Comunicat - conflict de interese penal și infracțiuni de corupție - ONEA EMIL - fost Inspector general adjunct în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Vrancea

7 noiembrie 2013, 12:35
Agenția Națională de Integritate a constatat existența conflictului de interese de natură penală, precum și posibila sâvârşire a infracțiunii asimilată infracțiunilor de corupție în cazul lui ONEA EMIL, din perspectiva funcțiilor exercitate în cadrul Ministerului Educației Naționale și a instituțiilor subordonate, în procesul de implementare a unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile.
 
                ONEA EMIL a încălcat prevederile art. 2531 din Codul Penal al României, potrivit cărora „Fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material […] pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani […]”.  De asemenea, au rezultat indicii privind posibila săvârșire a infracţiunii prevăzute de prevederile art. 12, lit. b) din Legea nr. 78/2000, potrivit cărora „folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii”.
 
                În perioada deținerii funcției de inspector general adjunct, a semnat din partea Inspectoratului Școlar Județean Vrancea, un acord de parteneriat având ca obiect implementarea Proiectului finanțat din fonduri nerambursabile ”Dezvoltarea oportunităților de formare continuă pentru cadrele didactice, prin utilizarea de resurse digitale în sistem blended learning”. Acordul de parteneriat a fost semnat între Inspectoratul Școlar Județean Vrancea, Casa Corpului Didactic Simion Mehedinți Vrancea și S.C. SOFTWIN S.R.L. București, entități în cadrul cărora ONEA EMIL a deținut sau deținea pe perioada implementării proiectului diferite calități.
 
Astfel, la data de 9 martie 2009, a fost semnat contractul de finanțare între Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU) și Casa Corpului Didactic ”Simion Mehedinți” Vrancea – beneficiar, acordul de parteneriat fiind parte integrantă a contractului.
 
Prin includerea și menținerea S.C. SOFTWIN S.R.L. București în parteneriatul ce a fost parte integrantă a contractului de finanțare a proiectului, părțile semnatare au convenit ca societatea în cauză să beneficieze de rambursarea unei sume totale de 684.600 Lei, aferentă cheltuielilor de resurse umane și de administrație angajate în proiect. ONEA EMIL a obținut, în perioada 2007 – 2012, venituri de la S.C. SOFTWIN S.R.L., în cuantum de 213.121 Lei.
 
În perioada 01 aprilie 2009 - 30 iunie 2011, ONEA EMIL a deținut următoarele funcții:
 
-          Inspector școlar de specialitate în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Vrancea (1998 - 2007);
-          Inspector școlar general adjunct în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Vrancea (01 septembrie 2007 - 07 octombrie 2009);
-          Consilier personal la Cabinetul Ministrului educației, cercetătării și inovării (12 mai 2009 – 24 iunie 2009);
-          Coordonator formare la Casa Corpului Didactic ”Simion Mehedinți” Vrancea, în cadrul Proiectului FORCARD – CARIERĂ ÎN EDUCAȚIE ȘI FORMARE, ”Dezvoltarea oportunităților de formare continuă pentru cadrele didactice, prin utilizarea de resurse digitale în sistem blended learning” (01 aprilie 2009 - 30 iunie 2011).
 
Având în vedere cele de mai sus, Agenția Națională de Integritate a sesizat organele judiciare competente, în vederea verificării indiciilor privind săvârșirea de către ONEA EMIL a infracțiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 2531 din Codul Penal al României, precum și a infracțiunii asimilate infracțiunilor de corupție, prevăzută de art. 12, lit. b) din Legea nr. 78/2000. 
 
Persoana evaluată a fost informată despre declanșarea procedurii de evaluare, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. ONEA EMIL nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.
 
Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalității, confidenţialității, imparţialității, independenţei operaţionale, celerității, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare.
 
AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE, 7 noiembrie 2013

Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024