Comunicat - conflict de interese administrativ și penal și infracțiuni asimilate infracțiunilor de corupție - BADIU CRISTINA MINERVA, Director O.C.P.I. Dâmboviţa

14 noiembrie 2013, 08:05
Agenția Națională de Integritate a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă și penală, precum și sâvârşirea infracțiunii asimilate infracțiunilor de corupție, de către BADIU CRISTINA MINERVA, Director în cadrul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Dâmboviţa.

BADIU CRISTINA MINERVA a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese în materie administrativă, întrucât, în perioada exercitării mandatului de Consilier local în cadrul Consiliului Local Târgovişte, Jud. Dâmbovița (20 iunie 2009 - 10 iulie 2012), a participat la deliberarea şi adoptarea unor hotărâri ale Consiliului Local Târgovişte, ce au vizat modificarea unor hotărâri, actualizarea şi aprobarea unor indicatori privind obiective de investiţii şi lucrări de reabilitare termică, pentru a căror realizare Primăria Târgovişte a încheiat şi derulat contracte cu S.C. INTEGRAAL CONSULTING TGV S.R.L., Târgovişte (societate în cadrul căreia soţul său a deţinut calitatea de asociat unic şi administrator), pentru achiziţia serviciilor de proiectare, publicitate, informare, studii topografice, geotehnice.

De asemenea, a participat şi la deliberarea şi adoptarea hotărârii Consiliului Local Târgovişte cu privire la scoaterea la licitaţie publică în vederea concesionării, pe o perioadă de 20 de ani, a unui teren, în vederea amenajării a 100 locuri parcare, teren care a constituit obiectul încheierii contractului de concesiune dintre Primăria Târgovişte şi S.C. ROMARTA S.R.L., Bucureşti (societate în cadrul căreia aceasta deţine funcţia de “împuternicit sucursală”).
Interesul patrimonial al persoanei evaluate l-a constituit derularea, pe de o parte, a relaţiilor comerciale contractuale dintre Primăria Municipiului Târgovişte şi S.C.INTEGRAAL CONSULTING TGV S.R.L., Târgovişte, şi, pe de altă parte, de relaţiile contractuale dintre Primărie şi S.C. ROMARTA S.R.L., Bucureşti.Valoarea încasărilor obţinute de către S.C. INTEGRAAL CONSULTING TGV S.R.L., Târgovişte, ca urmare a derulării contractelor, a fost de 973.045,07 Lei.

Astfel, BADIU CRISTINA MINERVA nu a respectat dispozițiile art. 46, alin (1) din Legea nr. 215/2001, potrivit cărora „Nu poate lua parte la deliberare şi la adoptarea hotărârilor consilierul local care, fie personal, fie prin soţ, soţie, afini sau rude până la gradul al patrulea inclusiv, are un interes patrimonial în problema supusă dezbaterilor consiliului local”,  art. 75, lit. a) și b) din Legea nr. 393/2004, potrivit cărora „Aleşii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorităţii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru: soț, soţie, rude sau afini până la gradul al doilea inclusiv, orice persoană fizică sau juridică cu care au o relaţie de angajament, indiferent de natura acestuia” și art. 77, alin.(1) din Legea nr. 393/2004, potrivit cărora „Consilierii judeţeni şi consilierii locali nu pot lua parte la deliberarea şi adoptarea de hotărâri dacă au un interes personal în problema supusă dezbaterii”.

Totodată, au rezultat indicii temeinice cu privire la săvârşirea de către BADIU CRISTINA MINERVA a infracţiunii de conflict de interese, prevăzută şi pedepsită de art. 2531 din Codul Penal al României, potrivit căruia „Fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material [...] pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă”, cât şi a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, respectiv cele prevăzute şi pedepsite de art. 12, lit. b) din Legea nr. 78/2000, potrivit căruia „folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii”.

Având în vedere cele de mai sus, Agenția Națională de Integritate a sesizat organele judiciare competente în vederea verificării indiciilor privind săvârșirea de către BADIU CRISTINA MINERVA a infracțiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 2531 din Codul Penal al României, precum și a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, prevăzute de art. 12, lit. b)  din Legea nr. 78/2000.
Persoana evaluată a fost informată despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază - de a fi asistată sau reprezentată de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. BADIU CRISTINA MINERVA a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese […] constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective […]”.
„Persoana […] față de care s-a constatat existenţa conflictului de interese […] este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică  […]  pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.
Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalității, confidenţialității, imparţialității, independenţei operaţionale, celerității, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare.
Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalității, confidenţialității, imparţialității, independenţei operaţionale, celerității, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare.
AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE, 14 noiembrie 2013

Related news: Back

11 984 354

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 15.04.2024