Informare de presă

12 ianuarie 2010, 16:40

Agenția Națională de Integritate, în baza prevederilor art. 998 şi 999, Cod Civil, a decis acționarea în judecată pentru angajarea răspunderii civile delictuale a domnului George Lăcătuș, semnatarul materialului jurnalistic intitulat „Declarații de avere arhivate de ANI cu 3 milioane de euro”, publicat de către cotidianul „România Liberă”, în ediţia print de astăzi, 12.01.2009, care prezintă fapte nereale cu un vădit caracter tendențios și care au adus instituției un serios prejudiciu de imagine.

Decizia a survenit ca urmare a faptului că demersul deontologic al domnului George Lăcătuş se concretizează într-o campanie de denigrare atât asupra persoanelor care reprezintă instituţia, cât şi asupra instituției în sine.
Pentru o corectă şi completă informare a opiniei publice, menționăm faptul că Agenția a dat curs solicitărilor formulate de către domnul George Lăcătuș în baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, la data de 24.11.2009, respectiv, 25.11.2009.

Cităm din punctul de vedere transmis, la solicitarea domnului George Lăcătuș, de către Agenţia Națională de Integritate la data de 24.11.2009:

„Domnului George Lacatus,
 
In privinta solicitarii adresate Agentiei Nationale de Integritate, in temeiul dispozitiilor Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, va comunicam urmatoarele:
    
Prin procedurile de licitatie deschisa pentru achizitia serviciilor de arhivare electronica si a celor asociate, Agentia Nationala de Integritate a solicitat incheierea unui acord cadru pe 4 ani, in functie de creditele bugetare alocate, cu o valoare estimata pe cei 4 ani si raportata la necesitatea procesarii a peste 350.000 de declaratii de avere si declaratii de interese, anual. Totodata, trebuie mentionat faptul ca aceste licitatii au avut ca obiect achizitia unui serviciu, nu a unui soft, serviciu integrat, complex, care sa includa mai multe activitati si elemente asociate, tinand cont de procesarea unui volum foarte mare de declaratii de avere si declaratii de interese.
 
1. Procedura de licitatie deschisa, pentru incheierea unui acord cadru pe 4 ani, cu obiectul “Servicii de arhivare electronica a documentelor ANI, solutie de gestiune si valorificare arhiva electronica si servicii de infrastructura asociate”, din anul 2008, a fost publicata in  SEAP ca anunt de participare cu nr. 63883/ 17.09.2008, dar si in JOUE (Jurnalul Oficial al Uniunii Europene). Astfel, toata documentatia corespunzatoare acestei proceduri se regaseste pe site-ul www.e-licitatie.ro, si pe pagina de Internet a Agentiei Nationale de Integritate, sectiunea “Achizitii publice 2008” (http://www.integritate.eu/home/achizitii-publice/achizitii-publice-2008.aspx). 
Aceasta a fost supravegheata pe tot parcursul desfasurarii sale de catre Unitatea pentru Coordonarea si Verificarea Achizitiilor Publice (UCVAP), care a intocmit conform competentelor legale, un numar de 4 note intermediare si un raport final, in care nu se face referire la vreo incalcare a legii sau vreo neregula in desfasurarea acestei proceduri.
De asemenea, licitatia deschisa a fost supusa si procedurii de supraveghere Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP). Aceasta institutie a constatat faptul ca anularea procedurii s-a efectuat cu respectarea legislatiei din domeniu.
Pe parcursul derularii procedurii de licitatie deschisa, au fost inregistrate 3 contestatii cu privire la documentatia de atribuire depuse de catre S.C. S21 Italia S.R.L, S.C. Personal Solutions S.R.L si S.C. Vertical Information System S.R.L. Conform deciziilor Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor acestea au fost respinse  si au vizat doar elemente procedurale pana la elaborarea raportului procedurii. Contestatiile depuse  nu au condus la anularea acesteia. Ulterior anularii procedurii conform deciziei comisiei de licitatie nu au mai fost formulate contestatii.
 
2. Procedura de licitatie deschisa pentru atribuirea contractului de acord cadru avand ca obiect serviciile “Sistem informatic pentru managementul electronic al documentelor, servicii de arhivare electronica, hosting Portal  si servicii asociate”, din anul 2009 a fost publicata in  SEAP ca anunt de participare cu nr. 84577/ 15.08.2009, dar si in JOUE. Astfel, toata documentatia corespunzatoare acestei proceduri se regaseste pe site-ul www.e-licitatie.ro, si pe pagina de Internet a Agentiei Nationale de Integritate, sectiunea “Achizitii publice 2009”.Nu au fost inregistrate contestatii in nici o faza a desfasurarii procedurii.
    
Achizitia acestor servicii a avut la baza necesitatile operative ale Agentiei precum si recomandarile formulate in Raportul Comisiei Europene, din luna iulie 2009 - care prevad expres implementarea unui Sistem Informatic Integrat:
 
Citam din Raportul Comisiei Europene:

Sistemul de procesare a datelor va asista Agentia Nationala de Integritate in dezvoltarea unei abordari punctuale si strategice in procesul de identificare a sectoarelor vulnerabile si a cazurilor investigate, fapt ce va ajuta la imbunatatirea eficientei activitatii ANI”,  Achizitia si intocmirea caietului de sarcini aferent procedurii a avut la baza  consultanta si studiul de prefezabilitate efectuat de RA RASIROM.

Agentia Nationala de Integritate va invita la sediul din Bulevardul Lascar Catargiu nr. 15, sector 1,  Bucuresti pentru a va pune la dispozitie spre consultare, toata documentatia, rapoartele de control si monitorizare referitoare la cele doua proceduri de achizitii publice
 
De asemenea, pentru a evita unele experiente neplacute, asa cum s-a intamplat in trecut, va solicitam respectuos sa publicati integral punctul de vedere al institutiei noastre tinand cont de  necesitatea corectei informari a opiniei publice.”

Cităm din punctul de vedere transmis, la solicitarea domnului George Lăcătuș, de către Agenţia Națională de Integritate la data de 25.11.2009:

„Stimate domnule George Lacatus,
 
In privinta solicitarii adresate Agentiei Nationale de Integritate, in temeiul dispozitiilor Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, va precizam urmatoarele:

• Agentia Nationala de Integritate v-a formulat si transmis raspunsurile la intrebarile dumneavoastra prin intermediul e-mail-ului  din data de 24 noiembrie 2009, ora 16.39 pm.

• De asemenea, toate informatiile de care aveti nevoie se regasesc integral in raspunsul formulat ieri, precum si pe site-ul Agentiei www.integritate.eu.
 
In cazul in care articolul publicat de dumneavoastra va contine neconcordante si interpretari eronate sau fara temei, asa cum ati mai procedat si in trecut, ne rezervam dreptul  de a proceda in consecinta, conform prevederilor legale, inclusiv prin a ne adresa unei instante civile de judecata.
 
Totodata, va solicitam respectuos sa publicati integral punctul de vedere al institutiei noastre tinand cont de necesitatea corectei informari a opiniei publice.”

AGENŢIA NAŢIONALĂ DE INTEGRITATE, 12 ianuarie 2010


Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024