Comunicat - solicitarea de revocare din funcție a senatorului MORA AKOS DANIEL

30 septembrie 2013, 09:25
Agenția Națională de Integritate a solicitat Senatului României constatarea demiterii de drept din calitatea de senator a domnului MORA AKOS DANIEL, ca urmare a deciziei definitive și irevocabile nr. 6289/24.09.2013 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, referitoare la starea de incompatibilitate constatată în cazul acestuia la data de 20.04.2011. Înalta Curte de Casație și Justiție a respins recursul formulat de MORA AKOS DANIEL împotriva sentinței civile nr. 34/24.02.2012 a Curții de Apel Târgu Mureș, ca nefondat.
 
            Potrivit art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176/2010, persoana (...) faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului. În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcţie sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdicţia de 3 ani operează potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti de confirmare a existenţei unui conflict de interese sau a unei stări de incompatibilitate”.
           
Prin funcție eligibilă se înțelege orice funcție aleasă. Legiuitorul nu face distincție între funcțiile eligibile din cadrul autorităților publice locale și cele din cadrul autorităților publice centrale, instituind doar faptul că persoana față de care s-a constatat definitiv starea de incompatibilitate, dacă aceasta a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa această funcție pentru o perioadă de 3 ani.
 
Agenția a constatat faptul că MORA AKOS DANIEL, fost Consilier județean în cadrul C.J. Mureș, s-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât S.C. MORAGROIND S.R.L, societate în cadrul căreia acesta deține funcția de Director și calitatea de asociat, a încheiat contracte de execuție lucrări, în valoare totală de 15.689.344 Lei, cu unități aflate sub autoritatea Consiliului Județean Mureş și cu alte unități administrativ teritoriale de pe raza Judeţului Mureş (http://www.integritate.eu/1574/section.aspx/1803).
 
AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE, 30 septembrie 2013

Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024