Comunicat - incompatibilitate, conflict de interese administrativ și infracțiuni asimilate infracțiunilor de corupție - trei funcționari publici

5 septembrie 2013, 08:05
Agenția Națională de Integritate a constatat existența stării de incompatibilitate, a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, precum și a conflictului de interese de natură administrativă în cazul lui: NEDELCIA DAN(consilier juridic în cadrul Primăriei Comunei Eșelnița, Jud. Mehedinți), ISTRATIE DUMITRU(consilier în cadrul Camerei Agricole a Județului Timiș) și IONESCU LĂCRĂMIOARA(Secretar în cadrul Primăriei Comunei Măgura,Jud. Teleorman).
1) NEDELCIA DAN s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 15 noiembrie 2010 – prezent, întrucât a deținut, simultan, funcția publică de consilier juridic în cadrul Primăriei Comunei Eșelnița, Jud. Mehedinți, respectiv Instituției Prefectului Județului Mehedinți, cât și calitatea de avocat în cadrul Baroului Mehedinți.
 
2) ISTRATIE DUMITRUs-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 12 noiembrie 2009 - 13 septembrie 2010, întrucât a deţinut, simultan, funcția publică de consilier în cadrul Compartimentului de Elaborare, Implementare și Evaluare Proiecte - Camera Agricolă a Județului Timiș și Președinte al Asociației „Stuparul Bănățean”.
 
Astfel, NEDELCIA DAN și ISTRATIE DUMITRUau încălcat dispozițiile art. 96, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „Funcționarii publici [...] pot exercita  funcții  în alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legătură directă sau indirectă cu atribuțiile exercitate ca funcționar public [...] potrivit fișei postului”.
 
De asemenea, în cazul lui ISTRATIE DUMITRU, s-a mai constatat și existența indiciilor referitoare la săvârșirea infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, întrucât, în calitate de Președinte al Asociației „Stuparul Bănățean”, folosind informațiile deținute în virtutea prerogativelor funcției publice, a întocmit un plan de afaceri pentru fiica acestuia în vederea obținerii finanțării unui proiect, în valoare de 7.500 Euro.
Astfel, ISTRATIE DUMITRUa încălcat și dispozițiile art. 12, lit. b) din Legea nr. 78/2000, potrivit cărora Sunt pedepsite cu închisoarea de la 1 la 5 ani următoarele fapte, dacă sunt săvârşite în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite [...] folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii”.
3) IONESCU LĂCRĂMIOARAa încălcat regimul juridic al conflictului de interese în materie administrativă, întrucât, în timpul exercitării funcției publice de conducere de Secretar al Comunei Măgura, Jud. Teleorman, a făcut parte din aceeași comisie de concurs în cadrul căreia soțul acesteia deținea calitatea de președinte.
 
Astfel, IONESCU LĂCRĂMIOARA a încălcat dispozițiileart. 79, alin. 1, lit. b) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora ”Funcţionarul public este în conflict de interese dacă se află în una dintre următoarele situaţii: […] participă în cadrul aceleiași comisii, costituite conform legii, cu funcționari publici care au calitatea de soț sau rudă de gradul I”.
Toate persoanele menționate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistați sau reprezentați de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Cu excepția lui LĂCRĂMIOARA IONESCU,persoanele evaluate au depus la dosarul de evaluare puncte de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.
„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective […].”
„Persoana […] față de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică  […]  pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.
 Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalității, confidenţialității, imparţialității, independenţei operaţionale, celerității, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare.
AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE, 5 septembrie 2013

Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024