Comunicat privind constatarea stării de incompatibilitate

16 decembrie 2009, 12:55

Agenţia Naţională de Integritate, în baza prevederilor Legii nr. 144/2007, republicată, a constatat faptul că domnul ROMAŞCANU ROMULUS CORNELIU s-a aflat, în perioada 27.03.2008 – 24.06.2009, în stare de incompatibilitate, întrucât a exercitat simultan atât funcţia de consilier superior în cadrul Ministerului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale (actual, Ministerul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, Comerţului şi Mediului de Afaceri), cât şi funcţia de administrator unic la S.C. NIKI BUTTONS LTD S.R.L.

Agenţia s-a sesizat din oficiu cu privire la faptul că domnul ROMAŞCANU ROMULUS CORNELIU nu a respectat termenele prevăzute de lege privind depunerea declaraţiilor de avere şi de interese, motiv pentru care s-a dispus sancţionarea acestuia cu amendă contravenţională, în cuantum de 500 Lei şi declanşarea din oficiu a procedurii de control, în conformitate cu prevederile art. 54, alin. (1) din Legea nr. 144/2007, republicată.

Procedura de înştiinţare a fost îndeplinită în conformitate cu prevederile Legii nr. 144/2007, republicată, domnul ROMAŞCANU ROMULUS CORNELIU fiind informat despre declanşarea procedurii de verificare a respectării dispoziţiilor legale privind completarea şi depunerea declaraţiilor de avere şi de interese, precum şi cu privire la drepturile sale de a lua cunoştinţă de actele şi lucrările dosarului, de a fi asistat sau reprezentat de avocat şi de a prezenta orice elemente justificative pe care le consideră necesare.

În urma analizării datelor înscrise în declaraţiile de avere şi de interese, precum și a informațiilor transmise de instituțiile competente, s-a constatat faptul că domnul ROMAŞCANU ROMULUS CORNELIU s-a aflat în stare de incompatibilitate, în perioada 27.03.2008 – 24.06.2009, întrucât a deținut simultan atât funcţia de consilier superior în cadrul Ministerul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale (actual, Ministerul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, Comerţului şi Mediului de Afaceri), cât şi funcţia de administrator unic la S.C. Niki Buttons Ltd S.R.L.

Conform dispoziţiilor art. 89, alin. (1) din Legea nr.161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, ”Calitatea de ales local este incompatibilă și cu calitatea de acționar semnificativ la o societate comercială înființată de consiliul local, respectiv de consiliul judetean”. De asemenea, potrivit art. 89, alin. (3) din același act normativ, ”prin acționar semnificativ se înțelege persoana care exercită drepturi aferente unor acțiuni care, cumulate, reprezintă cel puțin 10% din capitalul social sau îi conferă cel puțin 10% din totalul drepturilor de vot în adunarea generală”.

”În termen de 15 zile de la data comunicării actului de constatare a conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate, persoana verificată poate face contestaţie”, conform prevederilor legale.

Activitatea de verificare a averii dobândite în perioada exercitării mandatelor sau a îndeplinirii funcţiilor ori demnităţilor publice, după caz, a conflictelor de interese şi a incompatibilităţilor este supusă controlului judecătoresc. Agenţia îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalităţii, imparţialităţii, independenţei, celerităţii, dreptului la apărare şi bunei administrări.

AGENŢIA NAŢIONALĂ DE INTEGRITATE, 16 decembrie 2009


Related news: Back

11 966 706

DE DECLARATII DE AVERE SI INTERESE POT FI CONSULTATE PRIN PORTALUL A.N.I.

ultima actualizare 13.03.2024