Comunicat - incompatibilitate - 4 primari și 1 viceprimar

9 iulie 2013, 08:00
Agenția Națională de Integritate a constatat existența stării de incompatibilitate în cazul a patru primari și a unui viceprimar: VÎLCOMEANU JANE (Primar al Comunei Orodel, Jud. Dolj), LUPU ȘTEFAN (Primar al Comunei Stejari, Jud. Gorj), VRAJĂ GHEORGHE (Primar al Comunei Giulești, Jud. Maramureș), DRAGNEA MARIAN (Viceprimar al Comunei Colibași, Jud. Giurgiu), MURGU SICUȚA (Primar al Comunei Vînători, Jud. Galați).
 
Starea de incompatibilitate a intervenit ca urmare a exercitării simultane a mai multor funcții și calități, contrar prevederilor legale, astfel:
 
1) VÎLCOMEANU JANE s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 26 iunie 2008 – 04 martie 2010, întrucât a exercitat, simultan, funcția de Primar al Comunei Orodel, Jud. Dolj, și funcția de administrator al S.C. Company Agro Jan S.R.L. Astfel, VÎLCOMEANU JANEnu a respectat dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „Funcţia de primar [...] este incompatibilă cu funcţia de […] administrator [...] la societăţile comerciale [...]”.
 
2) LUPU ȘTEFAN s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada în perioada 22 iunie 2008 25 aprilie 2013,întrucât a exercitat, simultan, funcția de Primar al Comunei Stejari, Jud. Gorj, și calitatea de reprezentant al Comunei Stejari în Adunarea Generală a Acționarilor în cadrul S.C. NICAPSAL SALUBRIS S.R.L. Astfel, LUPU ȘTEFANnu a respectat dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. f) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „Funcţia de primar [...] este incompatibilă cu funcţia de […] reprezentant al unităţii administrative teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local”.

3)
VRAJĂ GHEORGHE se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 10 mai 2012, întrucâtacesta nu și-a încetat raporturile de serviciu din funcția de Secretar al Comunei Giulești, Jud. Maramureș, pe perioada participării la alegerile locale din Comuna Giulești pentru funcția de Primar al comunei. Astfel,VRAJĂ GHEORGHE a încălcat dispozițiile art. 34, alin. (2) și (3) din Legea nr. 188/1999, potrivit cărora[...] funcţionarii publici de conducere pot fi numiţi în funcţii de demnitate publică numai după încetarea, în condiţiile legii, a raporturilor de serviciu. [...] funcţionarii publici de conducere pot candida pentru funcţii de demnitate publică numai după încetarea, în condiţiile legii, a raporturilor de serviciu”.
              
4) DRAGNEA MARIAN s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 18 iunie 2008 29 iunie 2010, întrucât a exercitat, simultan, funcția de Viceprimar al Comunei Colibași, Jud. Giurgiu, și cea de reprezentant asociație familială în cadrul DRAGNEA MARIAN AF.
 
5) MURGU SICUȚA s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 20 iunie 2008 – 07 iulie 2010, întrucât a deținut, simultan, funcția de Primar al Comunei Vînători, Jud. Galați, și calitatea de reprezentant asociaţie familială în cadrul MURGU SICUŢA AF.
 
Astfel, DRAGNEA MARIAN și MURGU SICUȚA au încălcat dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora Funcţia de [...] viceprimar [...] este incompatibilă cu [...] calitatea de comerciant persoană fizică [...]”.
 
Persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistați sau reprezentați de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Cu excepția lui LUPU ȘTEFAN și a luiMURGU SICUȚA, toate persoanele evaluate au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.
Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective […].
„Persoana […] față de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică  […]  pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.
Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalității, confidenţialității, imparţialității, independenţei operaţionale, celerității, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare.
AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE, 9 iulie 2013
Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024