Comunicat - A.N.I. solicită Senatului României aplicarea sancțiunii disciplinare de revocare din funcție a senatorului Mora Akos Daniel, ca urmare a deciziei definitive și irevocabile a Î.C.C.J.

17 octombrie 2013, 13:00
Agenția Națională de Integritate solicită Senatului României aplicarea sancțiunii disciplinare de revocare din funcție a senatorului Mora Akos Daniel, ca urmare a rămânerii definitive și irevocabile a sentinței nr. 6289/24.09.2013 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, cu consecința menținerii ca legal și temeinic a raportului de evaluare emis de Agenția Națională de Integritate cu privire la starea de incompatibilitate a acestuia (http://integritate.eu/2006/section.aspx/3520).
Având în vedere decizia adoptată ieri de Comisia Juridică, de numiri, disciplină, imunități și validări, prin care consideră că nu este de competența Senatului de a se pronunța în această speță, aducem la cunoștința opiniei publice faptul că nepunerea în executare a unei hotărâri judecătorești definitive și irevocabile este de natură a atrage noi critici ale Comisiei Europene, în perspectiva raportului MCV de anul viitor. Raportul Comisiei Europene emis în luna ianuarie 2013 consemnează faptul că „Parlamentul nu a aplicat rapoartele ANI, chiar și atunci când erau confirmate de hotărâri definitive ale instanțelor”.
Menționăm faptul că prin funcție eligibilă se ințelege orice funcție aleasă. Legiuitorul nu face distincție între funcțiile eligibile din cadrul autorităților publice locale și cele centrale, singura sancțiune aplicabilă, conform prevederilor legale, fiind cea de revocare din funcție.
De asemenea, precizăm faptul că, în spețe similare, Camera Deputaților a aplicat în luna septembrie 2012, respectiv iunie 2013, sancțiunea disciplinară de revocare din funcție a deputaților Sergiu Andon și Aurel Nechita, ca urmare a stării de incompatibilitate intervenite în mandatul 2004 – 2008.
Prin decizia de ieri a Comisiei Juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări din cadrul Senatului României, se repetă situația din precedentul caz generat de tergiversarea revocării din funcție a fostului senator Mircea Diaconu, pentru care Înalta Curte de Casație și Justiție a emis decizie definitivă și irevocabilă în sensul menținerii ca legal și temeinic a raportului de evaluare prin care A.N.I. a constatat starea de incompatibilitate.
Referitor la cazul Mircea Diaconu, Curtea Constituțională a opinat, prin decizia nr. 972/2012, faptul că „votul negativ cu privire la starea de incompatibilitate constatată irevocabil printr-o hotărâre judecătorească, Senatul a actionat ultra vires, arogându-și competențe care aparțin puterii judecătorești și a constatat existența unui conflict juridic de natura constituțională între autoritatea judecătorească și autoritatea legiuitoare, reprezentată de Senatul României, de natură a împiedica puterea judecătorească să își îndeplinească atribuțiile constituționale și legale cu care a fost investita”.
Agenția Națională de Integritate va utiliza toate instrumentele legale și instituționale pentru aplicarea deciziilor definitive ale instanțelor judecătorești.
AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE, 17 octombrie 2013

Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024