Comunicat - conflict de interese administrativ - 2 aleși locali

20 septembrie 2013, 08:00
Agenția Națională de Integritate a constatat existența conflictului de interese de natură administrativă în cazul lui CONSTANTIN DUMITRU (Primar al Comunei Mărăcineni, Jud. Buzău) și DAN NICOLAE ROBERT (fost Viceprimar al Municipiului Hunedoara).

1) CONSTANTIN DUMITRU a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, întrucât, în calitate de reprezentant al Comunei Mărăcineni, Jud. Buzău, a încheiat cu fiul său un contract de vânzare-cumpărare teren în suprafață de 1.184 mp, situat în Comuna Mărăcineni, Jud. Buzău, în valoare 36.882 Lei (aprox. 8.402 Euro). Fiul lui CONSTANTIN DUMITRU a fost, anterior încheierii contractului, declarat câștigător al licitației organizate de către Consiliul Local al Comunei Mărăcineni, Jud. Buzău.
 
Astfel, CONSTANTIN DUMITRU a încălcat dispozițiile art. 75 din Legea nr. 393/2004, potrivit cărora „Aleşii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorităţii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru soţ, soţie, rude sau afini până la gradul al doilea inclusiv […]” și dispozițiile art. 76 din Legea nr.161/2003, potrivit cărora Primarii […] sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul I […]”.
 
2) DAN NICOLAE ROBERT a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, întrucât, în timpul exercitării mandatului de Viceprimar al municipiului Hunedoara (20 iunie 2008 - 20 iunie 2012), a semnat un număr de 32 ordine de plată de decontare, având ca obiect plata către furnizorul S.C. MOTEL BOS S.R.L. (societate în cadrul căreia soția acestuia este asociat unic și administrator), în sumă de 19.843,05 Lei.
 
Astfel, DAN NICOLAE ROBERT a încălcat atât dispozițiile art. 76, alin. (1) din Legea nr.161/2003, potrivit cărora „[…] viceprimarii […] sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său […]”, cât și dispozițiile art. 75, lit. a) din Legea nr.393/2004, potrivit cărora Aleşii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorităţii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru: soţ, soţie, rude sau afini până la rude de gradul al doilea inclusiv […]”.
 
Persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistați sau reprezentați de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. DAN NICOLAE ROBERT nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.
 
„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese […] constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective […]”.
 
„Persoana […] față de care s-a constatat existenţa conflictului de interese […] este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică  […]  pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalității, confidenţialității, imparţialității, independenţei operaţionale, celerității, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare.
 
AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE, 20 septembrie 2013

Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024