Comunicat - conflict de interese administrativ și penal - 2 primari și 1 viceprimar

9 iulie 2013, 12:00
Agenția Națională de Integritate a constatat existența conflictului de interese în materie administrativă în cazul lui ANGHEL OLTEANU (Primar al Comunei Unirea, Jud. Călăraşi)și a lui SAS VASILE (Primar al Comunei Ocna Șugatag, Jud. Maramureș), precum și existența conflictului de interese în materie penală în cazul lui FENIC SILVIU EUGEN (Viceprimar al Orașului Băicoi, Jud. Prahova).
 
Starea de conflict de interese a intervenit ca urmare a emiterii / încheierii de către persoanele evaluate a unor acte administrative sau juridice, prin care s-a realizat un folos material pentru sine, soț sau rudele sale de gradul I ori pentru un afin până la gradul II inclusiv, astfel:
               
1) ANGHEL OLTEANU a încălcat regimul juridic al conflictului de interese în materie administrativă, întrucât, în perioada exercitării mandatului de Primar al Comunei Unirea, Jud. Călăraşi (2008 - 2012), a exercitat calitatea de Preşedinte în Comisia de concurs pentru ocuparea postului vacant de Director în cadrul Căminului de Bătrâni Sfânta Maria, în urma căruia soţia acestuia a obținut calificativul maxim, fiind angajată în funcţia de Director (în calitate de director, soţia persoanei evaluate a obţinut venituri în cuantum de 21.432 Lei).
 
De asemenea, în calitate de reprezentant al Primăriei Comunei Unirea, OLTEANU ANGHEL a încheiat două contracte între Primăria Unirea şi S.C. Runde Sall S.R.L. (societate în cadrul căreia fiul persoanei evaluate deţine calitatea de asociat unic), pentru care, în perioada 05 decembrie 2008 - 15 aprilie 2009, Primăria Comunei Unirea a efectuat plăţi în beneficiul societăţii, în sumă de 24.605 Lei. Astfel, OLTEANU ANGHEL a încălcat dispozițiile art.76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, potrivit căroraPrimarii [...] sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul 1”.
 
2)SAS VASILE a încălcat regimul juridic al conflictului de interese în materie administrativă, întrucât, în calitate de Primar al Comunei Ocna Șugatag, Jud. Maramureș, a semnat dispoziția de numire a fiicei sale în funcția publică de referent în cadrul Compartimentului Evidența Populației. Potrivit fișei de post, funcția de referent superior în cadrul Compartimentului Evidența Populației se subordonează Primarului Comunei Ocna Șugatag, Jud. Maramureș.Astfel, SAS VASILE a încălcat dispozițiile art.76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, potrivit căroraPrimarii [...] sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul 1”.
 
3)FENIC SILVIU EUGEN a încălcat regimul juridic al conflictului de interese în materie penală, ca urmare a încheierii unor contracte între Primăria Orașului Băicoi, Jud. Prahova, și S.C. COUNTEX S.R.L. (societate în cadrul căreia sora acestuia deține calitatea de asociat unic, iar cumnatul său deține funcția de administrator), precum și între S.C. MATERLEC COM S.R.L. (societate în cadrul căreia acesta deține calitatea de asociat, iar soția sa deține funcția de administrator) și Grupul Școlar Constantin Cantacuzino Băicoi (instituţie finanțată din bugetul local al Orașului Băicoi, Jud. Prahova), contracte de pe urma cărora FENIC SILVIU EUGEN a realizat un folos material, în sumă de 459.000 Lei, pentru sine, soţia sa și rudele sale de gradul al II-lea.
 
Astfel, Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către FENIC SILVIU EUGEN a infracțiunii de conflict de interese, prevăzută de dispozițiile art. 2531 din Codul Penal al României, potrivit cărora „Fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă”.
 
 

Persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistați sau reprezentați de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris.Cu excepția lui FENIC SILVIU EUGEN, toate persoanele evaluate au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.
„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective […]”.
„Persoana […] față de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică  […]  pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.
Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalității, confidenţialității, imparţialității, independenţei operaţionale, celerității, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare.
AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE, 9 iulie 2013

Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024