Comunicat - conflict penal - CĂTANĂ CONSTANTIN și ŞOLOGON SORIN NELU, funcționari publici cu funcție de conducere

28 iunie 2013, 12:00
Agenția Națională de Integritate a constatat existența conflictului de interese în materie penală în cazul lui CĂTANĂ CONSTANTIN (fost Director executiv al Direcției de Sănătate Publică a Județului Arad) și ŞOLOGON SORIN NELU (Director executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Botoşani).
 
1) CĂTANĂ CONSTANTIN a încălcat regimul juridic al conflictului de interese în materie penală, întrucât, în calitatea sa de Director executiv al Direcției de Sănătate Publică a Județului Arad, a aprobat colaborarea instituției pe care o conduce cu cabinetul de avocatură al unei foste angajate a Direcției de Sănătate Publică a Jud. Arad, încheind, în acest sens, două contracte de asistență juridică și un act adițional.Valoarea totală a sumelor plătite cabinetului de avocatură, în baza contractelor încheiate și a actului adițional, este de 17.545 Lei.
 
Astfel, Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timișoara în vederea verificării indiciilor privind săvârșirea infracțiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 2531 din Codul Penal al României.
 
2) ŞOLOGON SORIN NELU a încălcat regimul juridic al conflictului de interese în materie penală, întrucât, în calitate de Director executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Botoşani, a participat la luarea unei decizii prin semnarea unor acorduri de parteneriat cu mai multe societăți comerciale, angajând instituția pe care o conducea ca partener în diverse proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile, încheind ulterior semnării acestor acorduri două contracte de prestări servicii cu una dintre societăți comerciale.
 
Prin semnarea acordurilor de parteneriat, ŞOLOGON SORIN NELU a beneficiat de date și informații privind posibilitatea obținerii de venituri suplimentare, încheind, astfel, două contracte de prestări servicii cu una din cele două societăți comeciale beneficiare ale proiectelor finanţate din fonduri europene nerambursabile. Pentru activitatea prestată în cadrul unuia dintre proiecte, ŞOLOGON SORIN NELU a realizat în perioada 2010 – 2011 venituri suplimentare, de natură salarială, în cuantum de 3.503 Lei.
 
Astfel, Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceavaîn vederea verificării indiciilor privind săvârșirea infracțiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 2531 din Codul Penal al României.
 
Ambele persoane au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistați sau reprezentați de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris, în exercitarea dreptului la apărare.
 
„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese […] constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective […]”.
 
 „Persoana […] față de care s-a constatat existenţa conflictului de interese […] este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică  […]  pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.
 
Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalității, confidenţialității, imparţialității, independenţei operaţionale, celerității, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare.
 
AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE, 28 iunie 2013

Related news: Back

11 984 354

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 15.04.2024