Comunicat - conflict de interese penal și infracțiuni asimilate infracțiunilor de corupție - METEHOIU CONSTANTIN, Director în cadrul S.C. Hidroelectrica S.A.

4 noiembrie 2013, 11:00
Agenția Națională de Integritate a constatat existența conflictului de interese de natură penală, precum și sâvârşirea infracțiunii asimilate infracțiunilor de corupție în cazul lui METEHOIU CONSTANTIN, Director în cadrul S.C. Hidroelectrica S.A. - Sucursala HIDROCENTRALE CURTEA DE ARGEȘ, întrucât, în perioada 05 iunie 2008 - 08 februarie 2012, S.C. HIDROELECTRICA S.A. - București, prin Sucursala HIDROCENTRALE CURTEA DE ARGEȘ, a încheiat un număr de 17 contracte de achiziție publică și 2 achiziții directe (în valoare de 2.830.146,23 Lei - aprox. 673.844 Euro) cu 3 societăți comerciale cu care persoana evaluată s-a aflat în raporturi de muncă în ultimii 5 ani. Dintre acestea, 13 contracte și 2 achiziții directe, împreună cu documentația aferentă, au fost semnate și aprobate de către persoana evaluată, în calitate de Director al Sucursalei HIDROCENTRALE CURTEA DE ARGEȘ.
 
În perioada 1994 - 26 octombrie 2009, METEHOIU CONSTANTIN a deținut în cadrul celor 3 societăți comerciale (S.C. DANATIS 2000 S.R.L., S.C. DRAGOȘ CONSTRUCT GROUP S.R.L. și S.C. REPARAȚII MODERNIZĂRI RETEHNOLOGIZĂRI ARGEȘ S.R.L.) calitatea de asociat și administrator, încasând de la acestea, în cursul anilor 2008 și 2009, dividende în valoare de 244.760 Lei.
 
Cu ocazia atribuirii contractelor respective, au fost încălcate prevederile referitoare la ”Reguli de evitare a conflictului de interese”, stipulate în art. 69, lit. a), c) și d) din O.U.G. nr. 34/2006:Nu au dreptul să fie implicaţi în procesul de verificare / evaluare a candidaturilor / ofertelor […]persoane care deţin părţi sociale, părţi de interes, acţiuni din capitalul subscris al unuia dintre ofertanţi / candidaţi sau subcontractanţi ori persoane care fac parte din consiliul de administraţie / organul de conducere sau de supervizare a unuia dintre ofertanţi / candidaţi sau subcontractanţi […] persoane despre care se constată că pot avea un interes de natură să le afecteze imparţialitatea pe parcursul procesului de verificare / evaluare a candidaturilor / ofertelor;persoane care în exercitarea funcţiei pe care o deţin la nivelul autorităţii contractante se află în situaţia existenţei unui conflict de interese astfel cum este acesta reglementat de Legea nr. 161/2003 […]”.
 
Astfel, METEHOIU CONSTANTIN a încălcat dispozițiile art. 12, lit. a) și b) din Legea nr. 78/2000, potrivit cărora: constituie infracțiuni săvârșirea următoarelor fapte calificate de legiuitor ca infracțiuni asimilate infracțiunilor de corupție, „dacă sunt săvârșite în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite: a) efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale; b) folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii”.
 
Totodată, a încălcat și dispozițiile art. 2531 din Codul Penal al României, potrivit cărora „Fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă”.
 
Având în vedere cele de mai sus, Agenția Națională de Integritate a sesizat organele judiciare competente, în vederea verificării indiciilor privind săvârșirea de către METEHOIU CONSTANTIN a infracțiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 2531 din Codul Penal al României, precum și a infracțiunii asimilate infracțiunilor de corupție, prevăzută de art. 12, lit. a) și b) din Legea nr. 78/2000.
 
Persoana evaluată a fost informată despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. METEHOIU CONSTANTIN nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.
 
„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese […] constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective […]”.
 
„Persoana […] față de care s-a constatat existenţa conflictului de interese […] este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică  […]  pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.
 
Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalității, confidenţialității, imparţialității, independenţei operaţionale, celerității, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare.
 
AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE, 4 noiembrie 2013

Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024