢIA NAŢIONALĂ DE INTEGRITATE, 26 ianuarie 2010


Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024